Στο κοινό παραδίδεται το νέο στέγαστρο στη ΒΑ πλευρά της Αρχαίας Μεσσήνης

Εκδήλωση απόδοσης στο κοινό του νέου στεγάστρου στη βορειοανατολική στοά του Γυμνασίου της Αρχαίας Μεσσήνης θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο, 2 Οκτωβρίου, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-6:00 μ.μ. Εγκαίνια του στεγάστρου της Βορειοανατολικής Στοάς του Γυμνασίου.
Το έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση στεγάστρου της ΒΑ Στοάς του Γυμνασίου Αρχαίας Μεσσήνης», συνολικής δαπάνης 325.500 ευρώ, υλοποιήθηκε από την  Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κατά την περίοδο 2018-2021, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΦΑ Μεσσηνίας «Προστασία & Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης», συνολικού προϋπολογισμού 450.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η μελέτη για την κατασκευή του στεγάστρου εκπονήθηκε με χρηματοδότηση της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών (με χορηγία των κ.κ. Αθανασίου Μαρτίνου και Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου) από τους μελετητές Μαρία Μαγνήσαλη και Θέμη Μπιλή. Πρόκειται για μεταλλικό στέγαστρο που καλύπτει τμήμα των αναστηλωμένων στοών στη ΒΑ γωνία του Γυμνασίου-Σταδίου, με συνολικό εμβαδό κάλυψης 390 τ.μ. Στη θέση των ελλειπόντων αρχαίων τοίχων έχουν τοποθετηθεί κατακόρυφες, κατάλληλα χρωματισμένες τσιμεντοσανίδες, ενώ το έργο συμπληρώνουν δίκτυο απορροής ομβρίων υδάτων, ηλεκτροφωτισμός και ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης.

Το νέο στέγαστρο υποδεικνύει στους επισκέπτες τον τρόπο της αρχαίας στέγασης της ΒΑ γωνίας του Γυμνασίου και παράλληλα διαμορφώνει ένα χώρο ανάπαυσης των επισκεπτών, αλλά και χώρο φιλοξενίας προσωρινών εκθέσεων. Παράλληλα, στο πλαίσιο του έργου «Προστασία και Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Αρχαίας Μεσσήνης», προϋπολογισμού 124.500 ευρώ, που υλοποιήθηκε με αυτεπιστασία από την ΕΦΑ Μεσσηνίας, πραγματοποιήθηκαν από το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό της Υπηρεσίας εργασίες έρευνας, τεκμηρίωσης, προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου (σωστικές ανασκαφές για την εγκατάσταση του στεγάστρου, τοποθέτηση περίφραξης σε μεγάλα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου, αποψιλώσεις, χωματουργικές εργασίες, παραγωγή και τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, εγκατάσταση φωτισμού ασφαλείας σε όλη την διαδρομή προς τα μνημεία όπου διεξάγονται πολιτιστικές εκδηλώσεις και βελτίωση της προσβασιμότητας του αρχαιολογικού χώρου).

-7:00 μ.μ. Εγκαίνια της έκθεσης “ΑΓΟΡΑ, 11 Γλύπτες στην Αρχαία Μεσσήνη”.
Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, του καθηγητή και γλύπτη Γιώργου Χουλιαρά και της ιστορικού Τέχνης, Ίριδας Κρητικού. Πρόκειται για έναν καλλιτεχνικό οργανικό διάλογο 11 γλυπτών με την Αρχαία Αγορά. Η επιλογή των καλλιτεχνών και των προς έκθεση έργων, που στο σύνολό τους είναι μεταλλικά και μεγάλης κλίμακας, επιλεγμένα με ιδιαίτερο σεβασμό για το συγκεκριμένο χώρο, πραγματοποιήθηκε με κριτήρια ποιότητας και συμβατότητας προς τον αρχαιολογικό χώρο και αφορά στη νέα γενιά γλυπτών, σε συνομιλία με εκπροσώπους της παλαιότερης γενιάς, καθώς και με το μνημειακό περιβάλλον της αρχαίας μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ιδιαίτερα αυτό της ΑΓΟΡΑΣ. Στην εικαστική εγκατάσταση “ΑΓΟΡΑ” συμμετέχουν οι γλύπτες: Ανδρέας Αραπάκης, Μάρκος Γεωργιλάκης, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Αγγέλικα Κοροβέση, Σπύρος Λισγάρας, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Λήδα Παυλή, Στέφανος Σουβατζόγλου, Δημήτρης Φόρτσας, Αντώνης Χαλυβίδης και Γιώργος Χουλιαράς.

-7:30 μ.μ. Συναυλία της Klaudia Delmer με τίτλο “Τραγούδι στις Σειρήνες”.
Η συναυλία αποτελεί συνδιοργάνωση της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών  Σπουδών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Την ερμηνεύτρια συνοδεύουν οι: Ηλίας Κατελάνος-κιθάρα ακουστική και κλασική, Βασίλης Καρράς Billka- Abletone live mixing και Γιώργος Δελλής-κλασικό πιάνο και πλήκτρα. Θα ακουστούν τα καινούρια τραγούδια της ερμηνεύτριας από το άλμπουμ «Σκλάβοι στον Παράδεισο» σε μια συναυλία διανθισμένη με έντεχνο και κλασικό ρεπερτόριο, ελληνικό και ξένο.

Η θεματική της συναυλίας εμπνέεται από το δεμένο στο κατάρτι Οδυσσέα όταν συναντά τις σειρήνες και είναι αφιερωμένη στην ανάγκη του ανθρώπου για έκφραση και δημιουργία και στην ευκαιρία του να νικήσει το θάνατο. Πρόκειται για μια συναυλία σε μορφή live-set σε συνδυασμό με ακουστικά παιξίματα και περιλαμβάνει τραγούδια, ποιήματα και vocalise.

Θα ακολουθήσει κέρασμα στο χώρο της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου (εκδοτήριο), ευγενική χορηγία του Εστιατορίου “Ιθώμη” και της Οινοποιίας Ψαρούλη.

Η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ