Εγκαινιάζεται η έκθεση «ΜΝΗΜΟΝ ΦΩΣ» του Χρήστου Μποκόρου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Η έκθεση του Χρήστου Μποκόρου «ΜΝΗΜΟΝ ΦΩΣ» που διοργανώνει ο  Δήμος Καλαμάτας και η Κ.Ε. Φάρις, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, εγκαινιάζεται σήμερα Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.       

Την έκθεση παρουσιάζει ο Εικαστικός Τομέας του Δήμου Καλαμάτας και της Κ.Ε. Φάρις με  την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Παναγιώτη  Λαμπρινίδη, ενώ την επιμέλεια της έχει ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής του Μουσείου Μπενάκη, Κωνσταντίνος Παπαχρίστου.

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις που έχει διοργανώσει ο Δήμος Καλαμάτας, και περιλαμβάνει σπουδαία έργα του Χρήστου Μποκόρου από διαφορετικές περιόδους της ζωγραφικής του. Επίσης, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και τρία έργα ειδικά φτιαγμένα για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά.

Τα έργα που εκτίθενται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας αποτελούν μια υπόμνηση για τη Θυσία, το Χρέος κα την ιστορική Μνήμη. Με οδηγό την απλότητα, την ευαισθησία και την τρυφερότητα για τους ανθρώπους και τα σπαράγματα της ζωής τους, ο ζωγράφος προτείνει μια διαφορετική θέαση της Επανάστασης, όπου η αξία του μέτρου υποκαθιστά τους θορυβώδεις εορτασμούς. Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλος κατάλογος που επιμελήθηκε ο Χρήστος Μποκόρος με κείμενα δικά του και του Κωνσταντίνου Παπαχρίστου.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική ενίσχυση του «Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια».

Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο χώρο της έκθεσης, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, αναφέρθηκε στην ευχάριστη συγκυρία της παρουσίασης του έργου του Χρήστου Μποκόρου στην πόλη, με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση και την ξεχωριστή τιμή της παρουσίας της Προέδρου της Δημοκρατίας που θα λαμπρύνει τα εγκαίνια της έκθεσης. Ο κ. Βασιλόπουλος τόνισε, επίσης, τη σημασία της προβολής στην πόλη, της καλλιτεχνικής δημιουργίας με εκθέσεις υψηλού επιπέδου, όπως του Χρήστου Μποκόρου.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εικαστικού Τομέα του Δήμου Καλαμάτας και της Κ.Ε. Φάρις, Παναγιώτης Λαμπρινίδης μίλησε για την επιλογή του να παρουσιάσει αυτή τη χρονιά τον Χρήστο Μποκόρο και την έκθεση «Μνήμον Φως» ως την κεντρική εικαστική πρόταση του Δήμου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ξεχωριστές εκθέσεις που οργανώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην πόλη.

Ο επιμελητής της έκθεσης, Κωνσταντίνος Παπαχρίστου, διευκρίνισε ότι η έκθεση δεν έχει τον χαρακτήρα μιας αναδρομικής, αλλά οργανώθηκε με επίκεντρο την αταλάντευτη πίστη του ζωγράφου σε σταθερές αξίες και με έργα διαφορετικών εποχών. Αναφέρθηκε στον εικαστικό λόγο του Χρήστου Μποκόρου, που μπορεί να είναι εύληπτος και προσιτός, αλλά, επεσήμανε, ότι για την αποκρυπτογράφηση των μηνυμάτων του, απαιτείται η βιωματική εμπειρία του επισκέπτη-θεατή με το έργο του ζωγράφου.

Η ξενάγηση που ακολούθησε στον υποβλητικό χώρο της έκθεσης και ο θεωρητικός λόγος του καλλιτέχνη, προσέφεραν γνώση και κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο Χρήστος Μποκόρος αντιλαμβάνεται τα πράγματα και εκφράζεται μέσα από τη ζωγραφική του.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

Ο Χρήστος Μποκόρος γεννήθηκε το 1956 στο Αγρίνιο. Εκεί έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Έφυγε δεκαεννέα χρονών για να σπουδάσει Νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην Κομοτηνή (1975-1979). Μετά τις σπουδές του Δικαίου κι ένα μεσοδιάστημα αναποφάσιστου προβληματισμού, βρέθηκε στη Ανώτατη Σχολή των Καλών Τεχνών της Αθήνας (1983-1989). Ζωγράφιζε από παιδί, άρχισε να εκθέτει στη δεκαετία του ’80. Στο εργαστήριο της οδού Καλλιδρομίου, στον λόφο του Στρέφη, έγιναν τα έργα της μαθητείας στο πραγματικό. Τη δεκαετία του ’90 στην οδό Αριστοδήμου, στον Λυκαβηττό, αποπειράται να εικονοποιήσει την κοινή μνήμη και πειρασμούς του αoράτου, το φως και το σκοτάδι. Μετά το 2000 κατεβαίνει στην Καστέλλα όπου ζει και εργάζεται έκτοτε. Το 2004, με το Αδιάβαστο Δάσος, άγγιξε το αγκάθι της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου. Το 2013 παρουσίασε τα στοιχειώδη στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς, προτείνοντας μια λιτή ευημερία, μια επανεύρεση του μέτρου στην καθημερινή μας ζωή και το 2016 τις όψεις αδήλων, μια αναδρομική έκθεση έργων της τριαντάχρονης πορείας του. Αυτή την περίοδο, παράλληλα με την παρούσα έκθεση, παρουσιάζει στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού την έκθεση 1821, η γιορτή.

????????????????????????????????????
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ