Εμβόλιο γρίπης και COVID ακόμη και την ίδια μέρα – Ποιοι πρέπει να να εμβολιαστούν για τη γρίπη

Το ό,τι η γρίπη δεν μας επισκέφθηκε πέρυσι δεν σημαίνει ότι δεν θα μας επισκεφθεί φέτος, επισήμανε κατά την αποψινή ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μ.Θεοδωρίδου, τονίζοντας πως ο ιός της γρίπης είναι ένας ιός που δεν πρέπει να του έχουμε εμπιστοσύνη.

Το κύριο μήνυμά της ήταν να εμβολιαστούν για τη γρίπη όσοι πρέπει να το κάνουν, και να μην θεωρούν κάποιοι ότι κάνοντας το εμβόλιο της γρίπης προστατεύονται από τον κορονοϊό ή το αντίστροφο.

Η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι ευτυχώς πέρυσι είχαμε ιδιαίτερα χαμηλή επίπτωση της γρίπης και εξήγησε ότι υπάρχουν λίγα στοιχεία για την αλληλεπίδραση της με τον κορονοϊό. «Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε πως μπορεί η μια λοίμωξη να επηρεάσει την άλλη», τόνισε χαραχτηριστικά, προσθέτοντας ότι φέτος θα χρησιμοποιηθούν τετράδυναμα εμβόλια μιας δόση κατά της γρίπης. Επίσης είπε ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ακόμα και την ίδια ημέρα με άλλα εμβόλια, καθώς δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός του αντιγριπικού εμβολιασμού με τον εμβολιασμό με άλλά εμβόλια.

Ποιες ομάδες πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη
Υπάρχουν οι ομάδες κατά προτεραιότητα που πρέπει να εμβολιαστούν, ομάδες αυξημένου κινδύνου λόγω επιπλοκών από την γρίπη:

Ηλικίες άνω των 60 ετών
Παιδιά ηλικίας άνω των 6 μηνών
Ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα
Μεγάλη ομάδα των εγκύων γυναικών που είναι πλέον διευκρινισμένο ότι προστατεύεται και η έγκυος και το κύημα και το νεογνό με τον εμβολιασμό καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης.
Άτομα με παθολογική παχυσαρκία, είτε ενήλικες είτε παιδιά.
Παιδιά που παίρνουν θεραπεία με ασπιρίνη
Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών
Κλειστοί πληθυσμοί, εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και άλλων σχολών, εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υγείας, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε γενική άσκηση και κέντρα διανομής προσφύγων.
Άστεγοι και κτηνίατροι και άτομα που έρχονται σε επαφή με διάφορα ζώα που μπορούν να είναι φορείς του ιού.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ