«Οι τελευταίες (;) γάτες» από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας στο Αμφιθέατρο Κάστρου

Η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας παρουσιάζει στις 5-6-7 Σεπτεμβρίου 2021 στις 21.00 το βράδυ, στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας τη θεατρική παράσταση  «Οι τελευταίες (;) γάτες», μια θεατρική διασκευή της Γιώλικας Πουλοπούλου, που βασίζεται στο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά  «Η τελευταία μαύρη γάτα».

Στο βιβλίο του ο Ευγένιος Τριβιζάς οικοδομεί μια γατοκοινωνία παράλληλα με το γνωστό ανθρώπινο κόσμο. Μέσα σε αυτό το διπλό σύμπαν μισό φανταστικό και μισό πραγματικό, επιχειρεί με δεξιοτεχνία να δείξει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι ρατσιστικοί μηχανισμοί και οι τεχνικές εξόντωσης των «διαφορετικών». Έτσι ο συγγραφέας αποκαλύπτει το σύγχρονο κόσμο με τις μηχανορραφίες, την αναλγησία, το έλλειμμα της δημοκρατίας , την απουσία των οραμάτων και τον κάθε λογής ρατσισμό . Παράλληλα  κηρύσσει πόλεμο στις δεισιδαιμονίες, τις προκαταλήψεις και τις φυλετικές διακρίσεις.

Αυτό που  θίγει με το έργο του ο συγγραφέας, χωρίς διδακτικό τόνο, με το γνωστό ευρηματικό και  παιγνιώδες ύφος του, είναι η βαθύτερη έννοια  της αποδοχής της διαφορετικότητας και της διαφοράς, του ανθρωπισμού, της ευγένειας, της αγάπης, της τρυφερότητας και του ήθους., της λογικής και της αντίστασης στον παραλογισμό.

Η Γιώλικα Πουλοπούλου εμπνέεται από το μυθιστόρημα του Ευγένιου Τριβιζά και συνθέτει τη θεατρική διασκευή του, συνδυάζοντας το χιούμορ, τα λογοπαίγνια και την πλούσια φαντασία του με τους στόχους του συγγραφέα να αναδείξει μέσα από το παραμύθι τα άσχημα της ανθρώπινης κοινωνίας και να προβληματίσει κάνοντας γόνιμη κριτική  με επίκεντρο πάντα την ανθρωπιά, και την πίστη σε ανθρώπινες αξίες. Η ίδια διδάσκει και σκηνοθετεί τη θεατρική ομάδα που αποτελείται από 17 εφήβους και μαζί με τη χορογράφο Ανθή Η. Δρίλλια, το μουσικό Χρήστο Καλαϊτζόπουλο και το σκηνογράφο Βενετσάνο Μπαλόπουλο δημιουργεί μία θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους γεμάτη χιούμορ αλλά και μηνύματα που προκαλούν προβληματισμό.

Η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας είναι ιδιαίτερα χαρούμενη που συνεργάζεται με μια ομάδα νέων καλλιτεχνών, οι οποίοι δίνουν μια καινούργια δημιουργική πνοή στο έργο του συλλόγου. Η σκηνοθέτις μάλιστα υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος της θεατρικής εφηβικής ομάδας της Πειραματικής Σκηνής, διαγράφοντας μια σημαντική πορεία συμμετοχών, αλλά και μετέπειτα σημαντικών σπουδών στο εξωτερικό πάνω στον τομέα «το  θέατρο με παιδιά».

5-6-7 Σεπτεμβρίου 2021 στις 21.00 το βράδυ, στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας

Υποστήριξη: Έμφασις 91.8Life fm 88 EnterMessinia.grEnterMessinia TV 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Θεατρική διασκευή κειμένου: Γιώλικα Πουλοπούλου & θεατρική ομάδα

Σκηνοθεσία: Γιώλικα Πουλοπούλου

Μουσική: Χρήστος Καλαϊτζόπουλος/ Terrone

Επιμέλεια κίνησης: Ανθή- Η. Δρίλλια

Σκηνογραφία- κοστούμια-φροντιστήριο: Βενετσάνος Μπαλόπουλος

Βοηθός σκηνογράφου: Νικολέττα Βασιλοπούλου

Κατασκευή σκηνικών: Γιώργος Αγγελόπουλος

Αφίσα- φωτογραφίες- βίντεο: Νίκος Τζαβάρας

Τεχνική υποστήριξη ήχου- φωτισμού: Χρήστος Συκάς , «ΗΧΟΣ-ΦΩΣ»

Επιμέλεια προγράμματος: Λέττα Πετρουλάκη

ΔΙΑΝΟΜΗ

Ο  γάτος Νο 1: Παναγιώτης Τσίμπουρης

Κυρία Ραπασίν : Σοφία Κατσιρέα

Πρωθυπουργός,  γάτος Ταμερλάνος: Νικόλας Μαρινόπουλος

Γουλιέλμος Δελαγόπας, γάτος Γκριζονούρης:Μιχάλης Κατσαρέας

Μαριλένα, γάτα Χιονάτη: Γεωργία Δημητρακοπούλου

Γάτα Φρειδερίκη, Κομμώτρια 2: Μαριλία Τσαούση

Ερνέστα Σουρμαδόρ ,άλογο,  γάτα Πίσσα:  Δέσποινα Βέβε

Γάτα Γκρατσιέλα, γάτα Παλόμα: Βάγια Κακαλέτρη

Γάτα Εβενίνα: Κατερίνα Κασσάκου

Κοντός με τηντραγιάσκα,γάτος Μιαούλης:Χρήστος Σπύρης

Αστυνομικός, γάτος Παρδαλούψ: Χρήστος Καλογερόπουλος

Ποντικός Τσαμπατζίκος: Αγγελίνα Λιέα

Γραμματέας Πρωθυπουργού, γάτος Κοψονούρης: Γιώργος Μούντανος

Κυρα- Ρήνη : Ανδριανή Σκούλικα

Εδμόνδα Σουρμαδόρ, γάτος Καπουτσίνος: Σταυρίνα Σαχλά

ΣΗΜΕΙΩΜΑ Δ.Σ.

Η διοργάνωση μιας παράστασης μοιάζει με ένα   θεατρικό ταξίδι, με μια «Οδύσσεια». Μόνο της μέλημα είναι η ολοκλήρωση του ταξιδιού, η άφιξη στην Ιθάκη της, το θεατρικό σανίδι. Τι κι αν περνάς από Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες, τι κι αντιμετωπίζεις τη Σκύλα και τη Χάρυβδη, ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Να εκτεθείς στο κοινό. Να αναδείξεις τι εισέπραξες από το ταξίδι έχοντας την αγωνία αν θα πείσεις το κοινό σου για τον αγώνα σου.                     

Το δικό μας φετινό ταξίδι ξεκίνησε τον περσινό Σεπτέμβρη, σε μια εποχή που μαστιζόταν από τον κίνδυνο μιας μεγάλης Πανδημίας, τον αποτρόπαιο εγκλεισμό και την απομόνωση, το κλείσιμο των σχολείων, την παύση θεατρικών δραστηριοτήτων, τον τερματισμό φιλικών επαφών, την αγωνία συνάντησης  με το τέρας του κορονοϊού και το φόβο του Θανάτου. Οι πρόβες διαδικτυακές, οι προβληματισμοί μέσω οθόνης, οι συζητήσεις τηλεφωνικές. Μια θεατρική Οδύσσεια! Από τους 35 συντρόφους της υπεύθυνης σκηνοθέτιδας, στο ρόλο του  Οδυσσέα, απέμειναν οι μισοί, οι πιο δυνατοί. Όσοι άντεξαν  στις δυσκολίες.

Έχει ιδιαίτερη σημασία για μας αυτή η παράσταση.

Είναι το μέτρημα των αντοχών;

Το πείσμα να ξεπεράσουμε τις αντιξοότητες;

Η δύναμη του στόχου;

Το πάθος της επιτυχίας;

Ή το μεγαλείο που κρύβει η θεατρική δημιουργία;

Ακόμα και τώρα, την τελευταία στιγμή έρχεται ακόμα μια φουρτούνα. Ένα μίνι λοκ ντάουν. Ακόμα κι αυτό θα το ξεπεράσουμε για να φτάσουμε στο στόχο μας.

Γιατί ΠΡΕΠΕΙ να φτάσουμε στο στόχο μας. Το χρωστάμε σε όσους δούλεψαν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους 12 αυτούς  μήνες. Στα 16 παιδιά της θεατρικής ομάδας. Στη Γιώλικα Πουλοπούλου που είχε την ιδέα της παράστασης, δημιούργησε μαζί τους το κείμενο, και το σκηνοθέτησε. Την Ανθή-Η Δρίλλια που επιμελήθηκε και  δίδαξε  τις χορογραφίες. Το Χρήστο Καλαϊτζόπουλο που συνέθεσε τη μουσική της παράστασης. Το Βενετσάνο Μπαλόπουλο που σχεδίασε τα σκηνικά, τα κοστούμια και κατασκεύασε όλο το φροντιστήριο.

Μια ομάδα νέων καλλιτεχνών, οι οποίοι έδωσαν μια καινούργια δημιουργική πνοή στο έργο της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας. Είμαστε περήφανοι που συνεργαστήκαμε όλοι μαζί και τα καταφέραμε. Σας  παρουσιάσουμε αυτή την παράσταση που θα σας διασκεδάσει μεν, αλλά και θα σας προβληματίσει αναζητώντας μεγάλες αλήθειες για το πώς είναι ο κόσμος που οικοδομήσαμε και τι θέλουμε να αλλάξουμε.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Γιώργο, τη Νικολέττα, το Χρήστο, το Γιώργο, το Νίκο και σε όσους βοήθησαν λίγο ή περισσότερο.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ