Απορρίφθηκε αίτημα για εθελοντική εργασία συνταξιούχου γιατρού – Η επιστολή του

Τη διαμαρτυρία του προς τη διοίκηση του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” και την 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), εκφράζει με επιστολή του ο συνταξιούχος γιατρός Ηλίας Σιώρας.

 Σύμφωνα με τον κ. Σιώρα, που ήταν επί 35 έτη καρδιολόγος της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου και για αρκετά χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, δεν έγινε δεκτή η πρότασή του για άμισθη εθελοντική προσφορά για εργασία, παρότι το σύστημα υγείας πιέζεται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η επιστολή του αφού απορρίφθηκε η προσφορά για εθελοντική εργασία:
Προς τον Διοικητή της 1ης ΥΠΕ
Κοινοποίηση: Υπουργό και αναπληρωτή Υπουργό Υγείας
Διοικητή Νοσοκομείου Ευαγγελισμός

15/9/21

Κύριε Διοικητά

Γνωρίζετε ότι αμέσως μετά τη συνταξιοδότησή μου 31/12/20 υπέβαλα αίτηση για άμισθη εθελοντική προσφορά στον Ευαγγελισμό, βάσει υπάρχουσας νομοθεσίας, λόγω πανδημίας.
Ήταν αδιανόητα για μένα, εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας, να εγκαταλείψω το πόστο μου, που για 35 χρόνια υπηρέτησα. Και στη νέα φάση το ίδιο πρέπει.
Η θετική απάντηση ήρθε από σας τρεις μήνες αργότερα και προέβλεπε την εθελοντική προσφορά έως 30/6/21.
Λίγο πριν λήξει (30/12/21) η έγκρισή σας γι΄αυτήν την προσφορά, υπέβαλα νέα αίτηση για συνέχιση και για το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι, παρά την προσωρινή ύφεση, διαφαινόταν σοβαρή επιδείνωση της πανδημίας, που δυστυχώς ζούμε στις μέρες μας, με τραγικά αποτελέσματα.
Δύο μήνες αργότερα (31/8/21) μου κοινοποιείτε αρνητική απάντηση για την άμισθη εθελοντική προσφορά στην Β΄ Καρδιολογική Κλινική του Ευαγγελισμού, με το αιτιολογικό ότι: “εν όψει ομαλοποίησης των συνθηκών και του ευρύτερου σχεδιασμού για τη διαχείριση της πανδημίας covid-19, οι Μονάδες Υγείας δεν εμφανίζουν μη ελεγχόμενες αυξητικές τασεις περιστατικών, για τα οποία καθίσταται αναγκαία η περαιτέρω παράταση απασχόλησης πλειόνων ειδικοτήτων προσωπικού το οποίο επιθυμεί να συμβάλλει εθελοντικά”.

 

Επιτρέψτε μου να επισημάνω τα εξής:
1. Με πρόσφατη τροπολογία στη Βουλή παρατείνεται η ΕΜΜΙΣΘΗ υπηρεσία ιδιωτών ιατρών έως 31/12/21. Δεν γίνεται αποδεκτή η ΑΜΙΣΘΗ υπηρεσία;
2. Είναι πανθομολογούμενο κι δεν αμφισβητείται από κανέναν επιστημονικό και πολιτειακό παράγοντα, ότι δεν διαφαίνεται ομαλοποίηση συνθηκών πανδημίας. Αντίθετα βαίνουμε ολοταχώς προς επιδείνωση.
3. Σας έχω ενημερώσει από ότι από την Β΄Καρδιολογική έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης ή παραίτησης, 5 (πέντε!) ειδικευμένοι καρδιολόγοι, χωρίς να έχει προβλεφθεί μέχρι στιγμής καμμιά πρόσληψη, για να καλυφθούν έστω εν μέρει τα κενά.
4. Δεν έκανα χρήση της δυνατότητας που δίνει ο νόμος για ΕΜΜΙΣΘΗ παράταση υπηρεσίας για ένα έτος πέραν του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης για να προσληφθούν στο ΕΣΥ νέοι γιατροί. Είναι αντιφατικό να δίνει ο νόμος δυνατότητα για έμμισθη παράταση υπηρεσίας και να μην δέχεται η υπηρεσία την άμισθη εθελοντική προσφορά ενός πρόσφατα συνταξιοδοτημένου Ιατρού.

Μετά από 44 χρόνια ενεργού υπηρεσίας ως ιατρού, εκ των οποίων τα 35 στον Ευαγγελισμό, νομίζω ότι έχω τη γνώση και την εμπειρία, όσο το επιτρέπουν οι δυνάμεις μου, να συμβάλλω στις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα και ο λαός μας.

Ευχαριστώ πολύ

Ηλίας Π. Σιώρας

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ