Φάουτσι: Σήμα κινδύνου για τα ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς

Με την παραλλαγή Όμικρον να καλπάζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και διεθνώς, ο κορυφαίος επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι καλεί τους Αμερικανούς να αποφύγουν μεγάλες εορταστικές συγκεντρώσεις για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ παράλληλα  κλείνει τη συζήτηση σχετικά με ενδεχόμενη τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Μιλώντας από τη συχνότητα του CNNi, o επικεφαλής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τη διαχείριση της πανδημίας προειδοποίησε τους πολίτες να μην παραστούν σε μεγάλα πάρτι με τη συμμετοχή άνω των 30 ή 40 ατόμων.

«Όταν μιλάμε για ένα πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, όπου έχεις 30, 40 ή 50 άτομα να γιορτάζουν, δεν γνωρίζεις το εμβολιαστικό καθεστώς του κάθε ατόμου. Απευθύνω ισχυρή σύσταση να μείνετε μακριά από όλο αυτό φέτος. Θα υπάρχουν επόμενα χρόνια να το κάνουμε αυτό, αλλά όχι φέτος» δήλωσε στην εκπομπή New Day του CNN.

Ως προς τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, ο Άντονι Φάουτσι επισήμανε ότι είναι μικρός ο κίνδυνος εφόσον όλα τα μέλη είναι εμβολιασμένα και με την τρίτη αναμνηστική δόση.

Ο Άντονι Φάουτσι τάχθηκε, επίσης, κατά μιας νέας εμβολιαστικής εκστρατείας για τη χορήγηση τέταρτης δόσης, εκτιμώντας ότι οι αναμνηστικές δόσεις, πολύ κοντά η μία στην άλλη, δεν επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σύστημα να ισχυροποιηθεί έναντι του κορωνοϊού.

«Επί του παρόντος, κάντε την αναμνηστική δόση, μην ασχολείστε με την τέταρτη δόση και ίσως να μην χρειαστεί ποτέ να ανησυχήσετε» για αυτήν, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε επίσης στο ραδιοφωνικό δίκτυο NPR.

Οι καθημερινές μολύνσεις από Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφουν μεγάλη άνοδο λόγω της παραλλαγής Όμικρον και αναμένεται ότι θα φτάσουν το ρεκόρ του περασμένου Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσαν σήμερα, Δευτέρα, οι υγειονομικές αρχές.

«Είμαστε ξεκάθαρα σε κατακόρυφα ανοδική πορεία» είπε ο Άντονι Φάουτσι στο δημόσιο ραδιόφωνο NPR σχολιάζοντας σχετικά δεδομένα που δημοσίευσε η εφημερίδα New York Times.

Την Κυριακή καταγράφηκαν 214.499 νέα κρούσματα, αύξηση κατά 83% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων 14 ημερών. Το απόλυτο ρεκόρ, με 251.232 ημερήσια κρούσματα είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2021. Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε επίσης ελαφρά τις τελευταίες δύο εβδομάδες (+3%).

Στις 24 Δεκεμβρίου ξεπεράστηκε το όριο των 197.000 κρουσμάτων και καταγράφηκαν 1.345 θάνατοι στη χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα στον κόσμο, με περισσότερους από 800.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας.

Η παρούσα αύξηση κρουσμάτων είναι πρωτοφανής σε πολλές πολιτείες, σύμφωνα με τους New York Times, ενώ στη Νέα Υόρκη καταγράφεται επίσης αύξηση του αριθμού των παιδιών που νοσηλεύονται με Covid-19.

Το τέλος αυτού του κύματος «είναι πολύ δύσκολο να το προβλέψουμε. Ελπίζουμε ότι θα φτάσει σε μια κορύφωση και θα αρχίσει να κατεβαίνει, όπως είδαμε σε άλλες χώρες, όπως στη Νότια Αφρική» επισήμανε ο δρ Φάουτσι.

Στη Νότια Αφρική, μετά την πρώτη έκρηξη κρουσμάτων, πλέον οι μολύνσεις μειώνονται. «Ίσως αυτό να οφείλεται στον κορεσμό, δηλαδή η παραλλαγή έπληξε όλους τους ευπαθείς στόχους», όπως τους ανεμβολίαστους ανθρώπους που στις ΗΠΑ είναι ακόμη πάρα πολλοί, εκτίμησε ο ίδιος.

Η παραλλαγή Όμικρον, υπενθύμισε, δείχνει να είναι λιγότερο επικίνδυνη από τη Δέλτα για εκείνους που έχουν κάνει τουλάχιστον δύο δόσεις του εμβολίου. «Ελπίζουμε ότι αυτή η μειωμένη σοβαρότητα θα εμποδίσει την αύξηση των νοσηλειών, όμως ανησυχούμε πραγματικά για τους ανεμβολίαστους, που είναι ευπαθείς» τόνισε.

CNN.GR

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ