Κορoνοϊός – Ευρώπη: Σε μπλόκο οι ανεμβολίαστοι ενόψει Χριστουγέννων

Σε αγώνα δρόμου και μέτρων έχουν αποδυθεί οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν το σφοδρό τέταρτο κύμα της πανδημίας που πλήττει τις περισσότερες χώρες και απειλεί τα Χριστούγεννα. 

Σημείο σύγκλισης των χωρών της Ευρώπης, οι ανεμβολίαστοι, καθώς όλο και περισσότερες κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα αποκλειστικά για τους ανεμβολίαστους , θεωρώντας ότι η στάση τους αυτή εμποδίζει να χτιστεί το περιβόητο τείχος ανοσίας.

Πολλές κυβερνήσεις σφίγγουν τα λουριά επιβάλλοντας lockdown αλλά και περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να λάβουν προφυλάξεις για την περαιτέρω επιδείνωση της πανδημίας του κορoνοϊού.

Πρέπει να προετοιμάσουμε τα συστήματα υγείας μας για τη θεραπεία ενός αυξανόμενου αριθμού ασθενών, δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Die Welt. Η εποχική γρίπη θα μπορούσε να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, πρόσθεσε.

 Χώρες όπως η η Βρετανία, η Δανία, η Ολλανδία και η Αυστρία βάζουν στο στόχαστρό τους τους ανεμβολίαστους, αλλά και χώρες με υψηλό ποσοστό αρνητών  όπως είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Λετονία και η Τσεχία ετοιμάζονται να λάβουν ανάλογα μέτρα.

Τα νοσοκομεία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους με γεμάτες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ενώ λόγω των ασθενών με κορονοϊό δυσκολεύεται η θεραπεία ασθενών με άλλες παθήσεις.
Στη Βρετανία, για παράδειγμα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) έχει… γονατίσει, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail». Και όχι μόνο από την πανδημία της νόσου Covid. Aσθενείς που εμφάνισαν καρδιακό πρόβλημα ή ένιωσαν ξαφνική αδιαθεσία περιμένουν έως και 55 λεπτά για να τους μεταφέρει στο νοσοκομείο ασθενοφόρο.

Δύσκολη η κατάσταση στην Aνατολική Ευρώπη

Μέτρα περιορισμού για ανεμβολίαστους αναμένεται να ανακοινωθούν στη Ρουμανία με 500, περίπου, ημερήσιους θανάτους από κορoνοϊό και με μόνο το 36% του κόσμου θωρακισμένο απέναντι στη νόσο.

Σε lockdown για ένα μήνα μπήκε και η Λετονία λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης που συνοδεύτηκε από υψηλή διασπορά του ιού.

Σε μίνι lockdown η Ολλανδία

Lockdown με ανοιχτά σχολεία , θέατρα και σινεμά αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, που θα τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο.

Από την άλλη, οι πολίτες θα κληθούν να εργάζονται από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και δεν θα επιτρέπονται θεατές στις αθλητικές διοργανώσεις. Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα «μη απαραίτητα» καταστήματα θα κλείνουν στις 19:00 για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Αυστρία – Γερμανία: Μέτρα μόνον για ανεμβολίαστους

Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις  θα μπορούν να κυκλοφορούν οι ανεμβολίαστοι σε Γερμανία και Αυστρία καθώς τα κρούσματα έφτασαν σε υψηλά επίπεδα και αντίστοιχα αυξήθηκαν και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν εμβολιασθεί ακόμη δεν θα μπορούν να βγαίνουν από τις κατοικίες τους παρά μόνο για λόγους εργασίας, για να προμηθευθούν τα απαραίτητα και για σωματική άσκηση.

Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων καταγράφεται στη Γερμανία – πάνω από 50 χιλιάδες την Τετάρτη – με τις αρχές να εξετάζουν προτάσεις για επέκταση των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους.

Σε δραματικό τόνο, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν είπε ότι «πρέπει να ανακόψουμε το τέταρτο κύμα, διαφορετικά θα έχουμε έναν πικρό Δεκέμβρη», με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι η Γερμανία βρίσκεται ήδη «στο… και πέντε».

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας ανακοίνωσε μεταξύ άλλων, την επαναφορά των δωρεάν διαγνωστικών τεστ για κορoνοϊό, τα οποία είχαν καταργηθεί στις 11 Οκτωβρίου, με το σκεπτικό ότι όλοι οι πολίτες θα μπορούσαν έως τότε να έχουν εμβολιαστεί. «Αν δεν γίνει κάτι τώρα, κάθε δύο εβδομάδες θα βλέπουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων» τόνισε ο κ. Σπαν, και ανέφερε ότι δεν αρκεί πλέον να επιτρέπεται η πρόσβαση σε εκδηλώσεις και για όσους προσκομίζουν αρνητικό τεστ. «Πρέπει να εφαρμοστεί ευρύτερα ο κανόνας των 2G, για πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες», πρόσθεσε.

Στο κρατίδιο της Έσσης οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να ψωνίζουν από σούπερ μάρκετ ενώ στη Σαξονία οι τοπικές αρχές προειδοποιούν ότι οδεύουμε σε μία ανθρωπιστική καταστροφή.

Για τους ειδικούς, οι χριστουγεννιάτικες αγορές δεν θα πρέπει και φέτος να λειτουργήσουν. Ωστόσο, στην Κολωνία, οι πολίτες γιόρτασαν το καρναβάλι πλημμυρίζοντας τους δρόμους.

Βρετανία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών

Αύξηση των κρουσμάτων, με περίπου 50 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα και σημαντική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, καταγράφουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Για τους εργαζόμενους στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της νόσου Covid.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζαβί -ο οποίος απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμούς για να σώσουμε τα Χριστούγεννα-, δήλωσε ότι, αν η κατάσταση χειροτερέψει, θα είναι αναγκασμένος να θέσει σε εφαρμογή ένα πλάνο που θα επαναφέρει μέτρα και περιορισμούς που είχαν αρθεί τον περασμένο Ιούλιο.

Ανάμεσα σε αυτά θα είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η τηλεργασία, καθώς και η προϋπόθεση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ για την είσοδο σε μπαρ, εκδηλώσεις και άλλους δημόσιους χώρους. Δεν θα διστάσουμε να δράσουμε, δήλωσε χαρακτηριστικά

Δανία: Πιστοποιητικό ή τεστ για είσοδο σε μπαρ – εστιατόρια

Η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε να επαναφέρει το ψηφιακό υγειονομικό πιστοποιητικό corona pass, που πιστοποιεί ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί ή έχει αρνητικό τεστ Covid-19, για να επιτρέπεται η είσοδος σε μπαρ και εστιατόρια.

Μάλιστα, η Δανία ήταν η πρώτη χώρα της Ευρώπης που είχε καταργήσει τους περιορισμούς το καλοκαίρι, χωρίς αυτό να την εμποδίσει να τους επαναφέρει τώρα που τα κρούσματα αυξάνονται.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ