Νέα μπλόκο από Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους – Τι ισχύει για καταστήματα, εστίαση, διασκέδαση, κομμωτήρια, ναούς

Σε ισχύει νέα μέτρα από τη Δευτέρα,22 Νοεμβρίου 2021 σε μία προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας και  λόγω του αυξημένου αριθμού των κρουσμάτων, θανάτων και των διασωληνωμένων, ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

•    Στα κέντρα διασκέδασης, στους κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στα μουσεία, στις εκθέσεις, στα συνέδρια, στα γυμναστήρια και στα γήπεδα δυνατότητα πρόσβασης και δια ζώσης παρουσίας έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι (6) μηνών νοσήσαντες από τη νόσο COVID-19 ενήλικοι συμπολίτες μας. Οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι συμπολίτες μας δεν έχουν δυνατότητα φυσικής πρόσβασης στους προαναφερθέντες χώρους για την προστασία, πρωτίστως, της δικής τους υγείας. 

•    Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου,  στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης, στα κομμωτήρια, στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών δυνατότητα πρόσβασης έχουν οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι (6) μηνών νοσήσαντες από τη νόσο COVID-19 και οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι συμπολίτες μας που έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test πριν από την παρουσία τους στο κατάστημα.

•    Τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης, σε όσους από τους προαναφερθέντες χώρους επιτρέπεται η παρουσία ανηλίκων, και μόνο εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών αντίστοιχα πριν από την παρουσία τους στο χώρο. Τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης χωρίς έλεγχο.

•    Στα supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) η πρόσβαση καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή ισχύει ο επιπρόσθετος περιορισμός μέγιστης δυνατής ταυτόχρονης παρουσίας πελατών εντός του καταστήματος στο 1 άτομο ανά 9 τετραγωνικά μέτρα.

•    Στα φαρμακεία η πρόσβαση καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο. 

•    Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς που εξυπηρετούν αστικά κέντρα πόλεων, τροποποιείται το ωράριο των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα.

Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 22/11/2021, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα θα είναι ανοικτά κάθε ημέρα από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές. Το μέτρο αυτό δεν αφορά στα  supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία. Με το μέτρο αυτό επιτυγχάνεται η αποτροπή του συγχρονισμού των ωρών αιχμής των μετακινήσεων των εργαζόμενων πολιτών που παρέχουν δια ζώσης εργασία και των πολιτών που επιθυμούν να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Επιπρόσθετα, επιδιώκεται η κατανομή της προσέλευσης των καταναλωτών στα καταστήματα λιανικού εμπορίου  σε περισσότερες ώρες της ημέρας έτσι ώστε να αποφευχθεί, στο μέτρο του δυνατού, η δημιουργία ουρών έξω από τα καταστήματα και η αποφυγή συνωστισμού μέσα  σε αυτά.

•    Ο έλεγχος πρόσβασης των καταναλωτών στους χώρους που υπάρχουν περιορισμοί συνεπάγεται την ευθύνη και των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Οι επιχειρήσεις κατά την είσοδο και την εξυπηρέτηση των πελατών τους σε εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους υποχρεούνται να ελέγχουν το επιδεικνυόμενο από τον πελάτη πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου, ανάλογα με την περίπτωση, και ότι ο πελάτης που επιδεικνύει το πιστοποιητικό είναι και ο νόμιμος κάτοχός του, μέσω ελέγχου της αστυνομικής ταυτότητάς του ή άλλου νόμιμου πρωτότυπου εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας. Ο έλεγχος πραγματοποιείται υποχρεωτικά από υπάλληλο της επιχείρησης, τον ιδιοκτήτη ή το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο από την επιχείρηση πρόσωπο μέσω της ειδικής εφαρμογής “Covid Free GR”. Η είσοδος και η εξυπηρέτηση αλλοδαπών πελατών που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπεται με απλή επίδειξη του πιστοποιητικού με ταυτόχρονη επίδειξη εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας (π.χ. διαβατήριο), χωρίς να απαιτείται ο έλεγχος με την ειδική εφαρμογή COVID Free GR.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες τα εξής μέτρα:

*Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν. Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.

*Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

*Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

*Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις.

*Και πέμπτον, αλλά πρώτης σημασίας, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.

 Διευκρινίσεις των μέτρων που ανακοινώθηκαν δίνει ο ΣΚΑΪ.

Τα ερωτήματα είναι ακόμα πολλά, και ο Γιάννης Καντέλης απαντά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εκκλησίες. Ανοίγει πλέον ανοίγει ο δρόμος για ελέγχους και στους ναούς, αλλά το ερώτημα που τέθηκε ήταν ποιος θα κάνει αυτούς τους ελέγχους. 

ΟΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ 

Ποιος θα κάνει τους ελέγχους στις εκκλησίες;

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους ελέγχους θα διεξάγουν η ΕΛΑΣ και η Αρχή Διαφάνειας όπως γίνεται και αλλού. Βέβαια το βάρος θα πέφτει στις ίδιες τις εκκλησίες με τους επιτρόπους του κάθε ναού να κάνουν αυτούς τους ελέγχους και μιλάμε για ύπαρξη τεστ όταν έχει λειτουργία. Αν ένας πιστός όταν δεν έχει λειτουργία μπει μόνος του να ανάψει κερί κανείς δε θα του ζητήσει PCR ή rapid τεστ.  

Ποια είναι η ποινή αν ένας πιστός βρεθεί χωρίς τεστ;

Αν βρεθεί ένας πιστός χωρίς τεστ, η ποινή είναι το πρόστιμο των 300 ευρώ όπως σε κάθε άλλη δραστηριότητα όπου κάποιος θα βρεθεί σε κλειστό χώρο χωρίς να είναι εμβολιασμένος και δεν έχει κάνει και το απαραίτητο τεστ – εφόσον βέβαια μπορεί να μπει με τεστ στο συγκεκριμένο χώρο. 

Για την είσοδο σε κομμωτήριο, πότε πρέπει να έχει γίνει το τεστ;

Ισχύει το PCR 72 ωρών και το rapid των 48 ωρών για να πάει κάποιος/κάποια σε κομμωτήριο. 

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος στους άνω των 60 ετών χωρίς τρίτη δόση;

Ακυρώνεται το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό που είναι διαφορετικό του ελληνικού πιστοποιητικού; Είναι το πιο περίπλοκο θέμα και θα αξιοποιηθεί ο χρόνος μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου για να εμβολιαστούν  με την τρίτη δόση όσοι άνω των 60 έχει λήξει το 6μηνο για να λυθούν και αυτά τα θέματα. Δεν μπορεί μονή της η κυβέρνηση να ακυρώσει το ευρωπιστοποιητικό, καθώς τότε θα έχουμε το παράδοξο να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους στην Ελλάδα ξένοι άνω των 60 και όχι Έλληνες ή Έλληνες στην Ιταλία και όχι στην Ελλάδα. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης που θα αφορά μόνο το ελληνικό πιστοποιητικό, αλλά αναμένουμε έως τις 13 Δεκεμβρίου για το εάν θα υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή απόφαση. 

Τι ισχύει με το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων και ποιες περιοχές αφορά;

Δε θα αφορά όλη την Ελλάδα. Μέσα στο Σαββατοκύριακο με την έκδοση του ΦΕΚ θα μάθουμε όλες τις περιοχές. Είναι δεδομένο ότι το νέο ωράριο θα αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα. Κανείς δεν θα μπορεί να ανοίξει πριν τις 10 το πρωί, με 8ωρο η λειτουργία θα είναι έως τις 6 το απόγευμα ή έως τις 9 το βράδυ με διευρυμένο ωράριο και τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν μόνο αυτές τις ώρες. 

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ