Τα τρία στοιχεία που θα διαμορφώσουν την επίδραση της μετάλλαξης Όμικρον

Ηεξέλιξη της πανδημίας μας επιφυλάσσει συνεχώς ανατροπές, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη νέα μετάλλαξη Όμικρον, η οποία όπως ειπε, θα επικρατήσει της Δέλτα σύμφωνα με τα δεδομένα.
Τα τρία σημαντικά στοιχεία που θα διαμορφώσουν την τελική επίδραση του στελέχους Όμικρον είναι:

– Πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός.

– Πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει τα αντισώματα.

– Πόσο επιβαρυντικός είναι στην κλινική έκφραση της νόσου.

Πολλά είναι τα ερωτήματα για τα οποία θα απαιτηθεί, όπως είπε, χρόνος για να δοθούν απαντήσεις. Πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Αυτό είναι ένα αισιόδοξο στοιχείο, ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

Θεοδωρίδου: Γιατί αποφασίσαμε το τρίμηνο για την αναμνηστική δόση 

Υπάρχει απόλυτη αναγκαιότητα για την τρίτη δόση και όχι υπερβολή στην σύσταση να γίνεται τρεις μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, ανέφερε επίσης η Μαρία Θεοδωρίδου, επικαλούμενη και τις τελευταίες οδηγίες του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC.

Αναφερόμενη σε πρόσφατη μελέτη που έδειξε τι συνέβη τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό και τη χορήγηση της τρίτης δόσης, είπε ότι η λειτουργία των Τ λεμφοκυττάρων που χτίζουν ανοσία, ελάχιστα επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις, οπότε είναι ξεκάθαρο ότι η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική, τρεις μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό.

Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που έχουμε, είπε η κ. Θεοδωρίδου και αυτά είναι τα εμβόλια και τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Εξαιτίας της εμφάνισης της Όμικρον, όπως πρόσθεσε, αλλά και του χειμώνα, η Επιτροπή επανεξέτασε την προηγούμενη εβδομάδα τις συστάσεις και αποφάσισε ομόφωνα να γνωμοδοτήσει για την χορήγηση τρίτης δόσης σε τρεις και όχι σε έξι μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό. Και αυτό έγινε, όπως εξήγησε, γιατί η βράχυνση του χρόνου χορήγησης της 3ης δόσης, συμβάλλει στην ηπιότερη νόσηση από τις μεταλλάξεις.

Σε σχετική ερώτηση γιατί άλλες χώρες αλλά και ο ΕΜΑ δεν έχουν προχωρήσει σε ίδια σύσταση, είπε πως η αυξημένη μεταδοτικότητα της Όμικρον σε μία εποχή που βοηθά την διασπορά του ιού και τα επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα μας, που δείχνουν ότι τον επόμενο μήνα θα έχουμε πολλές λοιμώξεις, μας οδηγεί στο να συστήσουμε ένα εμβολιαστικό σχήμα νωρίτερα, καθώς αυτό έχει πολλά οφέλη. Η ίδια μάλιστα προέβλεψε, ότι είναι μία πρόταση που θα την ακολουθήσουν και άλλες χώρες, ενώ ήδη το πράττει η Βρετανία.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ