“10+1 TAYGETOS CHALLENGE 2022” | 26-27 Μαρτίου 2022 στην Καρδαμύλη της Δυτικής Μάνης

Μετά από δύο χρόνια απουσίας, το Taygetos Challenge επιστρέφει! Με μεγάλη χαρά η οργανωτική επιτροπή του μεγάλου αυτού αθλητικού θεσμού ανακοινώνει την διοργάνωση του 11ου Taygetos Challenge στις 26-27 Μαρτίου 2022 στην Καρδαμύλη της δυτικής Μάνης.

Οι εγγραφές άνοιξαν σήμερα, 1η Δεκεμβρίου 2021, και θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις  11 Μαρτίου 2022.

Το Taygetos Challenge, με φόντο το πανέμορφο μανιάτικο τοπίο της Καρδαμύλης ως σημείο εκκίνησης και τερματισμού, είναι από τους πιο επιτυχημένους αγώνες ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα, θεσμός πλέον. Φιλοξενεί την αφρόκρεμα των αθλητών ορεινού τρεξίματος και παράλληλα αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για όλους όσους θέλουν να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία στην αγκαλιά του Ταϋγέτου μόνοι ή με την οικογένεια τους και την παρέα τους το τριήμερο της 25ης Μαρτίου.

 

 

Η ιδέα του αγώνα εξαρχής είχε ως στόχο την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μάνης και την “άγνωστη” αυτή πλευρά του Ταϋγέτου, καθώς συνδέει κάποια από τα ομορφότερα και αρχαιότερα μονοπάτια της περιοχής, τα οποία ξεκινούν και καταλήγουν στην Καρδαμύλη. Το Taygetos Challenge, εδώ και δεκατρία χρόνια, συμβάλλει με ήπια μέσα, στη συντήρηση, την αναβάθμιση και προβολή των αρχαίων αυτών μονοπατιών ως ιδιαίτερο τμήμα της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του επετειακού 10ου Taygetos Challenge τον Μάρτιο του 2019, με ρεκόρ συμμετοχών, επισκεπτών και με την παρουσία όλων των μεγάλων αθλητών του ορεινού τρεξίματος και μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω των δύσκολων συνθηκών της πανδημίας,  η διοργάνωση του 2022 αποτελεί πρόκληση! Έτσι, για το 2022 το Taygetos Challenge εμπλουτίζεται με την προσθήκη ακόμα μιας διαδρομής!

Το “Taygetos Challenge” παρέχει την επιλογή των παρακάτω 4+1 αγωνισμάτων. Πιο συγκεκριμένα:

-Τaygetos Marathon – 37 χλμ με θετική υψομετρική 2154μ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 2/3 των μονοπατιών του αγώνα διέρχονται μέσα από την προστατευόμενη ζώνη Natura 2000. Οι διαδρομές περνούν μέσα από το φαράγγι του Βυρού το οποίο πέρα από τη φυσική του ομορφιά, ξεχωρίζει και λόγω της ιστορικής του σημασίας καθώς κατά μήκος του διερχόταν η αρχαία Βασιλική Οδός που ένωνε την αρχαία Σπάρτη με το λιμάνι της Καρδαμύλης. Το πέρασμα από τα Ντουμπίτσια αποτελεί επίσης εμβληματικό τμήμα του αγώνα αλλά και της προστατευόμενης περιοχής: πρόκειται για ένα υψίπεδο με ιδιαίτερη χλωρίδα αλλά και απομεινάρια αλλοτινών καιρών, πεζούλες, κτίσματα και στέρνες, να συνθέτουν το φυσικό τοπίο. Μία από τις “μυστικές” γωνιές του Ταϋγέτου η οποία, καθόλου άδικα, έχει χαρακτηριστεί “Καταφύγιο Άγριας Ζωής”.

 –Taygetos Experience – 20 χλμ με θετική υψομετρική 1.731μ. Θα έλεγε κανείς ότι είναι μια διαδρομή επίσης απαιτητική, αν και με τα μισά υψομετρικά σε σύγκριση με το Marathon. Αν όχι για έμπειρους αθλητές σίγουρα για καλά προπονημένους. Υπάρχουν κοινά σημεία με το Marathon, όπως το πέρασμα από το φαράγγι του Βυρού και μέρος της διαδρομής του περάσματος από τα Ντουμπίτσια.

 –Για πρώτη φορά φέτος, Taygetos Basic 10 χλμ με θετική υψομετρική 460μ για όσους ξεκινούν τώρα το ορεινό τρέξιμο. Μια γεύση από τα καλντερίμια και τα πετρόχτιστα μονοπάτια, ιδανική για μια πρώτη αγωνιστική επαφή με το ορεινό τρέξιμο.

 –Taygetos Fun 5χλμ με θετική υψομετρική 201μ. H Fun διαδρομή κάνει αυτό ακριβώς που υπόσχεται. Διασκέδαση και απόλαυση σε μια ήπια διαδρομή γύρω από την Καρδαμύλη. Θα έλεγε κανείς πως το να πάρει μέρος στη fun διαδρομή είναι οικογενειακή υπόθεση. Κατάλληλη για όλους, προσελκύει κάθε χρόνο κυρίως παιδιά και οικογένειες που θέλουν να συμμετέχουν στο δρώμενο και να έρθουν σε επαφή με τη φύση και το μανιάτικο τοπίο. Η θέα αποζημιώνει τις ανηφόρες και τα περάσματα μέσα από ρεματιές και τα μονοπάτια κάνουν την εμπειρία αξέχαστη.

 –Vertical Speed – 650μ. με θετική υψομετρική 150μ. Να μια πρόκληση για μαραθωνοδρόμους! Συνηθισμένοι στις μεγάλες αποστάσεις, πόσο εύκολα μπορούν να διανύσουν μια γρήγορη αναβατική διαδρομή; Η συμμετοχή στο Vertical Speed είναι υποχρεωτική για τους αθλητές που ενδιαφέρονται να πάρουν κατάταξη στο Taygetos Challenge το οποίο είναι ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων του Vertical που γίνεται το Σάββατο και μίας από τις διαδρομές της Κυριακής (Marathon, Experience, Basic).

Οι διαδρομές του αγώνα ακολουθούν άσφαλτο, πετρόκτιστα καλντερίμια, μονοπάτια, βατούς χωματόδρομους, φαράγγια και βραχώδες έδαφος. Είναι σηματοδοτημένες σε όλο τους το μήκος και δεν απαιτούν γνώσεις προσανατολισμού. Στη συνέχιση της σωστής διαδρομής βοηθά η κανονική σηματοδότηση των μονοπατιών (χρωματιστές ενδείξεις σε βράχους) καθώς και το φυσικό τους ανάγλυφο όπου υπάρχει.

Τον αγώνα “TAYGETOS CHALLENGE” διοργανώνει η εταιρεία 2407 Outdoor Experience. Η εταιρεία έχει έδρα στην Καρδαμύλη, με δυο καταστήματα λιανικής προϊόντων outdoor στην Καρδαμύλη και ενοικίασης ποδηλάτου και ποδηλατικού εξοπλισμού στη Στούπα.

Η 2407 Outdoor Experience έχει διοργανώσει ήδη 10 επιτυχημένους αγώνες προσελκύοντας τους ελίτ αθλητές του ορεινού τρεξίματος. Επιπλέον, έχοντας τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις και την τεχνογνωσία, διοργανώνει δραστηριότητες και εξατομικευμένες σχεδιασμένες ξεναγήσεις στην Μάνη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, όπως περιηγήσεις πεζοπορίας και ποδηλασίας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο https://www.2407m.com

H διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί με βάση το αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σεβόμενη τις συνθήκες της πανδημίας COVID-19.

Σε περίπτωση αναβολής ή ματαίωσης του Αγώνα λόγω έκτακτων μέτρων ή περιορισμών από πλευράς πολιτείας, οι αθλητές θα έχουν δικαίωμα είτε να μεταφέρουν τη συμμετοχή τους στη μελλοντική διεξαγωγή του Taygetos Challenge είτε να τους επιστραφεί το αντίτιμο της συμμετοχής τους αφαιρουμένης της τραπεζικής προμήθειας.

Χορηγοί επικοινωνίας : Runner Magazine , Runningnews, Sport24, Athletics-Magazine iRunmag

 

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.taygetoschallenge.com/

Facebook: Taygetos Challenge

Instagram: @taygetoschallenge

Video διοργάνωσης επετειακού 10ου Taygetos Challenge 2019

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ