Επιτυχημένη και παρουσία αρκετού κόσμου η πρεμιέρα του “ΡΕΣΑΛΤΟ” στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία αρκετού κόσμου δεδομένων των δυσμενών συνθηκών πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του ντοκιμαντέρ “ΡΕΣΑΛΤΟ” στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας το Σάββατο 22 Ιανουαρίου.

 

Το “ΡΕΣΑΛΤΟ” αποτελεί μια έμπνευση του Συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης, ο οποίος με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, αποφάσισε να προβάλει μέσα από αυτή την ταινία το ιστορικό γεγονός που διαδραματίστηκε στο Κάστρο της Κορώνης στις 13 Φεβρουαρίου του 1824, όταν οι πολύ λιγότεροι αριθμητικά Έλληνες προσπάθησαν να καταλάβουν το Κάστρο της πόλη, μια προσπάθεια που απέτυχε , εξαιτίας της προδοσίας ενός δικού τους και οδήγησε στον μαρτυρικό θάνατο των αγωνιστών.

Το ντοκιμαντέρ είναι μια δημιουργία του Συλλόγου υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου – Νέστορος και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, σε παραγωγή & σκηνοθεσία της Θεοδώρας Δρακοπούλου και μουσική του Πάνου Κουραμπά. Παρουσιάζει το γεγονός του ρεσάλτου μέσα από αρχειακό υλικό και πολλαπλές συνεντεύξεις ανθρώπων που σχετίζονται με την πόλη και αναλύουν τις ιστορικές στιγμές. Στον ντοκιμαντέρ εκτός της εμφάνισης του παρουσιαστή Παναγιώτη – Ανδρέα Δραγκιώτη, δημιουργήθηκαν σκηνοθετημένες σκηνές αναπαράστασης κάποιων σημείων του γεγονότος σε συνεργασία με την Κωνσταντίνα Κολόκα, ηθοποιό, τον σύλλογο “ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΕΣ” και εθελοντές από την περιοχή.

Την εκδήλωση παρουσίασε η Πολιτικός Επιστήμονας και Δημοσιογράφος, Μαριλένα Γυφτέα.

Στο βήμα ανέβηκαν ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος , Παναγιώτης Καρβέλας που μιλάει και στο ντοκιμαντέρ, ο οποίος αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τους συντελεστές του ΡΕΣΑΛΤΟ, τόνισε πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε την ιστορία μας και για πρώτη φορά αποκάλυψε την πρόθεση η 13η Φεβρουαρίου, ημέρα επετείου του ΡΕΣΑΛΤΟ , να γίνει τοπική αργία για την Κορώνη.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών Κορώνης, Παναγιώτης Μαργιάννης, ο οποίος ανέλυσε το σκεπτικό του Συλλόγου να προβάλει με αυτόν τον τρόπο το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός, τόνισε την τεράστια σημασία του γεγονότος για την ιστορία της Κορώνης, το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε όλα τα περιστατικά της ιστορίας του τόπου μας, όχι μόνο αυτά που αναφέρονται στα σχολικά βιβλία και έκλεισε προτρέποντας τους παρευρισκόμενους να έχουν ως πρότυπο το νεαρό Φώτο, που θυσιάσθηκε για την οικογένεια και την πατρίδα του και όχι τον Γρίβα, ο οποίος για τα χρήματα πούλησε τους συμπατριώτες του ξέροντας ότι έτσι τους καταδίκαζε σε βέβαιο θάνατο.

Τρίτος ομιλητής ήταν ο  ιστορικός Παναγιώτης Τσελέκης  ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο και την κατάσταση που επικρατούσε στην χώρα γενικά, τονίζοντας την εμφύλια διαμάχη ανάμεσα στις διάφορες παρατάξεις και ειδικότερα στην Μεσσηνία και την περιοχή της Κορώνης. Επίσης αναφέρθηκε στα πρόσωπα που σχετίζονταν με το ΡΕΣΑΛΤΟ, τις αιτίες που αυτό απέτυχε, ενώ έκλεισε διαβάζοντας την λίστα με τα ονόματα των αγωνιστών που θυσιάσθηκαν.

Εκτός απο το ΡΕΣΑΛΤΟ στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και ένα άλλο ντοκιμαντέρ για την Κορώνη, επίσης δημιουργία της Θεοδώρας Δρακοπούλου με τίτλο “Η προσωπογραφία μιας πολιτείας” με στοιχεία από το βιβλίο του ομογενούς ιστορικού καθηγητή  και λόγιου Φώτη Λίτσα.

Η προβολή του ΡΕΣΑΛΤΟ έκλεισε την εκδήλωση και συγκέντρωσε το ενθουσιώδες χειροκρότημα και τα εγκωμιαστικά σχόλια του κοινού, το οποίο συγκινήθηκε, θαύμασε τις καλογυρισμένες σκηνές, την μουσική επένδυση, την ατμόσφαιρα και γενικά το όλο αποτέλεσμα.

Στο ρεσάλτο εμφανίζονται και μιλούν:

-Παναγιώτης Καρβέλας-Δήμαρχος  Πύλου – Νέστορος

-Πέτρος Θέμελης-Καθηγητής Ιστορίας,

-Δημήτρης Σίψας-Αντιδήμαρχος Πύλου – Νέστορος ,

-Μαρία Βαγγελινού-Γιαλλελή Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Κορώνης,

-Παναγιώτης Μαργιάννης-Πρόεδρος Συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης

-Μαλαματένια Ράλλη-Δικηγόρος/απόγονος Κ. Ράλλη.

Αφήγηση- παρουσίαση : Παναγιώτης Ανδρέας Δραγκιώτης

Παίζουν: Κωνσταντίνα Κολόκα, Νικόλαος Γιαλλελής, Γεώργιος Μπομπότας, Παναγιώτης Τσιριγώτης, Βασίλης Αργυράκης,  Πρωτοπρεσβύτερος Π.Τσιριγώτης, Στασινάκη Δήμητρα, Νίκος Γεροντούκος

Ελληνομνήμονες: Κώστας Αγγελόπουλος, Γεωργία Καρνούσκου, Δημήτρης Καρνούσκος, Γεώργιος Κατσίρας, Σπύρος Κατσίρας, Βασίλης Κουκούτσης, Ηλίας Κουκούτσης, Βαγγέλης Μάλαμας, Παναγιώτης Μάλαμας, Άντζελα Σκλήκα.

Υποστήριξη : Έμφασις 91.8Life fm 88EnterMessinia.grEnterMessinia TV

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ