Γερμανία-Covid-19: Οι κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας είναι βαρύτερες από τις οικονομικές

Σημαντικά επιβαρυμένη είναι η κατάσταση στην κοινωνία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως αναδεικνύει έρευνα του Ινστιτούτου Allensbach, η οποία καταλήγει μεταξύ άλλων στο συμπέρασμα ότι οι κοινωνικές συνέπειες είναι βαρύτερες από τις οικονομικές.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 82% των Γερμανών θεωρεί ότι η κοινωνία τα τελευταία δυο χρόνια έχει αλλάξει προς το χειρότερο. Το 73% εκφράζει αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια της πανδημίας, το 68% προτάσσει ως βαρύτερη συνέπεια τον περιορισμό των επαφών με συγγενείς και φίλους, ενώ φαίνεται ότι από το συναίσθημα της μοναξιάς υποφέρουν κυρίως οι πιο νεαρές ηλικίες. Το 80% των γονέων παιδιών κάτω των 18 ετών αναφέρει ότι τα παιδιά ,πλήττονται ιδιαίτερα και το 31% ότι υποφέρουν. Γενικότερα, οι άνθρωποι κάτω των 30 ετών διαμαρτύρονται συχνότερα από ό,τι ο μέσος όρος για μοναξιά. Το σχετικό ποσοστό έχει αυξηθεί από 21% σε 36% για τον γενικό πληθυσμό τα τελευταία δύο χρόνια και από 16% σε 41% για άτομα έως 30 ετών.
 
Η εμπιστοσύνη στη διαχείριση της πανδημίας από το κράτος φαίνεται επίσης να έχει περιοριστεί σημαντικά. Το 44% εκτιμά ότι η Γερμανία αντιμετώπισε σε γενικές γραμμές καλά τις προκλήσεις, το 48% διαφωνεί. Τον πρώτο χρόνο της πανδημίας το ισοζύγιο ήταν ξεκάθαρα θετικό.

Διαφορετικά γίνεται πλέον αντιληπτή από τους πολίτες και η κάλυψη των θεμάτων της πανδημίας από τα ΜΜΕ, σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από ένα ή δύο χρόνια. Στην πρώτη φάση, η κάλυψη του θέματος έπαιζε τεράστιο ρόλο στον προσανατολισμό του πληθυσμού και μάλιστα αξιολογείτο θετικά από το 47% που θεωρούσε αληθινά τα ρεπορτάζ και μόνο το 23% ήγειρε ζήτημα πρόκλησης πανικού. Αυτή η εικόνα έχει τώρα σχεδόν ανατραπεί, με το 46% να αξιολογεί την κάλυψη των ΜΜΕ ως πρόκληση πανικού και μόνο το 28% να πιστεύει ότι προσεγγίζει την πραγματικότητα. 

Στο οικονομικό πεδίο, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων αναφέρει ότι πέρασε τη διετή κρίση «καλά» και ότι θεωρεί τη θέση εργασίας εξασφαλισμένη. Μόνο το 15% ανησυχεί για την απασχόλησή του, σχεδόν όπως και πριν από την πανδημία. Επιπλέον, μόνο το 7% θεωρεί ότι η οικονομική του κατάσταση έχει επιδεινωθεί ως συνέπεια της κατάστασης και το 24% αναφέρει «περιορισμένες απώλειες».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ