Παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Όμικρον – Μελέτη αμφισβητεί ότι είναι ηπιότερη

Παγκόσμια κινητοποίηση προκαλεί η μετάλλαξη όμικρον η οποία εξαπλώνεται με καταιγιστικό ρυθμό υπονομεύοντας τις μέχρι πρότινος εκτιμήσεις των επιστημονων για εκτόνωση της πανδημίας μέσα στο 2022.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης /Ελέγχου Νόσων εκτιμά ότι στις αρχες του νέου έτους η νέα πιο μολυσματική παραλλαγή θα έχει επικρατησει στη γηραιά ήπειρο, με τις κυβερνήσεις να τρέμουν τώρα ένα 5ο ισχυρό πανδημικό κύμα. Δραματική προειδοποίηση απύθυνε και ο αμερικανός πρόεδρος εκλιπαρώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν.

«Βλέπουμε ένα χειμώνα βαριάς νόσησης και θανάτων για ανεμβολίαστους, τις οικογένειές τους και τα νοσοκομεία που σύντομα θα κατακλυστούν» αναφέρει ο Αμερικανός Πρόεδρος. Παρά το χριστουγενιάτικο διάκοσμο στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Μπάιντεν συγκαλεί σύσκεψη  και απευθύνει δραματική σύσταση στους πολίτες, καθώς η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού εξαπλώνεται σε 37 αμερικανικές πολιτείες. 

Η (παραλλαγή) Όμικρον είναι εδώ, θα αρχίσει να εξαπλώνεται πολύ πιο ραγδαία στην αρχή του έτους και η μόνη πραγματική προστασία είναι να κάνετε το εμβόλιό σας, δηλώνει ο Τζό Μπάιντεν

Ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, Άντονι Φάουτσι προειδοποιεί: «είναι ο πιο μεταδοτικός κορωνοϊός που αντιμετωπίσαμε μέχρι τώρα. Έχει (η παραλλαγή Όμικρον) χρόνο διπλασιασμού περίπου 2 ημερών».

Στα αμερικανικά πανεπιστήμια οι φοιτητές αναχωρούν για πρόωρες διακοπές καθώς για να αναχαιτιστεί η διάδοση της Όμικρον μαθήματα, διαλέξεις και εξετάσεις γίνονται εκ νέου εξ αποστάσεως. Η σκιά της Όμικρον πέφτει πάνω σε κάθε τομέα της αμερικανικής ζωής. 

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΙ στην Αμερική, Κατερίνα Σώκου, μεγαλουπόλεις της Αμερικής όπως η Νέα Υόρκη είναι πολύ εκτεθειμένες. Η θετικότητα διπλασιάστηκε στην πόλη μέσα σε 3 ημέρες, σύμφωνα με συνεργάτη του δημάρχου. 

Σε 77 χώρες είναι πλέον η μετάλλαξη Όμικρον. Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις του CDC που αναφέρει πως την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε επιπλέον +55% κρούσματα και +73% θανάτους ( συγκεκριμένα 15.600 θανάτους),

Η  Δανία είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο στην Ευρώπη με ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων 10.019 και κρούσματα Όμικρον 6.047.

              Κρούσματα Όμικρον   
27/11                 3
 1/12                127  
 8/12                 2.139
15/12                6.047 

Στην Νότια Αφρική από όπου ξεκίνησε η Όμικρον αποτελεί το 90% των κρουσμάτων (37.875)

                   Νέα κρούσματα Όμικρον
26/11          2.828
  3/12        16.055     
12/12        37.875

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με ένα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον πιο αδύναμα απέναντι στην Όμικρον είναι τα εμβόλια, Sputnik, Sinopharm, Johnson & Johnson

Μελέτη- «βόμβα» του Imperial αμφισβητεί ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι ηπιότερη

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στο Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός, ακόμα 3.201 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον επιβεβαιώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο την Παρασκευή.

Πλέον ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής στη χώρα έχουν φτάσει τα 14.909.

Την ίδια ώρα νεότερη μελέτη από το Imperial College εκτιμά με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα πως ο κίνδυνος επαναμόλυνσης από την Όμικρον είναι 5,4 φορές μεγαλύτερος από τη Δέλτα.

Επίσης, ο βαθμός προστασίας έναντι της συμπτωματικής μόλυνσης από την παραλλαγή μετά από δύο δόσεις του εμβολίου είναι από 0% έως 20% και μετά από την ενισχυτική δόση από 55% έως 80%.

Ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον είπε ότι αποδεικνύεται ο σημαντικός βαθμός στον οποίο η Όμικρον μπορεί να διαφεύγει την ανοσία τόσο από προηγούμενη λοίμωξη όσο και από τα εμβόλια. Αυτό την καθιστά «μία μεγάλη, άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία», είπε ο Βρετανός ειδικός.

Όπως τονίζεται, «η μελέτη δε βρίσκει αποδείξεις ότι η Όμικρον έχει χαμηλότερη δριμύτητα από τη Δέλτα, κρίνοντας είτε από την αναλογία των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται θετικοί και αναφέρουν συμπτώματα είτε από την αναλογία των περιπτώσεων που αναζητούν νοσοκομειακή περίθαλψη μετά από τη λοίμωξη». Επισημαίνεται πάντως ότι τα στοιχεία για τις νοσηλείες είναι ακόμα πολύ περιορισμένα.
 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ