Iταλία-Κορονοϊός: 10.638 κρούσματα και 69 θάνατοι – Στις γιορτές μην καλέσετε ανεμβολίαστους

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 10.638 περιστατικά κορονοίού και 69 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 625.774 διαγνωστικά τεστ, το 1,7% εκ των οποίων προέκυψε θετικό. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται 503 ασθενείς, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 4.088.

Την εβδομάδα από τις 10 μέχρι τις 16 Νοεμβρίου, σε εθνική κλίμακα τα κρούσματα κορονοϊού αυξήθηκαν κατά 32,2%, όπως υπογραμμίζει η έκθεση του επιστημονικού ιδρύματος Gimbe. Παράλληλα, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ αυξήθηκαν κατά 14,3% και στους νοσοκομειακούς θαλάμους κατά 15,5%.

Οι περιφέρειες στις οποίες καταγράφεται η μεγαλύτερη διάδοση του ιού είναι εκείνες της Τεργέστης, του Μπολτσάνο, της Γκορίτσια, της Λα Σπέτσια και της Πάδοβας, όλες στην βόρεια Ιταλία.

Στο μεταξύ, Ιταλοί γιατροί προειδοποιούν ότι πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα για να αποφευχθεί περαιτέρτω αύξηση των κρουσμάτων. Διαφορετικά, προβλέπουν ότι μέσα το πολύ σε ένα μήνα, οι ΜΕΘ της χώρας θα τεθούν και πάλι υπό μεγάλη πίεση.

Παράλληλα, ο καθηγητής επιδημιολογίας Πιερ Λουίτζι Λοπάλκο ζητά ήδη από τους Ιταλούς να αποφύγουν να καλέσουν σπίτι τους για τις γιορτές των Χριστουγέννων, μη εμβολιασμένα άτομα, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου. Διότι, ως γνωστόν, στους κλειστούς χώρους υπάρχει και μεγαλύτερη πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

Από σήμερα, στο μεταξύ, στην Σικελία αποφασίσθηκε ότι οι πολίτες θα πρέπει να ξαναρχίσουν να φορούν προστατευτική μάσκα και σε ανοικτούς χώρους, όταν υπάρχει συνωστισμός. Μετά από την Ρώμη, δε, και στο Μιλάνο άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμού με στόχο την χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου. Η ανταπόκριση των πολιτών, τις πρώτες αυτές ώρες, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική.

Ο Ιταλός υφυπουργός υγείας Πιερπάολο Σιλέρι, τέλος, δήλωσε στο ραδιόφωνο Radio Cusano, ότι αν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται και ορισμένες περιφέρειες, από λευκές γίνουν κίτρινες και μετά πορτοκαλί, τότε η κυβέρνηση της Ρώμης μπορεί να εξετάσει, όντως, ενδεχόμενο λοκντάουν μόνον για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ