Προσοχή, το πολικό ψύχος είναι επικίνδυνο για την καρδιά. Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Το κρύο ενεργοποιεί εγγενείς μηχανισμούς προστασίας του οργανισμού από την απώλεια θερμότητας, οι οποίοι επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή λειτουργία. Ποιοι κίνδυνοι μας απειλούν εάν δεν προσέχουμε. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πότε.
 
Το έντονο κρύο που θα επικρατήσει στη χώρα μας για αρκετές ακόμα ημέρες μπορεί να αποτελέσει αληθινή δοκιμασία για τον οργανισμό και να ανοίξει τον δρόμο σε αιφνίδια καρδιακά επεισόδια, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Αιτία γι’ αυτό είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στο ψύχος: η κινητοποίηση εγγενών μηχανισμών που θα του επιτρέψουν να διατηρήσει στα επιθυμητά επίπεδα την εσωτερική θερμοκρασία του.

Το κρύο, λ.χ., επιταχύνει τους κτύπους της καρδιάς, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση, λέει η επεμβατική καρδιολόγος Dr. Leslie Cho, καθηγήτρια Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve. Επιπλέον, συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, για να μειωθεί η αποβολή θερμότητας.

 
Όταν μάλιστα φυσάει και δυνατός, παγωμένος αέρας, οι αντιδράσεις αυτές είναι ακόμα εντονότερες και η αύξηση της πίεσης μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Η καρδιά κινδυνεύει ακόμα περισσότερο εάν το κρύο συνδυάζεται με κάποια έντονη δραστηριότητα. Ο συνδυασμός λ.χ. της παγωνιάς με το φτυάρισμα του χιονιού μπορεί να προκαλέσει σπασμό και συστολή των αρτηριών, λέει ο Dr. Sam Kazziha, διευθυντής του Καρδιαγγειακού Τμήματος στο Νοσοκομείο Henry Ford Macomb Hospital του Ντιτρόιτ. Εξίσου επιβαρυντικό μπορεί να είναι το προσπαθεί να ξεκολλήσει κάποιος το αυτοκίνητό του από τα χιόνια ή το να διασχίζει μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια….

διαβάστε αναλυτικά στο ourlife.gr

πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ