Γυρίσματα στη Μεσσηνία για την ταινία «Τυφλή Πίστη»

Για την ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο «Τυφλή Πίστη», η οποία έχει τη Μεσσηνία και τη Μάνη στο επίκεντρο, ενημερώθηκε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Τον Δήμαρχο, με αφορμή την έναρξη των γυρισμάτων, επισκέφτηκαν η σεναριογράφος και σκηνοθέτης Ακριβή Κόλλια και ο ηθοποιός Χρήστος Βασιλόπουλος, συνοδευόμενοι από την υπεύθυνη παραγωγής Βασιλική Κατέρη

Η ταινία κατατάσσεται στην κατηγορία του θρησκευτικού δράματος με έντονα στοιχεία μυστηρίου και αποτελεί μία Ελληνογερμανική παραγωγή.

Περίληψη : Το έργο έχει ως υπόθεση μια αιφνίδια αυτοκτονία μπροστά στα μάτια του Πατέρα Θεόπνευστου, που τον φέρνει αντιμέτωπο με ένα σκοτεινό μυστικό, που θα αλλάξει ριζικά την στάση του απέναντι στους ανθρώπους, αλλά και τον Θεό. Η επιτακτική ανάγκη πια να σώσει την ανήλικη Ζωή, θα τον οδηγήσει στα όρια της αυτοθυσίας.

Σημείωμα σκηνοθέτη : Η ταινία εξερευνά τη σχέση Πίστης και Πραγματικότητας, μέσα από το πρόσωπο του Πατέρα Θεόπνευστου. Το τυπικό καθήκον του απέναντι στον Θεό, σταδιακά μετατρέπεται σε ευθύνη και σε απόλυτη ανάγκη στήριξης της ανήλικης Ζωής. Η σχέση τους διαπραγματεύεται τα όρια ανάμεσα στη θεϊκή και την ανθρώπινη δικαιοσύνη. Η εκκλησία της ενορίας γίνεται τόπος εγκλήματος και δίνει τη θέση της στην κρυφή, παλαιά εκκλησία μέσα στη σπηλιά, έχοντας κοινό παρονομαστή την πίστη στον Θεό, που μένει πάντα σταθερή στο πέρασμα των αιώνων. Η αλήθεια φανερώνεται εκεί, μακριά από τον πολιτισμό και την τυπολατρία.

Η οργανωμένη κοινωνία και η άγρια φύση του βουνού, το θρησκευτικό περιβάλλον και οι άνθρωποι της νύχτας, η σωματική κανονικότητα και η παραμόρφωση, είναι κάποιες από τις βασικές αντιθέσεις του σεναρίου. Τα κοινά σημεία αυτών των άκρων βρίσκονται στο παρελθόν, στην Ιστορία, στην αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου να πιστεύει κάπου. Η εξέλιξη της Αγιογραφίας, της Βυζαντινής μουσικής και τελικά της Ορθόδοξης Πίστης, θεματικά, αλλά και οπτικά, παρουσιάζονται σε ένα σύγχρονο κοινωνικό περιβάλλον με απόηχους του Χθες.

Η Χριστιανική Ιστορία πέρα από την αγάπη που πρεσβεύει, είναι γεμάτη από βασανιστήρια μαρτύρων. Κάτι που σχολιάζεται, έμμεσα αλλά και άμεσα στην «Τυφλή Πίστη», είναι το πώς η κοινωνία φτιάχνει αγίους και δολοφόνους μέσα στις συνθήκες της κάθε εποχής.  Η αλήθεια και το ψέμα εναλλάσσονται διαρκώς, προβάλλοντας μια πραγματικότητα που είναι ταυτόχρονα τόσο μακριά, αλλά και τόσο κοντά μας. Για το σύγχρονο θεατή που παρακολουθεί με κριτική διάθεση τα γεγονότα του έργου, θα γεννηθούν  ερωτηματικά για τον τρόπο που οι μάζες χρησιμοποιούν την ύπαρξη του Θεού.

Η χρωματική παλέτα, η χρήση του φωτός αλλά και της προοπτικής στη Βυζαντινή αγιογραφία αποτελούν τη βασική έμπνευση για τη φωτογραφική προσέγγιση της ταινίας.

Τα αυστηρά πρόσωπα, τα σκούρα χρώματα και το θεϊκό φως, τονίζουν τις δραματικές αλλαγές στις ζωές των ηρώων, ενισχύοντας το συναίσθημα του θεατή.

 

Το κινηματογραφικό τοπίο της ταινίας εκτείνεται, κυρίως, στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης. Ένας επιβλητικός χώρος με στιβαρούς πέτρινους πύργους και λιθόκτιστα σπίτια σε ορεινές πλαγιές, που η ιστορική-μνημειακή τους αξία συνομιλεί αρμονικά με την σύγχρονη οικιστική αρχιτεκτονική. Η πάντα ζωντανή ομορφιά της Φύσης του περιβάλλοντος χώρου, σε συνδυασμό με την πυκνή ομίχλη στις ορεινές πλαγιές των βουνών, ενισχύουν την αίσθηση ενός θεϊκού μεγαλείου.

Πολυάριθμοι βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί, με τεράστιο ιστορικό, αρχιτεκτονικό και εικαστικό ενδιαφέρον, είναι χτισμένοι από άκρη σε άκρη του τόπου και ομολογούν την ανθρώπινη Πίστη που μένει αναλλοίωτη στους αιώνες.

Πολλοί από αυτούς έχουν αναστηλωθεί υποδειγματικά από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις με συνέργεια της Εφορείας με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Η αρχιτεκτονική των ναών μαζί με τις σπουδαίες τοιχογραφίες, τα γλυπτά και τις επιγραφές του εσωτερικού τους διακόσμου, αποτελούν σημαντικά τεκμήρια της ιστορίας της περιοχής, απηχώντας τις σχέσεις της με τα καλλιτεχνικά κέντρα του Βυζαντίου.

Τα ήθη και έθιμα του τόπου, μαρτυρούν μια ζωντανή παράδοση που μένει αναλλοίωτη και περνάει από γενιά σε γενιά. Ένας από τους βασικούς στόχους της ταινίας είναι να καταγράψει αυτή τη ζωντανή Ιστορία και να την παρουσιάσει μέσα από τη δραματουργική σύνθεση της κινηματογραφικής της αφήγησης.

Υποστήριξη:  Την ταινία υποστηρίζουν, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι Δήμοι Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας κ.ά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ