Επετειακά γραμματόσημα για τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής από τα ΕΛΤΑ
Στην έκδοση μιας σειράς γραμματοσήμων με θέμα: «Πρώτοι Αστικοί Προσφυγικοί Συνοικισμοί» προχωρούν τα ΕΛΤΑ μετά από πρόταση των δημάρχων Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, Βύρωνα, Καισαριανής και Νέας Ιωνίας.
Είναι η δεύτερη φορά που τα ΕΛΤΑ τιμούν την πόλη της Νίκαιας με επετειακή σειρά γραμματοσήμων, καθώς το 2017 κυκλοφόρησαν σειρά γραμματοσήμων αφιερωμένη στην 73η επέτειο από το Μπλόκο της Κοκκινιάς.
«Η πόλη μας, υπήρξε ο μεγαλύτερος αστικός προσφυγικός συνοικισμός μετά τη Θεσσαλονίκη και σωστά επιλέχθηκε να τιμηθεί με τον τρόπο αυτό. Μαζί με τους δήμους Βύρωνα, Καισαριανής και Νέας Ιωνίας, υπήρξαμε οι πρώτοι αστικοί προσφυγικοί συνοικισμοί στην Ελλάδα που εγκαινιάστηκαν το 1923, γι’ αυτό και προτείναμε στα Ελληνικά Ταχυδρομεία την έκδοση γραμματοσήμων αφιερωμένων στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Θέλω να ευχαριστήσω τα ΕΛΤΑ που αποδέχθηκαν την πρότασή μας και τιμούν την πόλη μας αναδεικνύοντας τον προσφυγικό χαρακτήρα της», επεσήμανε ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης σε σχετική δήλωση.
Για το πώς προέκυψε η ιδέα για το θέμα των γραμματοσήμων εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ερευνητής- συγγραφέας και πρόεδρος ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ Δήμου Ν. Ιωνίας Λουκάς Χριστοδούλου: «Από τις έρευνες που έχω κάνει, αναφέρονται σε όλα τα βιβλία ότι οι πρώτοι αστικοί προσφυγικοί συνοικισμοί που ίδρυσε στην αρχή το Ταμείο Περίθαλψης Προσφύγων και εν συνεχεία η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων ήταν ο Βύρωνας, η Καισαριανή, η Νέα Ιωνία και η Νίκαια. Αργότερα ή ενδιάμεσα υπήρξαν και άλλοι συνοικισμοί, δεν είχαν όμως τις ίδιες υποδομές και βρίσκονταν κάτω από την εποπτεία του υπουργείου Πρόνοιας και Γεωργίας εκείνης της εποχής. Γίνανε δηλαδή παράλληλα συνοικισμοί στον Υμηττό, στο Περιστέρι κτλ. Όμως όλα τα βιβλία της δεκαετίας μιλάνε γι’ αυτούς τους τέσσερις προσφυγικούς συνοικισμούς όπως αναφέρονται και στα αρχεία του Ελευθέριου Βενιζέλου που βρίσκονται στο Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος στα Χανιά. Έτσι από τις μελέτες που έκανα και με τη σύμφωνη γνώμη των τεσσάρων δημάρχων κάναμε μια πρόταση στα ΕΛΤΑ και η πρόταση αυτή μέσα από δεκάδες προτάσεις εγκρίθηκε».
Τα γραμματόσημα που αναμένεται να εκδοθούν επίσημα την 15η Σεπτεμβρίου του 2022, όπως σημειώνει ο ερευνητής-συγγραφέας Λουκάς Χριστοδούλου, θα σχεδιαστούν με τη σύμφωνη γνώμη των τεσσάρων δήμων και της χαράκτριας των ΕΛΤΑ.
«Η ιδέα ανήκει στον κ. Χριστοδούλου με τον οποίο γνωριζόμαστε πολλά χρόνια μέσα από τον οργανωμένο Μικρασιατικό κόσμο. Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία καθώς μιλάμε για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία μας, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Αρχοντία Β. Παπαδοπούλου ιστορικός φιλόλογος, πρόεδρος της Ένωσης Μαγνησίας Μικράς Ασίας και εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος του Δήμου Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη, για τη διοργάνωση τελετών για το 1922.
Σε κοινή τους ανακοίνωση και μετά την αποδοχή της πρότασης για την ειδική έκδοση γραμματοσήμων από τα ΕΛΤΑ, οι δήμαρχοι των τεσσάρων δήμων (Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος, Νέας Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου), τονίζουν: «Η συγκεκριμένη έκδοση γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ αποτελεί μικρό φόρο τιμής και μνήμης σ’ ένα από τα κορυφαία γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Μέσα από αυτά τα γραμματόσημα ένα σημαντικό κομμάτι της προσφυγικής ταυτότητας, όπως οι προσφυγικοί συνοικισμοί, θα ταξιδεύσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου», ενώ εκφράζουν ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Χριστοδούλου αλλά και τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη για την ανάληψη της πρωτοβουλίας και για την επιμέλεια του θέματος των γραμματοσήμων.