Ελαιόλαδο: Κάνει καλό ή κακό στο τηγάνισμα;

Το ελαιόλαδο, κάνει καλό ή κακό στο τηγάνισμα; Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι η χρήση φυτικών ελαίων για το τηγάνισμα του φαγητού, μπορεί να είναι κακή για την υγεία σας λόγω της παραγωγής τοξικών χημικών ουσιών που ονομάζονται αλδεΰδες κατά τη διαδικασία θέρμανσης.

Οι αλδεΰδες είναι απλές οργανικές δομές-ενώσεις που περιέχουν διπλό δεσμό άνθρακα-οξυγόνου-και είναι άφθονες στη φύση.

Η κατανάλωση μάλιστα πιστεύεται ότι συμβάλλει σε ανθρώπινες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Το ελαιόλαδο κάνει καλό ή κακό στο τηγάνισμα;
Πρόσφατη μελέτη δίνει την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Ερευνητές, ανέλυσαν ελαιόλαδα, ηλιέλαιο και λιναρόσπορο για την περιεκτικότητα τους σε αλδεΰδη αφού τα έλαια είχαν θερμανθεί στους 190 βαθμούς Κελσίου.

Διαπίστωσαν ότι η θέρμανση του πολυακόρεστου ηλιέλαιου και του λιναρόσπορου παρήγαγε μεγαλύτερες ποσότητες αλδεϋδών, ενώ η θέρμανση μονοακόρεστου ελαιολάδου δημιούργησε λιγότερες αλδεΰδες και πολύ αργότερα στη διαδικασία θέρμανσης.

Τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν για το BBC, έδειξαν ότι η θέρμανση ελαιολάδου, βουτύρου και λίπους χήνας παρήγαγε παρόμοια χαμηλότερα επίπεδα αλδεϋδών. 

Φροντίστε να θερμαίνεται το ελαιόλαδο κάτω από το σημείο καπνού
Η Δρ. Rachel Adams, λέκτορας Βιοϊατρικής, αναφέρει ότι η θερμότητα προκαλεί χημικές αλλαγές σε όλα τα έλαια και αυτό μεταβάλλει το άρωμα, τη γεύση και το θρεπτικό τους περιεχόμενο.

Η υπερθέρμανση του λαδιού κατά το μαγείρεμα θα έχει ως αποτέλεσμα μια βρώμικη καπνιστή κουζίνα.

«Το ελαιόλαδο δεν διαφέρει από τα άλλα έλαια. Αν το κάψετε  θα έχει άσχημη γεύση και θα περιέχει επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Τα σημεία καπνού τείνουν να αυξάνονται με την ποιότητα του ελαιόλαδου, καθώς η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα τείνει να μειώνεται. Και η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά αυξάνεται» αναφέρει.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο σε αντιοξειδωτικά θα μπορούσε ακόμη και να μειώσει την ποσότητα των επιβλαβών χημικών που παράγονται κατά το μαγείρεμα.

Όταν μαγειρεύετε με ελαιόλαδο, τυχόν πιθανές βλάβες μπορούν να μειωθούν χρησιμοποιώντας λάδι υψηλής ποιότητας. Θα κάνει επίσης τη γεύση του φαγητού σας πιο ωραία.

Η Δρ. Adams εκτιμά ότι το τηγάνισμα δεν είναι ο πιο υγιεινός τρόπος προετοιμασίας φαγητού, αλλά αν πρόκειται να τηγανίσετε, τότε το τηγάνισμα σε ελαιόλαδο δεν είναι κακή επιλογή.

HealthStories

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ