Η Γερμανία απέλασε Ρώσο διπλωμάτη για διενέργεια κατασκοπείας στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας

Η Γερμανία απέλασε πέρυσι έναν κατάσκοπο o οποίος εργαζόταν με διπλωματική κάλυψη στο προξενείο της Ρωσίας στο Μόναχο, γράφει σήμερα το περιοδικό Der Spiegel.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο διαπιστευμένος διπλωμάτης ήταν αξιωματικός της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR), ο οποίος ενεργούσε ως χειριστής ενός Ρώσου ακαδημαϊκού, η σύλληψη του οποίου με την κατηγορία της κατασκοπείας ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη.

Το Spiegel ανέφερε ότι η απέλαση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την σύλληψη το καλοκαίρι του 2021 του Ιλνούρ Ν., ενός ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Άουγκσμπουργκ, τον οποίο οι εισαγγελείς υποπτεύονται ότι είχε διαβιβάσει πληροφορίες για τον ευρωπαϊκό διαστημικό πύραυλο φορέα Ariane στην SVR.

Ο Ν., το πλήρες όνομα του οποίου δεν έχει δημοσιοποιηθεί, όπως συνηθίζεται στις γερμανικές δικαστικές υποθέσεις, βρίσκεται έκτοτε υπό κράτηση. Οι κατηγορίες εναντίον του για διενέργεια κατασκοπείας απαγγέλθηκαν τον Δεκέμβριο.

Ο ρώσος αξιωματικός της SVR που απελάθηκε, σύμφωνα με το Spiegel, δεν μπορούσε να ανακριθεί επειδή είχε διπλωματική ασυλία.

Το υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει την απέλαση.

Η Γερμανία είχε απελάσει τον Δεκέμβριο δύο Ρώσους διπλωμάτες, καθώς γερμανικό δικαστήριο διαπίστωσε ότι το ρωσικό κράτος είχε διατάξει το 2019 τη δολοφονία ενός Τσετσένου αντιφρονούντα σε πάρκο του Βερολίνου, πράξη που ο δικαστής είχε χαρακτηρίσει ως «κρατική τρομοκρατία».

Η Ρωσία έχει περισσότερους από 100 διαπιστευμένους διπλωμάτες στη Γερμανία.

ΑΠΕ ΜΠΕ 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ