“Η ΦΟΝΙΣΣΑ” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από το ΜΕΘ | 14-20/10 στο Αμφιθέατρο Φιλαρμονικής

Η νέα παραγωγή της Μικρής Σκηνής του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου ανακοινώθηκε ότι θα είναι το πολυδιαβασμένο και πολυμεταφρασμένο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη “Η ΦΟΝΙΣΣΑ”, ένα έργο απαιτήσεων σε σκηνοθεσία Βενετσάνου Μπαλόπουλου, το οποίο θα παρουσιασθεί στο Αμφιθέατρο Φιλαρμονικής Καλαμάτας από 14 έως 20 Οκτωβρίου  

Η Φόνισσα είναι νουβέλα του συγγραφέα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Πρόκειται για το δεύτερο συγγραφικό έργο του και θεωρείται ένα από τα κορυφαία της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Είναι γραμμένο στην καθαρεύουσα και αποτελείται συνολικά από 17 κεφάλαια. Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό «Παναθήναια» σε συνέχειες από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 1903, έχοντας τον υπότιτλο «κοινωνικόν μυθιστόρημα». Η πλοκή του έργου εκτυλίσσεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα, τη Σκιάθο.

Υπόθεση: Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι η Φραγκογιαννού, μία ηλικιωμένη χήρα, η οποία έζησε μία βασανισμένη ζωή σαν παιδί, ως σύζυγος, ως μήτηρ και ως τήθη, μαθημένη πάντα να υπηρετεί χωρίς αντιρρησεις τους ανθρώπους του περιβάλλοντός της. Η πείρα τής δίδαξε ότι η ζωή για μία γυναίκα είναι γεμάτη βάσανα και η θεωρία της ήταν ότι η γέννηση ενός κοριτσίου δεν φέρνει τίποτα άλλον παρά δυστυχία, όχι μόνον στο ίδιον το παιδί, αλλά και στην οικογένειά του, ιδίως εάν είναι φτωχή.

Ένα βράδυ καθώς ξενυχτάει στην κούνια της άρρωστης νεογέννητης εγγονής της, περνούν από το μυαλό της όλες οι δύσκολες στιγμες της ζωής που έζησε. Το μυαλό της θολώνει και σκοτώνει το βρέφος προκαλώντας του ασφυξία, ενώ ο θάνατος θεωρείται από τον γιατρό φυσιολογικός. Αν και αρχικά νιώθει τύψεις, κατά βάθος δεν μετανιώνει για την πράξη της. Αντίθετα, τής γίνεται έμμονη ιδέα ότι η μοίρα την έχει τάξει να σώσει τον κόσμο απαλάσσοντάς τον από μικρά κορίτσια.

Τα επόμενα εγκλήματά της έχουν ως θύματα τρία μικρά αθώα κοριτσάκια, χωρίς πλέον καθόλου τύψεις, αλλά και χωρίς να είναι σε θέση να συνειδητοποιήσει το κακόν που έχει κάμει. Η χωροφυλακή την υποψιάζεται και αποφασίζει να την συλλάβει, με αφορμή όμως ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει. Ένα κοριτσάκι πνίγηκε μέσα σε ένα πηγάδι και κοντά του βρισκόταν η Φραγκογιαννού. Αν και ευχήθηκε να πνιγεί το παιδί, η ίδια ποτέ δεν το έσπρωξε.

Στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τους χωροφύλακες, η Φραγκογιαννού αποφασίζει να καταφύγει στο ερμητήριο ενός ασκητή και να του εξομολογηθεί τα αμαρτήματά της. Την στιγμή όμως που προσπαθεί να ξεπεράσει ένα στενό πέρασμα, η παλίρροια την προλαβαίνει και η γερόντισσα πεθαίνει, ανάμεσα στην ανθρώπινη και την θεία δίκη.

Processed With Darkroom

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Πέμπτη         14/10 ώρα 21.30

Παρασκευή 15/10 ώρα 21.30

Σάββατο      16/10 ώρα 20.00

Κυριακή       17/10 ώρα 20.00

Δευτέρα      18/10 ώρα 21.30

Τρίτη            19/10 ώρα 21.30

Τετάρτη       20/10 ώρα 21.30.

ΧΩΡΟΣ: Αμφιθέατρο Φιλαρμονικής Καλαμάτας, Υπαπαντής 23.

Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά 12 ετών και άνω. Ο συγκεκριμένος χώρος λειτουργεί ως ”μικτός”

  Η προπώληση εισιτηρίων ξεκίνησε από την 1η Οκτωβρίου, και πλέον μπορείτε να τα προμηθεύεστε και μέσω της πλατφόρμας πώλησης εισιτηρίων ticketservices.gr και των καταστημάτων Public.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

α) Ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ticketservices.gr

β) Τηλεφωνικά στο τηλ. 2107234567

γ) Στο κατάστημα Public

δ) Στο κεντρικό εκδοτήριο Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

ε) Στην είσοδο του θεάτρου, 1 ώρα πριν την παράσταση ( αν υπάρχουν ακόμη εισιτήρια).

.ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Στις παραστάσεις θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

1) Απαραίτητη η χρήση μάσκας

2) Απαραίτητη η επίδειξη των αντιστοίχων πιστοποιητικών ( εμβολιασμού, νόσησης ή rapid test 48 ωρών)

3) Απαραίτητη η προσέλευση πριν την έναρξη της παράστασης.

Παρακαλούμε να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες της ταξιθεσίας.

Τηλέφωνο για πληροφορίες: 6945237722.

Μια καινούρια σελίδα ανοίγει για το ΜΕΘ και το θέατρο της πόλης γενικότερα. Ας είμαστε όλοι παρόντες.

Υποστήριξη: Έμφασις 91.8Life fm 88EnterMessinia.grEnterMessinia TV 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ