Ολοκλήρωση του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας με μια παράσταση στο Ναύπλιο
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρακάτω επιστολή από την ομάδα Vagabondes:
“Το φεστιβάλ τελείωσε, οι μέρες πέρασαν… Και τώρα.. ένα μήνα μετά, ακόμα συζητάμε τις ωραίες μέρες του μαζί. Παραστάσεις η μια μετά την άλλη, φαγητό όλοι μαζί, γέλια, κουβέντες, βόλτες μετά από κάθε παράσταση κ πάλι κουβέντες κ αγκαλιές κ δε συμμαζεύεται! Ένα συλλογικό σώμα. Επιτέλους! Ξανά. Πόση ζωή μας έδωσε το φεστιβάλ δε μπορεί να περιγραφεί ακριβώς με λέξεις. Καταλάβαμε ακόμα μια φορά πόσο πολύ έλειψαν τα φεστιβάλ κ οι συναντήσεις.. μέσα σε αυτό τον μεσαίωνα Πολιτισμού που ζούμε, σε αυτή την τρελή εποχή της πανδημίας.
Καμία συμβουλή δεν έχουμε για το φεστιβάλ της Καλαμάτας.
Μονάχα μια ευχή: να κρατάει γερά. Κι εμείς θα είμαστε εκεί να στηρίζουμε. Θα είμαστε μαζί να δημιουργούμε κ να ανθίζει η ψυχή κ το μυαλό.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ από την καρδιά μας, όλους κ όλες σας για την ψυχή που δίνετε στο φεστιβάλ!
Να είστε καλά!
Αλεξάνδρα & Σεμπάστιαν”
Η επιστολή αυτή όπως και οι υπόλοιπες που έλαβε η οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Καλαμάτας τους γεμίζουν με χαρά και τους δίνουν δύναμη και κουράγιο για να πραγματοποιήσουν το επόμενο Φεστιβάλ που θα υλοποιηθεί 22-29 Μαΐου 2022 και ήδη έχουν ξεκινήσει οι επαφές και προετοιμασία.
Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση & το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, παρουσιάζει στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, τη δραματοποιημένη αφήγηση με χάρτινες φιγούρες, κούκλες & αντικείμενα Παρθεναγωγείο Βόλου-Ένα σχολείο μέσα στη ζωή και τη φύση για εφήβους κι ενήλικο κοινό από την ομάδα κουκλοθέατρου Οι δύτες , το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021, στις 20:30 (διάρκεια: 60΄) στην Αίθουσα Λήδα Τασοπούλου (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Ναύπλιο).
Είσοδος ελεύθερη
H είσοδος στην αίθουσα πραγματοποιείται με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης Covid-19.
Υπόθεση:
Στις αρχές του 20ου αιώνα επιχειρείται για πρώτη φορά η εφαρμογή των αρχών του εκπαιδευτικού δημοτικισμού στη Μέση Εκπαίδευση. Το 1908, ο νεαρός Αλέξανδρος Δελμούζος φτάνει στον Βόλο για να αναλάβει τη διεύθυνση του Ανώτερου Δημοτικού Παρθεναγωγείου. Το καινοτόμο παιδαγωγικό σύστημα που ακολουθείται στο σχολείο οδηγεί στην κατάργηση του το 1911. Η παράσταση βασίζεται στην αλληλογραφία του πρωτοπόρου παιδαγωγού με προσωπικότητες της εποχής του και με τη μετέπειτα σύζυγο του Φροσύνη, σε προφορικές μαρτυρίες των πρώην μαθητριών, καθώς και στα πρακτικά της Δίκης του Ναυπλίου. Βασική πηγή για το κείμενο της παράστασης υπήρξε το δίτομο έργο του Χαράλαμπου Χαρίτου «Το Παρθεναγωγείο του Βόλου».
Σκηνοθεσία, εμψύχωση, δραματουργική επεξεργασία, κούκλες: Φαίη Τσίτου Σκηνικά, κούκλες, φώτα, βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλης Μπουνάτσος Ηχογραφημένες φωνές: Γιάννης Καραούλης, Ευσταθία Τσαπαρέλη, Γιώτα Φέστα, Στέφανος Μπαρμπαλιάς, Γιάννης Μπαρμπαλιάς, Βασίλης Μπουνάτσος, Φαίη Τσίτου.
Την ίδια ημέρα (13 Νοεμβρίου), πριν την παράσταση θα πραγματοποιηθεί
δίωρο εργαστήριο χάρτινου θεάτρου για τους φοιτητές του ΠΜΣ.