Κορονοϊός: Σαρωτικοί έλεγχοι από το Σάββατο για ανεμβολίαστους στη εστίαση – Τι αλλάζει

Ξεκινούν από αύριο Σάββατο 9 Οκτωβρίου σαρωτικοί έλεγχοι για ανεμβολίαστους στην εστίαση με τη συνδρομή της ελληνικής αστυνομίας για την απόφαση της διασποράς του κοροναίου

Σαρωτικοί έλεγχοι, βάσει στοχευμένου σχεδίου, ξεκινά από αύριο Σάββατο, σε όλη την επικράτεια, με αντικείμενο την απόφαση διασποράς του κορωνοϊού, από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), σε συνεργασία με τη ΔΙΜΕΑ, την Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες Περιφερειών και τις Δημοτικές Αστυνομίες.

Για το σκοπό αυτό, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, από αύριο θα διατίθενται συνολικά και καθημερινά χιλιάδες αστυνομικοί σε κάθε τομέα επικράτειας, προκειμένου, μαζί με τους υπαλλήλους των συναρμοδίων, να πραγματοποιούν με αυστηρότητα και χωρίς εξαιρέσεις τους ελέγχους σε κάθε γωνιά της χώρας

 Το σχέδιο ελέγχων είναι προσαρμοσμένο στις αλλαγές που τίθενται σε ισχύ από 9 έως 23 Οκτωβρίου 2021 και αφορούν, κυρίως, την άρση των απαγορεύσεων για όλους τους εμβολιασμένους.

   Στο πλαίσιο του στοχευμένου προγράμματος, συγκροτούνται μειωμένα κλιμάκια, από τις παραπάνω υπηρεσίες και φορείς, τα οποία θα περιπλανηθούν σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στους ελέγχους πιστοποιημένων εμβολιασμού ή νόσησης, αλλά και ταυτοπροσωπίας σε όσους εισέρχονται σε κλειστούς χώρους επιχειρήσεων επιχειρήσεων και διασκέδασης, σύμφωνα με τις αλλαγές που τίθενται σε ισχύ.

   Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τα αστικά κέντρα, αλλά θα επεκταθούν μέχρι και στο τελευταίο χωριό της χώρας και, θα καλύψουν το σύνολο της επικράτειας και των δραστηριοτήτων που εμπιστεύονται στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών μέτρων, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας », όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ).

   Όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛΑΣ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα στον πληθυσμό, ότι οι εμβολιασμένοι και οι υπάλληλοι που λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους, μπαίνουν πλέον σε μια κανονικότητα, αντίθετα από τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι πρέπει να υποβληθούν σε περιορισμοί, κάτι που μπορεί να πραγματοποιήσει κίνητρο για να προχωρήσει τα μεγαλύτερα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Οι αλλαγές από αύριο

   Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΕΛΑΣ και την ΕΑΔ, επισημαίνεται ότι οι αλλαγές αυτές είναι: 

   * Αίρονται τα περιορισμένα μέτρα για τις κόκκινες επιδημιολογικές περιοχές και συγκεκριμένα της απαγορευτικής κυκλοφορίας των μεταμεσονύχτιων ωρών και της μουσικής σε χώρους εστίασης και διασκέδασης.

   * Πλήρης ελευθερία θα υπάρχει για τους θαμώνες στους κλειστούς χώρους διασκέδασης που δέχονται μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

   * Στην εστίαση και σε καταστήματα διασκέδασης σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους που είναι αμιγείς για εμβολιασμένους, δεν θα υφίσταται κανένας περιορισμός.

   Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα, στους χώρους αυτούς δεν επιτρέπεται να είναι οι αγοραστές, απαιτούνται διαστάσεις μεταξύ των τραπεζών και η μέγιστη πληρότητα είναι 85%.

   Σημειώνεται ότι το προσωπικό των καταστημάτων θα φοράει μάσκα και θα τηρεί τα μέτρα προστασίας. Αντίθετα, για τους μειωμένους χώρους εμβολιασμένων και ανεμβολίων, τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν όπως και σήμερα.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ