Το άνοιγμα των σχολείων ανησυχεί τους επιστήμονες – Τις επόμενες δυο εβδομάδες θα έχουμε έξαρση

Πρώτο κουδούνι με την αγωνία για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων να είναι δυστυχώς παρούσα και αυτή τη χρονιά. Ο κορωνοϊός και η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα απειλούν και τα παιδιά.

«Ο συγχρωτισμός και ο κακός αερισμός στις αίθουσες θα δείξουν εάν υπάρχει πρόβλημα μεταδοτικότητας. Έχουμε ακόμα πολύ καιρό για να μπορέσουν τα παιδιά να εμβολιαστούν, ώστε να έχουμε ένα καλό σχολικό έτος» σημείωσε ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου.

Ζητούν κινητές μονάδες εμβολιασμού
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη τόνισε την ανάγκη να τοποθετηθούν κινητές μονάδες εμβολιασμού στα σχολεία και χτύπησε καμπανάκι για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά, στην ηλικιακή ομάδα 12 – 17 ετών.

«Να πάμε εμείς στα παιδιά» ήταν το μήνυμά της, συμπληρώνοντας ότι «μπορεί να δούμε και παιδιά στις ΜΕΘ αλλά δεν θα είναι με συμπτώματα των μεγάλων με υποκείμενα νοσήματα».

Το καλοκαίρι καταγράφηκε υπερμεταδοτικότητα της νόσου στα παιδιά δηλωσε ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος. «Η απειλή είναι μεγάλη και για τα παιδιά, γιατί προσβάλει πολλά όργανα. Ο ιός και η μετάλλαξη Δέλτα διασπείρεται σε αυτές τις ηλικίες και μεταλλάσσεται» συμπλήρωσε.

Σε κίνδυνο τα παιδιά
Υψηλό αριθμό λοιμώξεων Covid-19 που μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 50.000, ενδέχεται να καταγράψει η χώρα μας στα σχολεία το επόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη.

«Εμείς πιστεύουμε ότι το 25% – 30% των παιδιών θα έρθει σε επαφή με τον ιό. Αν υποτεθεί ότι έχουμε μια μεταδοτικότητα συγκεκριμένη με τον ιό Δέλτα, αυτό σημαίνει ότι το 1/3 αυτών των παιδιών θα μολυνθεί, δηλαδή γύρω στις 30 με 50 χιλιάδες παιδιά θα μολυνθούν» τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Την ανησυχία της ότι «πριν χαλάσει ο καιρός», θα υπάρχει έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στα σχολεία, εξέφρασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, η οποία υπογράμμισε πως «τις επόμενες δυο εβδομάδες θα έχουμε έξαρση».

Ισχυρό όπλο απέναντι στον ιό και τις μεταλλάξεις του το εμβόλιο και τα μέτρα προστασίας.

mega.com

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ