ΠΟΥ: Στόχος να τελειώσει η πανδημία το 2022 – Η προϋπόθεση για να συμβεί

Ένα νέο στόχο για το 2022 έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ώστε να τερματιστεί η πανδημία του κορονοϊού μέσα στη νέα χρονιά, αισιοδοξώντας για το μέλλον παρά την ανησυχία που εξέφρασε τις τελευταίες μέρες για το τσουνάμι κρουσμάτων και την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.

Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ στοχεύει στον εμβολιασμό του 70% των ανθρώπων σε όλες τις χώρες μέχρι τον Ιούλιο, προκειμένου η Covid-19 να ηττηθεί. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στην Ευρώπη και την Αμερική έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, ο προηγούμενος στόχος του ΠΟΥ για ποσοστά πλήρους εμβολιασμού στο 40% κάθε χώρας μέχρι το τέλος του 2021, δεν είχε επιτευχθεί.

Όπως αναφέρει το BBC, στην ομιλία του για την έλευση του νέου έτους, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε αισιόδοξος ότι η πανδημία του κορονοϊού θα τελειώσει αυτή την χρονιά, υπό την προϋπόθεση ότι οι χώρες θα συνεργαστούν μεταξύ τους για να περιορίσουν την εξάπλωσή της, ενώ αναφέρθηκε επίσης στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Επίσης, επέκρινε για άλλη μια φορά τα πλουσιότερα έθνη ότι «καταβροχθίζουν» την παγκόσμια προμήθεια εμβολίων, εμβολιάζοντας πλήρως μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους, ενώ άλλα έθνη περιμένουν τις πρώτες τους δόσεις, ενώ προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη ανισότητα στη διανομή των εμβολίων αυξάνει τον κίνδυνο εξέλιξης του κορονοϊού.

Ωστόσο, ομιλία του είχε μια θετική νότα, αφού υπογράμμισε ότι πλέον υπάρχουν πλέον πολλά περισσότερα εργαλεία για τη θεραπεία του Covid-19.

«Ο στενός εθνικισμός και η συσσώρευση εμβολίων από ορισμένες χώρες έχουν υπονομεύσει την ισότητα και έχουν δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον. Όσο περισσότερο συνεχίζεται η ανισότητα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εξελιχθεί ο ιός με τρόπους που δεν μπορούμε να αποτρέψουμε ή να προβλέψουμε. Αν τερματίσουμε την ανισότητα, τερματίζουμε την πανδημία», είπε χαρακτηριστικά.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ