Σεισμός – Κρήτη: Δύσκολη η νύχτα στο Αρκαλοχώρι – Συγκλονίζουν οι εικόνες καταστροφής από drone

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε το drone του Cretalive από το Αρκαλοχώρι, μετά τον ισχυρό σεισμό που χτύπησε το πρωί την Κρήτη, αφήνοντας πίσω του έναν νεκρό, 12 τραυματίες και εκτεταμένες ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια και υποδομές των χωριών, Αρκαλοχώρι και Πατσίδερο.

Η κατάσταση είναι δραματική, είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ η εικόνα από το Αρκαλοχώρι, όπως έχει καταγραφεί απο drone, συγκλονίζει.

 
 Στήνονται σκηνές από τον στρατό 

 Ένας “αγώνας δρόμου” είναι σε εξέλιξη ώστε να διασφαλιστεί στέγη και τροφή για τους πληγέντες
Ογδόντα σκηνές που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 10 άτομα ετοιμάζονται να στήσουν στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, άντρες του Στρατού που κλήθηκαν να συνδράμουν στην διαχείριση της δραματικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά τον σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η ισχυρή σεισμική δόνηση άφησε πίσω της ένα νεκρό και εκατοντάδες κατοίκους να μετρούν ζημιές στα κατεστραμμένα από τον Εγκέλαδο σπίτια τους. 

Είκοσι σκηνές θα διατεθούν σε κοντινά χωριά για όσους κατοίκους θέλουν να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους ενώ όπως έγινε γνωστό, έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία ώστε να μπορούν να μοιραστούν 1.000 μερίδες φαγητού σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι αρκετοί οι κάτοικοι που αρνούνται να εγκαταλείψουν ή απομακρυνθούν από τα σπίτια τους παρά την αυστηρή προειδοποίηση των επιστημόνων να μην μπαίνουν στις κατοικίες τους πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος. 

Το πρωί της Τρίτης αναμένονται και άλλες σκηνές από τον Ερυθρό Σταυρό ενώ έχουν ήδη ευοδώσει οι επαφές για ξενοδοχειακά καταλύματα σε Καστέλλι και Ηράκλειο προκειμένου να φιλοξενηθούν κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά. 

Έκκληση στους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί να μην μπαίνουν στα σπίτια τους απευθύνει ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Κρήτης, υποστράτηγος Μανώλης Παραβολιδάκης. 

Ολοκληρώθηκε η πρώτη επιθεώρηση
Στο μεταξύ, στο Αρκαλοχώρι βρίσκεται ο συντονιστής Βορείου και Νοτίου Ελλάδος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, υποστράτηγος Ιωάννης Σταμούλος, ο οποίος και συντονίζει τις επιχειρήσεις στην περιοχή.

Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού βρίσκονται σε επιφυλακή ενώ μέχρι αυτή την ώρα έχουν δράσει τριάντα άτομα από την 1η ΕΜΑΚ και διασώστες από την 2η ΕΜΑΚ.

Παράλληλα. ολοκληρώθηκε η πρώτη επιθεώρηση σε Αρκαλοχώρι και χωριά της ευρύτερης περιοχής, από το κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, τον οποίο συνόδευαν ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, δόθηκε εντολή να στηθούν σκηνές όχι μόνο στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου αλλά σε πολλές ανοιχτές περιοχές ώστε όλοι οι κάτοικοι να έχουν τη δυνατότητα ασφαλούς παραμονής τους, και λόγω των κρίσιμων και ευαίσθητων ωρών να μην μπουν μέσα στα σπίτια τους.

  Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι μαζί με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη και όλη την ομάδα των τοπικών αρχόντων αποφάσισαν να στηθούν σκηνές που θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν 2.500 ανθρώπους, ώστε να εξυπηρετηθούν όλες οι οικογένειες και όλοι οι άνθρωποι που δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους απόψε. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ προσέθεσε ότι οι τραυματίες μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν έχουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ωστόσο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους.

Σε ότι αφορά τον 53χρονο που απεγκλωβίστηκε από την εκκλησία του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι, διαχειρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση της Υγείας του η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη.

Θρήνος στο χωριό Μάρθα
Την ίδια στιγμή,. θρήνο στο χωριό Μάρθα και σοκ στην τοπική κοινωνία, προκάλεσε ο αδόκητος χαμός ενός ανθρώπου της βιοπάλης, του 65χρονου Ιάκωβου Τζαγκαράκη, ο οποίος έχασε τη ζωή του από τον τρομακτικό σεισμό μεγέθους 5.8 της κλίμακας Ρίχτερ (αναθεωρήθηκε στα 6 Ρίχτερ από το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο), ενώ εκείνος εκτελούσε εργασίες στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία!

Ο άτυχος άνδρας καταπλακώθηκε, καθώς δούλευε στο παρεκκλήσι που είχε αναλάβει να συντηρήσει, ενώ τα σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ τον απεγκλώβισαν μετά από πολύωρη προσπάθεια. Αλλά δυστυχώς ήταν ήδη αργά.

  Μαζί του βρισκόταν και άλλο ένα άτομο, που όπως δήλωσε στο TheTOC ο Δήμαρχος Βιάννου, ήταν ο γιός του άτυχου ανθρώπου. Ο γιός του Ιάκωβου Τζαγκαράκη τραυματίστηκε και αυτός και μάλιστα σοβαρά, αλλά ευτυχώς απομακρύνθηκε εγκαίρως από το σημείο και τώρα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Ο Ιάκωβος Τζαγκαράκης, όπως αναφέρει το τοπικό σαιτ Viannitika.gr, υπήρξε ποδοσφαιριστής του Πατούχα, αλλά και παράγοντας τόσο στην ομάδα της Άνω Βιάννου, όσο και στον Πήγασο Εμπάρου, επί σειρά ετών. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πώς ένας άνθρωπος χάθηκε μέσα σε ένα λεπτό, από τον εφιαλτικό σεισμό…αναφέρουν τα τοπικά μέσα.

Συνεχείς οι μετασεισμικές δονήσεις
Συνεχείς είναι οι μετασεισμικές δονήσεις με τους κατοίκους να βρίσκονται αφενός σε έντονη ανησυχία αφετέρου σε συνεχή επαγρύπνηση. Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι σήμερα, στις 14:02 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση 4.8 Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 342 χλμ. ΝΝΑ των Αθηνών ενώ το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 22 χλμ. ΝΝΑ της πόλης του Ηρακλείου.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ