Αντιγριπικό εμβόλιο: 8 ερωτήσεις και απαντήσεις – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ήρθε η ώρα για το αντιγριπικό εμβόλιο και τα ράφια των φαρμακείων έχουν εφοδιαστεί. Έχουν ήδη παραληφθεί 1,7 εκατ. δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατ. εμβόλια.

Το enikos.gr με τη βοήθεια του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Αθανάσιου Δημόπουλου, απαντά στα βασικά ερωτήματα για τον εμβολιασμό, πότε πρέπει να γίνεται και ποιες ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, φέτος κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε παράλληλη εξάπλωση του κορονοϊού και της γρίπης.

Παρότι δεν είναι δυνατό να γίνουν ακριβείς προβλέψεις για το τί θα συμβεί το φθινόπωρο και  το χειμώνα, το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC) θεωρεί ότι θα υπάρχει ταυτόχρονη εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί την COVID-19 και του ιού της γρίπης αναφέρει.

 Ο λόγος είναι ότι η χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης  και της συνεχούς υποχρεωτικής χρήσης μάσκας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της δραστηριότητας του ιού της γρίπης στην αμέσως επόμενη περίοδο, την περίοδο δηλαδή που έχει έξαρση η εποχική γρίπη” προσθέτει ο κ. Δημόπουλος.

Η γρίπη είναι ένα μεταδοτικό νόσημα που εκδηλώνεται ως λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Το αποτελεσματικότερο όπλο έναντι της γρίπης είναι ο ετήσιος εμβολιασμός. Κάθε χρόνο, όπως και φέτος, η σύσταση του αντιγριπικού εμβολίου ανανεώνεται.

Όλα τα διαθέσιμα εμβόλια είναι τετραδύναμα, το οποίο σημαίνει ότι καλύπτουν τέσσερα διαφορετικά είδη ιών (Η1Ν1, Η3Ν2, Β/Victoria, B/Yamagata).

Οδηγός με 8 βασικά ερωτήματα για το αντιγριπικό εμβόλιο

στο ourlife.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ