Κορονοϊός: Σε κατάσταση συναγερμού ολόκληρη η Ευρώπη – Lockdown και έκτακτα μέτρα

Σε συναγερμό ολόκληρη η Ευρώπη, λόγο της πανδημίας που δείχνει ξανά το σκληρό της πρόσωπο, με αύξηση των κρουσμάτων και  των νεκρών σε όλες της χώρες. 

Μια ανάσα πριν τα Χριστούγεννα, ο ιός καλπάζει και οι χώρες αναγκάζονται να προχωρήσουν σε έκτακτα μέτρα και Lockdown 

 Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σλοβακία και Σλοβενία, βρίσκονται ήδη στη σκιά του φόβου της πανδημίας με την αύξηση των κρουσμάτων, νεκρών και διασωληνομένων 

Ήδη, lockdown έχει επιβληθεί στην Αυστρία έως τις 13 Δεκεμβρίου, ενώ ενώ περιοριστικά μέτρα έχουν επιβληθεί στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία.

Στην Γερμανία, ο επικεφαλής του επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, στην Γερμανία, Λοταρ Βιλερ, βλέπει ένα νέο λοκντάουν ως την μόνη λύση.

«Στην παρούσα κατάσταση, δυστυχώς, αυτά τα μέτρα δεν είναι πλέον αρκετά. Τώρα χρειαζόμαστε μια σημαντική μείωση των επαφών. Αυτό περιλαμβάνει: τηλεργασία, ακύρωση εκδηλώσεων, μείωση του αριθμού των ατόμων σε θέατρα, κλείσιμο των μπαρ και των κλαμπ, ξανά».

Από σήμερα είναι σε εφαρμογή τα νέα μέτρα, με τους πολίτες να χρειάζονται πιστοποιητικό σε τρένα και λεωφορεία για αι να μεταβούν στην δουλειά τους.

Δραματικές είναι, στο μεταξύ, οι περιγραφές των γιατρών.

«Έχουμε όλο και νεότερους ανθρώπους στην εντατική. Ο χρόνος που λαμβάνουν θεραπεία είναι σημαντικά μεγαλύτερος και γεμίζει τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» αναφέρει ο Επικεφαλής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, Νοσοκομείο Άγιος Αντώνιος, Ούβε Γιάνσεν.

Το τελευταίο 24ωρο τα κρούσματα ξεπερνούν τις 66.000, και οι 335 νέοι θάνατοι φέρνουν την χώρα ένα βήμα πριν σπάσει το τραγικό ρεκόρ των 100.000 νεκρών, από κορωνοϊό.

«Ο κορωνοϊός δεν έχει ακόμη νικηθεί. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας φτάνουν στα όριά τους» δηλώνει ο Εντολοδόχος Καγκελάριος Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. 

Ενώ οι πολίτες φαίνεται πως τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, στην πλειοψηφία τους, με ουρές να σχηματίζονται στα εμβολιαστικά κέντρα τις τελευταίες ημέρες.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Εκτός ελέγχου η κατάσταση και στην Ολλανδία, με την χώρα να στέλνει ασθενείς στην Γερμανία για να μην καταρρεύσει το σύστημα Υγείας…
 
«Το ποσοστό μόλυνσης είναι υψηλότερο από ποτέ και ακόμη δεν έχουμε δει τα χειρότερα» αναφέρει ο Υπουργός Υγείας Ολλανδίας Ούγκο Ντε Γιονγκ. 

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την Παρασκευή νέα μέτρα, προσπαθώντας να περιορίσει την διασπορά.   

ΣΛΟΒΑΚΙΑ – Lockdown  για δύο εβδομάδες

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας ακολούθησε το παράδειγμα της γειτονικής της Αυστρίας σήμερα και διέταξε την επιβολή ενός lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων, προκειμένου να καταστείλει την ταχύτερη αύξηση παγκοσμίως κρουσμάτων Covid-19, την ώρα που ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με νέο κορωνοϊό έφθασε σε κρίσιμο σημείο και το ποσοστό των εμβολιασμών παραμένει χαμηλό.

Η σλοβακική κυβέρνηση θα περιορίσει τις μετακινήσεις, στο πλαίσιο του lockdown των δύο εβδομάδων, επιτρέποντας μονάχα τις μετακινήσεις για την αγορά ειδών ανάγκης, για την εργασία, το σχολείο ή για ιατρικές επισκέψεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ.

Η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την κατάσταση έπειτα από 10 ημέρες και ο Χέγκερ επισήμανε πως οποιαδήποτε χαλάρωση θα αφορά όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19.

“Η κατάσταση είναι σοβαρή”, είπε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός. “Βρεθήκαμε εδώ, διότι τα (υπάρχοντα) μέτρα δεν τηρήθηκαν”.

Οι περιορισμοί τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους θα περιλαμβάνουν το κλείσιμο των εστιατορίων και των μη αναγκαίων καταστημάτων, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων TASR, επικαλούμενο τον υπουργό Οικονομίας Ρίχαρντ Σούλικ.

Η Σλοβακία κατέγραψε χθες περισσότερα από 10.000 νέες μολύνσεις σε διάστημα 24 ωρών για πρώτη φορά μετά την αρχή της πανδημίας, ενώ οι νοσηλείες ανήλθαν σε αυτό που το υπουργείο Υγείας αποκάλεσε «κρίσιμο σημείο», κάτι που σημαίνει πως περιορίζεται η παροχή φροντίδας σε ασθενείς μη Covid και πιθανόν θα ζητηθεί βοήθεια από ξένες χώρες.

Η Σλοβακία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ταχύτερη αύξηση παγκοσμίως του αριθμού των μολύνσεων, σε σχέση με τον πληθυσμό της, σύμφωνα με το Our World in Data.

Lockdown σε Aυστρία 

 Η Αυστρία έχει επιβάλει lockdown μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου

ΚΥΠΡΟΣ

Στην Κύπρο, χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις θα γίνονται μόνο με έγκριση του υπουργείου, ενώ οι πολίτες άνω των 12 ετών θα μπαίνουν σε γήπεδα, σινεμά και χώρους εστίασης μόνο εφόσον έχουν εμβολιαστεί.

Στην Iταλία το “πράσινο” πάσο επεκτείνεται και στους επιβάτες τραίνων, οδηγών ταξί, είναι υποχρεωτική μάσκα σε ανοικτούς χώρους και η νοσοκομειακή μάσκα (Ffp2) σε μέσα μεταφοράς.

 Σε συνεδρίαση που μόλις ολοκληρώθηκε, τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ζήτησαν την άμεση και γενική εφαρμογή του σούπερ πράσινου πάσου για εμβολιασμένους σε όλες τις περιοχές της χώρας, ανεξάρτητα από τον αριθμό κρουσμάτων.

Βάσει του νέου μέτρου, οι ανεμβολιαστοι πολίτες θα μπορούν, με συνεχή τεστ, μόνο να εισέρχονται στους χώρους εργασίας τους.

 Παράλληλα, σύμφωνα με τον Τύπο, ζητήθηκε και η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε εκπαιδευτικούς, αστυνομία και καραμπινιέρους.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αργά σήμερα το απόγευμα, κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Ντράγκι.

 
Στο Bέλγιο η τηλεργασία τουλάχιστον τέσσερις μέρες την εβδομάδα είναι υποχρεωτική ενώ υποχρεωτική είναι και η μάσκα σε εστιατόρια, μπαρ, θέατρα, κινηματογράφους, ΜΜΜ και υπαίθριες εκδηλώσεις.

Στην Ολλανδία, τα εστιατόρια και μπαρ κλείνουν στις 20:00 τοπική ώρα ενω υπάρχει περιορισμός συναθροίσεων σε σπίτια έως 4 άτομα και οι αγώνες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Η ολλανδική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την Παρασκευή νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης-ρεκόρ στις μολύνσεις κορονοϊού, καθώς τα νοσοκομεία πασχίζουν να διαχειριστούν το κύμα των κρουσμάτων της COVID-19, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ούγκο ντε Γιονγκ.

«Το ποσοστό μολύνσεων είναι υψηλότερο από πότε» ανέφερε ο ντε Γιονγκ σε επιστολή προς το Κοινοβούλιο σήμερα. «Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία συνεχίζουν να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις και δεν έχουμε ακόμα δει τα χειρότερα».

Γαλλία: Η κυβέρνηση σχεδιάζει αυστηρότερους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, εντατικοποίηση της εκστρατείας για ενισχυτικό εμβολιασμό

Η γαλλική κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέα περιοριστικά μέτρα για την COVID-19 αύριο καθώς ο δείκτης μολύνσεων αυξάνεται σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ.

Ο Ατάλ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μεγάλους περιορισμούς στη δημόσια ζωή, προτιμώντας να ενισχυθούν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και να ανεβάσει ρυθμό η εκστρατεία για τον ενισχυτικό εμβολιασμό. Η κυβέρνηση θα αυστηροποιήσει επίσης τους κανόνες για το υγειονομικό πιστοποιητικό, δήλωσε.

Η επιδημία είναι πιθανόν να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες, με τον δείκτη επίπτωσης –τον αριθμό των μολύνσεων ανά εβδομάδα ανά 100.000 κατοίκους– να αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 200 τις επόμενες μία ή δύο ημέρες.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τον γαλλικό λαό, χτίζοντας πάνω σε αυτά που έχουμε, για να σώσουμε τις εορταστικές εκδηλώσεις στο τέλος της χρονιάς και να βγάλουμε τον χειμώνα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο Ατάλ σε συνέντευξη Τύπου.

Το υγειονομικό πιστοποιητικό της Γαλλίας –που επιτρέπει την είσοδο σε καφέ, εστιατόρια, μουσεία, κινηματογράφους και άλλους δημόσιους χώρους για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ COVID– είναι βασικός λόγος για το ότι η Γαλλία τα πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με κάποιες γειτονικές της χώρες, λέει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Ατάλ αρνήθηκε να σχολιάσει ποια μέτρα μπορεί να ανακοινώσει αύριο ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, αλλά η κυβέρνηση αναμένεται ευρέως να ακολουθήσει τη σύσταση της υγειονομικής αρχής HAS, που την Παρασκευή ανέφερε ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου πρέπει να επεκταθεί σε όλους άνω των 40.

«Ενώ βλέπουμε σημαντική αύξηση στην πίεση στο υγειονομικό σύστημα τις ερχόμενες εβδομάδες, πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποφύγουμε να βυθιστούμε, δεδομένου ότι συνεχίζουμε και εντείνουμε την εμβολιαστική προσπάθεια, την κοινωνική αποστασιοποίηση και τη χρήση του υγειονομικού πιστοποιητικού», πρόσθεσε ο Ατάλ.

Έως τώρα η τρίτη ενισχυτική δόση είναι διαθέσιμη μόνο για ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω και για τις ευπαθείς ομάδες, αλλά από την 1η Δεκεμβρίου θα είναι επίσης διαθέσιμη για την ηλικιακή ομάδα 50-64 ετών. Από τις 15 Δεκεμβρίου, οι πολίτες άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι έκαναν ενισχυτική δόση προκειμένου να συνεχίσει να ισχύει το υγειονομικό τους πιστοποιητικό.

ΠΟΥ: Στην Ευρώπη το 60% των κρουσμάτων και των θανάτων παγκοσμίως

Η Ευρώπη βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της πανδημίας της Covid-19 εν μέσω μιας «ψευδούς αίσθησης ασφάλειας» που προσφέρουν τα εμβόλια, ανέφερε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποιούσαν ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 θα συνεχίσει να εξαπλώνεται, καθώς οι κοινωνίες επιστρέφουν στην κινητικότητα και τις επαφές της προπανδημικής περιόδου πριν από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Την περασμένη εβδομάδα, πάνω από το 60% όλων των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και θανάτων από την Covid-19 παγκοσμίως καταγράφηκαν στην Ευρώπη, επισήμανε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Σε πολλές χώρες και κοινότητες, ανησυχούμε για την ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ότι τα εμβόλια τελείωσαν την πανδημία και ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζεται να λαμβάνουν άλλες προφυλάξεις», πρόσθεσε.

Ο εμβολιασμός, η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι τα κλειδιά για να σταματήσει η μετάδοση, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΟΥ.

«Ο ιός θα συνεχίσει να μεταδίδεται εντατικά»

«Βρισκόμαστε στα προπανδημικά επίπεδα όσον αφορά τις κοινωνικές συναναστροφές (στην Ευρώπη) ακόμη και εν μέσω της πολύ ισχυρής αύξησης των κρουσμάτων», την ώρα που σε ορισμένες χώρες τα υγειονομικά συστήματα δέχονται ισχυρή πίεση, σημείωσε ο διευθυντής επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν. «Και η πραγματικότητα είναι ότι ο ιός θα συνεχίσει να μεταδίδεται εντατικά σε αυτό το περιβάλλον», πρόσθεσε.

Η επιδημιολόγος Μαρία βαν Κέρκοβ ανέφερε ότι είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα κατά την περίοδο των διακοπών, τονίζοντας: «Τα κοινωνικά μέτρα δεν σημαίνουν lockdown».

Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σουμία Σουαμινάθαν, όταν ρωτήθηκε για τις νέες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου σε άτομα άνω των 40 ετών, δήλωσε ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να παραμείνει ο εμβολιασμός όλων των ενηλίκων και των πιο ευπαθών ομάδων. «Επικεντρωθείτε στους ανεμβολίαστους και τις ομάδες υψηλού κινδύνου», προέτρεψε.

ECDC: Πολύ υψηλής υγειονομικής επιβάρυνσης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Την ίδια στιγμή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λάβουν επειγόντως μέτρα απέναντι στην αναζωπύρωση της επιδημίας στην Ευρώπη και στον κίνδυνο «πολύ υψηλής» υγειονομικής επιβάρυνσης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Επίσης, σε μήνυμά της η επικεφαλής του ECDC Αντρεα Αμον δηλώνει ότι η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά της Covid θα πρέπει να εξετασθεί για όλους τους ενηλίκους, με προτεραιότητα για τους άνω των 40 ετών, σε μία σημαντική αλλαγή του πρωτοκόλλου.

Το ECDC καλεί σε αύξηση του γενικού επιπέδου του εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κυρίως στις πιο καθυστερημένες χώρες.

Περαιτέρω, το Ευρωπαϊκό Κέντρο επισημαίνει την ανάγκη των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων ως άμεσου μέτρου για τον έλεγχο της μετάδοσης του κορονοϊού σε συνδυασμό με την εισαγωγή αναμνηστικών δόσεων εμβολίων για ενήλικες, με προτεραιότητα σε άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω, τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος κύριων εμβολίων, σύμφωνα με τα μοντέλα πρόβλεψης. Οι ενισχυτικές δόσεις θα διατηρήσουν τον έλεγχο της μετάδοσης πέρα από το άμεσο αποτέλεσμα της εφαρμογής μη φαρμακευτικών μέτρων, αναφέρει το ECDC.

Η εορταστική περίοδος στο τέλος του έτους συνδέεται παραδοσιακά με δραστηριότητες όπως κοινωνικές συγκεντρώσεις, ψώνια και ταξίδια, που δημιουργούν σημαντικούς πρόσθετους κινδύνους για την εντατική μετάδοση της μετάλλαξης δέλτα Δέλτα, σημειώνει.

Μοντέλα πρόβλεψης που εξετάζουν την πρόσληψη εμβολίου (συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων «πρόσθετης δόσης» και «αναμνηστικών» εμβολίων), την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, την εξασθένηση της ανοσίας μετά το εμβόλιο, τον εμβολιασμό παιδιών, τη φυσική ανοσία και τα ποσοστά επαφής με τον πληθυσμό, δείχνουν ότι η πιθανή επιβάρυνση του κινδύνου ασθένειας στην ΕΕ/ΕΟΧ από την παραλλαγή Δέλτα αναμένεται να είναι πολύ υψηλή τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, εκτός εάν εφαρμοστούν τώρα μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις σε συνδυασμό με συνεχείς προσπάθειες για την αύξηση του εμβολιασμού στο συνολικό πληθυσμό.

Αύξηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των εισαγωγών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) για SARS-CoV-2 παρατηρήθηκαν τον Οκτώβριο και στις αρχές Νοεμβρίου στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου μετά από μια περίοδο πτώσης τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2021. Αυτό σχετίζεται με την κυκλοφορία της παραλλαγής Δέλτα (B.1.617.2) στο πλαίσιο της ανεπαρκούς πρόσληψης εμβολίου και της εκτεταμένης χαλάρωσης των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων. Ενώ η επιβάρυνση από την COVID-19 είναι ιδιαίτερα υψηλή σε ορισμένες χώρες που παρουσιάζουν χαμηλό εμβολιασμό, υπάρχουν ενδείξεις αυξανόμενης επιβάρυνσης ακόμη και μεταξύ των χωρών με υψηλότερα ποσοστά. Η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Δέλτα που αντισταθμίζει τη μείωση της μετάδοσης που επιτυγχάνεται με την τρέχουσα ανάπτυξη εμβολιασμού στην ΕΕ/ΕΟΧ.

Με πληροφορίες από το skai.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ