Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία Η πυρκαγιά απειλεί τον αρχαιολογικό χώρο

Μεγάλη μάχη με τις φλόγες δίνουν αυτήν την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε να μην μπει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο

Mάχη σώμα με σώμα δίνουν οι Πυροσβέστες που βρίσκονται στην Ηλεία για την κατάσβεση της φωτιάς, ώστε οι φλόγες να μη φτάσουν τελικά στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, στο οποίο αυτό την ώρα βρίσκεται και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. H κατάσταση είναι τρομερά δύσκολη με τo μέτωπο να μαίνεται πλησιάζοντας τον Κράνιο Λόφο, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών.

   

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV και του Νίκου Γιαπρακά, η πυρκαγιά καίει κάποιες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το σημείο. Η κάμερα του καναλιού δείχνει ακριβώς την απόσταση του πύρινου μετώπου από τον αρχαιολογικό χώρο. Νωρίτερα στην περιοχή καταγράφηκε εκτεταμένο μπλακ άουτ από τις 22:30, δυσχεραίνοντας το έργο του συντονισμού των μέσων. Σύμφωνα με το ilialive, από την φωτιά κάηκε κομβικό σημείο στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ.

Την ίδια ώρα, μηχανήματα έργου ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Όπως είπε νωρίτερα η υπουργός Πολιτισμού, μιλώντας στο OPEN και την Αδαμαντία Λιόλιου: ««η κατάσταση είναι δύσκολη. Η φωτιά είναι κοντά, ωστόσο δεν υπάρχει άμεση απειλή. Ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες ώστε να προστατευτεί η Ακαδημία, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο. Εδώ και πάρα πολλές ώρες δουλεύουν το σύστημα πυροπροστασίας παντού σε ολόκληρο τον χώρο. Ο τόπος είναι πολύ υγρός».

Ανεξέλεγκτη η φωτιά – Έχουν καεί πολλά σπίτια
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 20 σπίτια σε Πελόπιο, Πλάτανο και Καυκανιά και περιουσίες έχουν παραδοθεί στις φλόγες, καθώς η φωτιά σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της. Ήδη, έχουν εκκενωθεί τουλάχιστον 7 οικισμοί με τους κατοίκους να απομακρύνονται προς ασφαλή σημεία.

 
Εμπρησμό «βλέπουν» ανώτερα στελέχη της Πυροσβεστικής – 7 εστίες μέσα σε 2 ώρες
Το ενδεχόμενο πίσω από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη στην Ηλεία να βρίσκονται εμπρηστές εξετάζουν οι Αρχές.

Όπως μετέδωσε η Μίνα Καραμήτρου στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του OPEN TV, ανώτερα στελέχη της Πυροσβεστικής τονίζουν πως υπάρχουν σοβαρές υποψίες η καταστροφική πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία να είναι έργο εμπρηστών, καθώς εκδηλώθηκαν 7 εστίες μέσα σε μόλις 2 ώρες ανάμεσα σε 3 χωριά.

Μάλιστα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε) της πυροσβεστικής έχουν μεταβεί στην Αρχαία Ολυμπία για τη διενέργεια έρευνας.Το σχεδόν ταυτόχρονο ξέσπασμα 7 πυρκαγιών στην Ηλεία, επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωσή του.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ειδικότερα πως τις μεσημεριανές ώρες 7 πυρκαγιές ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα στην Ηλεία, οι 4 εξ’ αυτών στην Αρχαία Ολυμπία. Συγκεκριμένα οι φωτιές ξέσπασαν στις 08:03, 08:24, 11:33, 12:35, 13:03, 14:42, 16:29. 

Στην Αρχαία Ολυμπία ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης 
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Mιχάλης Χρυσοχοϊδης βρίσκεται από νωρίς το απόγευμα στο μέτωπο της Αρχαίας Ολυμπίας. 

Εντολή για εκκένωση στον οικισμό της Αρχαίας Ολυμπίας – Μήνυμα από το 112
Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού της Αρχαίας Ολυμπίας λόγω της φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ