Στην σκιά της Όμικρον κλείνει το 2021 – Το ρεβεγιόν και φέτος δεν θα είναι ανέμελο

Μπορεί να έχουν περάσει δυο χρόνια από την μέρα που μπήκε στην ζωή όλων ο κορονοϊός και το 2021 κλείνει στην σκιά της παράλλαξης Όμικρον, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας.

Το ρεβεγιόν και φέτος δεν θα είναι ανέμελο. Rapid και self tests θα βρίσκονται στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, ενώ κάθε προσδοκία για πάρτι και διασκέδαση μέχρι το πρωί πάγωσε μπροστά στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που προκαλεί η Όμικρον.

Λίγες ώρες πριν φύγει το 2021 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να στείλει ακόμα ένα μήνυμα, καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν με ένα βίντεο από την νέα καμπάνια του υπουργείου Υγείας.

Τρομάζει η Όμικρον
Η εβδομάδα μετά τα Χριστούγεννα αποδεικνύεται η χειρότερη από την αρχή της πανδημίας, όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων και πλέον η ανησυχία των ειδικών είναι μία νέα ενδεχόμενη έκρηξη των κρουσμάτων μετά από την πρωτοχρονιά.

Την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου είχαμε 9.284 νέα κρούσματα. Την επόμενη μέρα γίνεται το πρώτο άλμα εξαιτίας της Όμικρον με 21.657 κρούσματα. Την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου τα κρούσματα φτάνουν τις 28.828 ενώ την Πέμπτη καταγράφονται 35.580 νέα κρούσματα. Σε μια εβδομάδα μολύνθηκαν συνολικά 95.349 άνθρωποι.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς με νέο ρεκόρ: 40.560 κρούσματα – 17.000 στην Αττική, 4.920 στη Θεσσαλονίκη

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι παρακολουθούν την τρελή κούρσα της αύξησης των κρουσμάτων με κομμένη την ανάσα, καθώς οι κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας παραμένουν γεμάτες, ενώ 380.000 πολίτες άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι -γεγονός που απειλεί ευθέως το σύστημα υγείας.

Προβληματισμό προκαλεί επίσης στους ειδικούς το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον στις μικρές ηλικίες όπου υπάρχει αυξημένη κινητικότητα.

Αγωνία στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης για 16χρονη, η οποία νοσηλεύεται διασωληνωμένη με κορωνοϊό, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η κοπέλα φέρεται να μην είναι εμβολιασμένη.

Χωρίς μουσική και με χρονόμετρο η διασκέδαση

Χθες το βράδυ ήταν το πρώτο βράδυ εφαρμογής των νεων μέτρων με τα φώτα να σβήνουν σε μπαρ και εστιατόρια στις 12 το βράδυ και τους δρόμους να αδειάζουν.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοχεία τα μέτρα τηρήθηκαν ως επί το πλέιστον όμως οι επαγγελματίες αισθάνονται ότι για μια ακόμη φορά πληρώνουν το τίμημα της πανδημίας.

Η έκρηξη των κρουσμάτων έριξε, όπως φάνηκε, πρόωρα αυλαία στις εορταστικές εξόδους, καθώς ήταν λίγοι εκείνοι που επέλεξαν να βγουν χθες για φαγητό ή ποτό.

Τα κασταστήματα διασκέδασης παρέμειναν κλειστά καθώς λόγω των νέων μέτρων ουσιαστικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα δεν υπάρχει περιορισμός ωραρίου στις υπηρεσίες take away και delivery, ενώ δεν απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ