Λέκκας για Αττική Οδό: Τι έφταιξε και έμειναν παγιδευμένοι χιλιάδες πολίτες

Ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου για τη διαχείριση της κακοκαιρίας.

Αναφερόμενος στη διαχείριση των προβλημάτων που προέκυψαν λόγω της κακοκαιρίας  κ. Λέκκας ανέφερε ότι τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν υπήρχαν από την αρχή στην Αττικκή Οδό. Για τρεις ώρες δεν λειτουργούσε καμία από τις τέσσερις λωρίδες της λεωφόρου και πρόσθεσε πως δεν υπήρξε καμία πληροφόρηση στους οδηγούς που έμπαιναν στην Αττική Οδό, ούτε στα διόδια ούτε στους σηματοδότες.
 
Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι στη συνέχεια ότι «η Αττική οδός, ενώ είναι ένας ασφαλής δρόμος για την ταχεία κυκλοφορία, όταν προκύπτουν φυσικές καταστροφές έχει μεγάλη τρωτότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί στο διάστημα μεταξύ των εισόδων – εξόδων δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής. Δεν υπάρχει περίπτωση να προσφερθεί βοήθεια ή κάποιος να διαφύγει από την Αττική Οδό».

Σχετικά με τα προβλήματα που προκλήθηκαν και σε άλλους δρόμους της Αττικής και για τις ευθύνες της Τροχαίας που επέτρεπε στα οχήματα να κυκλοφορούν χωρίς αλυσίδες  ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι «δεν υπάρχει διαλειτουργικότητα μεταξύ των φορέων. Υπάρχει νόμος που δεν εφαρμόζεται. Δεν έχουμε κάνει ανάλυση και και εκτίμηση κινδύνων ώστε να καταστρώσουμε σχέδια, κάθε φορά αιφνιδιαζόμαστε με καινούργια φαινόμενα με μεγαλύτερη έκταση».

Καταλήγοντας ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν εξειδικευμένα σχέδια για τους κινδύνους που προκύπτουν με την ενίσχυση της κλιματικής κρίσης».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ