Έκθεση Ζωγραφικής εμπνευσμένη από την Ελληνική Επανάσταση

Έκθεση Ζωγραφικής του Σωτήρη Τζαμουράνη – Αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, θα φιλοξενηθεί από την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και είναι ενταγμένη στους επετειακούς εορτασμούς.

Περιλαμβάνει έργα εμπνευσμένα από γεγονότα και μάχες του 1821 στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα από τη Μεσσηνία, την Καλαμάτα, τη Μάνη και τον Άκοβο.

Πληροφορίες:

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΗ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Διάρκεια: 13-22 Οκτωβρίου 2021

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 π.μ.- 13.00 μ.μ. και 17:00- 21:00μ.μ.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα τηρούνται όλα τα μέτρα που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΩΤΗΡΗ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗ

Ο Σωτήρης Τζαμουράνης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1938. Πήρε μαθήματα ζωγραφικής από τον ζωγράφο Β. Δράκο (1953-1955) στην Καλαμάτα κι αργότερα στην Αθήνα σε ελεύθερο σπουδαστήριο και στο ζωγράφο Δ. Γιαννουκάκη (1956-1961).

Ο καλλιτέχνης ασχολείται επαγγελματικά με τη ζωγραφική πάνω από 50 χρόνια. Τα θέματα των έργων του περιλαμβάνουν τοπία της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα της Μεσσηνίας και  Μάνης, θαλασσογραφίες – καραβογραφίες , θέματα από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Έργα του βρίσκονται σε Πινακοθήκες και Ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως στην Πινακοθήκη του «Παρνασσού», στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας στην Πινακοθήκη του Δήμου Πειραιά, της Πάτρας και της Καλαμάτας, στη Γαλλική Πρεσβεία της Αθήνας, στη συλλογή του Θωρηκτού Πλοίου «Αβέρωφ», στο Γ.Ε.Ν. κ.α. Έργο του υπάρχει επίσης σε σταθμό του Μετρό στον Πειραιά.

Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, στον Φιλολογικό Σύλλογο  «Παρνασσός» στην Αθήνα, στο Δημαρχείο του Πειραιά, στη Βιβλιοθήκη της Πάτρας, στα Πνευματικά Κέντρα Τρίπολης, Πύργου και Παλαιού Φαλήρου, στο Δημαρχείο της Σπάρτης και στη Βίλλα Βούγα στον Δήμο Ζωγράφου.

Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές. Κυριότερες:

Στον «Παρνασσό» το 1981,  βραβείο. Στις Πανελλήνιες εκθέσεις θαλασσογραφίας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά των ετών 1975-1986. Στην έκθεση Ελλήνων Ζωγράφων στην Εθνική Πινακοθήκη Αθήνας το 1986  στην έκθεση θαλασσογραφίας στο θωρηκτό «Αβέρωφ» 1996. Στην Βέρνη της Ελβετίας με την γκαλερί Michael Haas μαζί με τον γιο του Δημήτρη Τζαμουράνη επίσης  ζωγράφο που ζει κι εργάζεται στο Βερολίνο της Γερμανίας και την εγγονή του Ηλέκτρα Τζαμουράνη επίσης ζωγράφο το 2018. Στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας με τις εγγονές του Ηλέκτρα Τζαμουράνη και Κωνσταντίνα Ζόμπολα το 2019.   Συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με την Διεθνή Ένωση Καλών Τεχνών.

Η ζωγραφική  του έχει παρουσιαστεί σε έγκυρες εκδόσεις λευκωμάτων για  την ελληνική ζωγραφική: Από την Ιστορική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού. Από το λεξικό των Ελλήνων Ζωγράφων των εκδόσεων  «Μέλισσα», καθώς και από το επίτομο Βιογραφικό Λεξικό Who ’s who 1998 των εκδόσεων «Μέτρον» και πρόσφατα στο λεύκωμα «Ντρέδες στην πρώτη γραμμή της Ελληνικής Παλιγγενεσίας» από τις εκδόσεις «Μίλητος» στο πλαίσιο του εορτασμού για τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση  κ.ά.

Έναρξη Ναυτικής Εβδομάδος 2006. Τιμώμενο πρόσωπο από τον αρχηγό ΓΕΝ, ναύαρχο κ. Γούση, επί του θωρηκτού Αβέρωφ για την δουλειά του στη θαλασσογραφία και την προσφορά του στο Πολεμικό Ναυτικό.

Είναι παντρεμένος με την Ανθούλα Χρονοπούλου και έχουν τρία παιδιά τον Δημήτρη επίσης ζωγράφο, την Κατερίνα αρχαιολόγο-μουσειολόγο και την Παναγιώτα γλύπτρια.

Εργαστήριο: Αρτέμιδος 214, Καλαμάτα, τηλ. 27210-21713.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ