Καλαμάτα: Μετακίνηση του μνημείου πεσόντων αεροπόρων από την πλατεία Φραγκόλιμνας

Τη μετακίνηση του μνημείου πεσόντων αεροπόρων από την πλατεία Φραγκόλιμνας στο αναπλασμένο δυτικό πεζοδρόμιο της οδού Αριστομένους, λίγο πιο νότια από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, ενέκρινε χθες η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας, με επιφυλάξεις, λευκές ψήφους από παρατάξεις των μειοψηφιών και ενστάσεις από τον πρόεδρο της κοινότητας.

Οι επιφυλάξεις και οι ενστάσεις που εκφράστηκαν αφορούσαν το γεγονός ότι η Αριστομένους θα γεμίσει αγάλματα και μνημεία, καθώς τη δημιουργία μνημείου στην πόλη για πεσόντες αναμένεται να ζητήσει και ο Σύνδεσμος Αποστράτων του Στρατού Ξηράς. Εκφράστηκαν και απόψεις για επιτροπή από ιστορικούς, αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες που θα γνωμοδοτεί για την τοποθέτηση μνημείων στην πόλη, καθώς και για τη δημιουργία πάρκου ηρώων στο Ανατολικό Κέντρο.

Για τη μετακίνηση του μνημείου στην Αριστομένους ψήφισαν λευκό οι σύμβουλοι Δημήτρης Φαββατάς της παράταξης Κοσμόπουλου και Κώστας Τσαπόγας της παράταξης Τζαμουράνη. Θετικά ψήφισε εκτός από τους συμβούλους της πλειοψηφίας και ο σύμβουλος Λεωνίδας Λιάππας της παράταξης Μαρίας Οικονομάκου.

Οι Δ. Φαββατάς και Κ. Τσαπόγας επέκριναν την άποψη του Συνδέσμου Αποστράτων της Πολεμικής Αεροπορίας που ζήτησε τη μετακίνηση του μνημείου στην Αριστομένους, ότι η συγκεκριμένη μετακίνηση θα αναβαθμίσει την εικόνα του δήμου και του δημάρχου.

Ειδικότερα, ο Δ. Φαββατάς είπε ότι η τοποθέτηση των μνημείων στην πόλη πρέπει να γίνεται από ιστορικούς και αρχιτέκτονες και όχι όπου θέλει ο καθένας.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης απάντησε ότι η εισήγηση για μετακίνηση είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, και πρόσθεσε πως η τοπική ιστορία πρέπει να υπενθυμίζεται σε όλους, γι’ αυτό τα μνημεία πρέπει να μπαίνουν σε χώρους επισκέψιμους.

Ο Κ. Τσαπόγας πρότεινε πάρκο ηρώων στο Ανατολικό Κέντρο, ύστερα από μελέτη, ύστερα από γνωμοδότηση από αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας είπε ότι τα μνημεία να μπαίνουν σε περίοπτες θέσεις, για να αποδίδεται η τιμή που πρέπει και να μαθαίνουν οι πολίτες γι’ αυτούς που έπεσαν για την πατρίδα.

Ο Λεων. Λιάππας διαφώνησε με την άποψη ότι το μνημείο στη Φραγκόλιμνα υποβαθμίζεται από την παιδική χαρά και συμφώνησε με τη μετακίνηση στην Αριστομένους, γιατί ήδη υπάρχουν εκεί μνημεία.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Π. Λύρας εγκάλεσε τη δημοτική αρχή που δεν επέστρεψε το θέμα στο Συμβούλιο της Κοινότητας, για να εκφέρει γνώμη που αρχικά δεν εξέφερε. Είπε ότι η Αριστομένους δεν είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος για μνημεία, καθώς “είναι δρόμος ψυχαγωγικός, εμπορικός και όχι ιστορικός”. Πρότεινε να επιλεγεί ως τέτοιος χώρος το παλιό στρατόπεδο και η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών να αναλάβει να κάνει μελέτη για τη χωροθέτηση των μνημείων.

ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥΣ – ΕΞΟΔΟΥΣ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Το θέμα των πολλών και ενδεχομένως αυθαίρετων εισόδων – εξόδων σε πολυκατοικίες της Καλαμάτας τέθηκε χθες στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου.

Με αφορμή σχετικό θέμα της συνεδρίασης, έγκριση υποβιβασμού κρασπέδου για είσοδο – έξοδο οχημάτων σε λιπαντήριο στην οδό Μίχαλου και Αρτέμιδος, ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Κώστας Αθανασόπουλος ζήτησε “να τοποθετηθούν πινακίδες στις νόμιμες εισόδους και εξόδους πολυκατοικιών, να σεβαστούν το νόμο”, αναφέροντας ότι προκαλείται σοβαρό πρόβλημα στάθμευσης.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης είπε γενικόλογα ότι “αν υπάρχει κατάχρηση, θα πρέπει να υπάρξει διερεύνηση”.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Φαββατάς αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη πολυκατοικία, απέναντι από τα γήπεδα του τένις, και παρατήρησε πως υπάρχουν και άλλες πολυκατοικίες. Οταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος είπε ότι “θα το δούμε”, του ζήτησε ενημέρωση στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής.

ΠΗΓΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ