Κορoνοϊός: Mε πόσα αντισώματα είμαστε ασφαλείς; Τι απαντούν Ζαφειρόπουλος, Παγώνη

Ο ιός, όπως και το εμβόλιο, όταν μπαίνει μέσα στο σώμα δημιουργεί μια πλειάδα αντισωμάτων, που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, εξήγησε ο καθηγητής, ξεκαθαρίζοντας ότι η φυσική διαδικασία είναι αρχίσουν να δημιουργούνται τα αντισώματα για ένα καινούργιο παθογόνο

Για τα αντισώματα μίλησαν στην εκπομπή ΕΡΤ Σαββατοκύριακο, ο επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. 

Συνεχίζοντας, ο κ. Ζαφειρόπουλος διευκρίνισε τα αντισώματα φτάνουν σε ένα μέγιστο και μετά ο οργανισμός μας ρίχνει τα αντισώματα γιατί δεν έχει νόημα να τα κρατήσει ψηλά επ’ άπειρο. Είναι μια φυσιολογική διεργασία 

«Δεν σημαίνει ότι είμαστε απροστάτευτοι»
«Ο ιός μπαίνοντας μέσα μπορεί να φτιάξει πάνω από 100 αντισώματα. Είναι μια πολυκλωνική απάντηση. Εμείς, όταν μετράμε τα αντισώματα σε ένα διαγνωστικό κέντρο, μετράμε 1 – 2 αντισώματα. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι της ιστορίας. Δεν σημαίνει ότι είμαστε απροστάτευτοι. Υπάρχει, επίσης, και η κυτταρική ανοσία που είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του αμυντικού μας συστήματος», συνέχισε.

Σχετικά με τον εμβολιασμό όλων όσοι έχουν ήδη νοσήσει, ο επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας τάχθηκε υπέρ αυτής της πρακτικής. «Είναι μια πολύ σωστή απόφαση. Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανοσολογική απάντηση ώστε να παραμείνει υψηλή, όσο γίνεται περισσότερο, γιατί βοηθάει το άτομο να αποφύγει σοβαρή νόσο».

Απαντώντας στο ερώτημα που πολλοί θέτουν για το επιθυμητό επίπεδο αντισωμάτων σε έναν οργανισμό ο κ. Ζαφειρόπουλος επισήμανε ότι αυτός «φτάνει σε ένα μέγιστο αριθμό μερικούς μήνες μετά τη νόσηση και μετά αρχίζει να πέφτει», χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό.

Άσκοπα τα πολλά τεστ αντισωμάτων
Από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς, επέκρινε την τακτική πολλών να κάνουν συχνά τεστ αντισωμάτων.

«Δεν έχει νόημα να πηγαίνουν κάθε τρεις και λίγο να μετράνε αντισώματα. Ο κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός. Εξαρτάται και τι υποκείμενο νόσημα έχεις. Είναι η ιδιαιτερότητα του κάθε οργανισμού», είπε.

 
Αναφέρθηκε μάλιστα στις ομάδες των καρκινοπαθών που «έχουν λιγότερα αντισώματα συγκριτικά με έναν άλλο οργανισμό. Αυτά είναι συγκριτικά στοιχεία και φαίνονται από τις μελέτες».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ