Σασμός: Τι σημαίνει η λέξη που τιτλοφορεί τη νέα σειρά του ALPHA

H νέα σειρά του ALPHA έρχεται για να μας ταξιδέψει στον άγραφο νόμο της Κρήτης, μέσα από μία ιστορία γεμάτη σασπένς, έρωτες και δολοφονικά κίνητρα.

 Ένα ζευγάρι ερωτεύεται παράφορα. Μόνο που οι οικογένειές τους είναι μπλεγμένες σε έναν τρομακτικό κύκλο αίματος κι εκδίκησης. Θα καταφέρει η αγάπη τους να φέρει τον πολυπόθητο “Σασμό” στις οικογένειες τους;

Σασμός: Όλα όσα θα διαδραματιστούν στα επόμενα επεισόδια της εβδομάδας

Η βεντέτα και ο σασμός ήταν ένα θέμα που πάντα απασχολούσε την Κρήτη, μια κατάσταση που μεταφέρεται στην ελληνική τηλεόραση.

Ο «Σασμός» αποτελεί τη νέα δραματική σειρά του ALPHA που θα κάνει πρεμιέρα στις τηλεοράσεις μας την επόμενη σεζόν.

Τι σημαίνει, όμως, σασμός; Σασμός σύμφωνα με την κρητική ορολογία είναι ο συμβιβασμός, ή η συμφιλίωση. Μια βεντέτα που έχει διάρκεια και πρέπει να τελειώσει με κάποιον τρόπο.
Στη συγκεκριμένη σειρά θα δούμε εάν η βεντέτα μπορεί να ολοκληρωθεί με έναν έρωτα και βασίζεται σε ένα πολύ γνωστό βιβλίο, του Σπύρου Πετρουλάκη, με τον ομώνυμο τίτλο.

Οι κάτοικοι του Μυλοπόταμου της Κρήτης, εξηγούν τί κρύβεται πίσω από αυτή την λέξη.

 Σασμός ή αλλιώς διπλωματία
Τι σημαίνει, λοιπόν, η λέξη Σασμός; Ο Σασμός είναι το αντίθετο της βεντέτας. Είναι η συμφιλίωση ανάμεσα σε δύο οικογένειες, προκειμένου να σταματήσει το χειρότερο κακό που μπορεί να ξεσπάσει ανάμεσά τους. Συνήθως επιτυγχάνεται με την ένωση τον δύο οικογενειών, είτε μέσω κουμπαριάς, είτε μέσω κάποιου γάμου.

Όπως δήλωσαν κάτοικοι της Κρήτης για το τι σημαίνει Σασμός:

 «Ο πιο δυνατός σασμός είναι ότι γλιτώσαμε ανθρώπους από σίγουρο σκοτωμό. Δύο οικογένειες είχαν αρπαχτεί για ένα κομμάτι γης. Μπήκαμε στη μέση και τις φτιάξαμε. Για μισό αιώνα κάνουμε Σασμούς».

Συγκεκριμένα, του Σασμούς αναλαμβάνουν συγκεκριμένα άτομα, σεβαστά στην κοινωνία και αγαπητά στους κατοίκους του χωριού. Είναι ο “μεσίτης” ο οποίος φέρνει κοντά τις οικογένειες με δίκαιο τρόπο, χωρίς δόλο και προσωπικά κίνητρα.

«Για να κάνεις έναν σασμό χρειάζεσαι ρακί, τυρί, τοπικά προϊόντα. Όταν κάνεις ένα σασμό, πρέπει να φέρεις τους ανθρώπους σε επαφή για πολλή ώρα, για να ταιριάξουν, να συζητήσουν. Ο Σασμός είναι ένας δείκτης πολιτισμού, ευφυΐας και ευστροφίας. Βάση του σασμού, χωριά άνθισαν μέσα από τα αποκαΐδια τους».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ