Κορονοϊός: Έτσι θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία – Πότε θα κλείνουν τμήματα
Λίγες μόλις ημέρες πριν οι μαθητές επιστρέψουν στις τάξεις, οι ειδικοί στο υπουργείο Υγείας, μελετούν τον τρόπο που θα ανοίξουν και πάλι τα σχολεία, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού.
Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο έλεγχος των μαθητών όταν βρεθεί κρούσμα θα γίνεται με rapid και self test, ενώ «λουκέτο» θα μπαίνει στην τάξη, μόνο σε περίπτωση συρροής κρουσμάτων.
Όπως άλλωστε εξήγησε και κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ένα παιδί είναι στα πέντε κρούσματα και μάλιστα με κλειστά σχολεία. Ωστόσο ένα νέο lockdown είναι απαγορευτικό για την ψυχική υγεία των παιδιών, όπως κρίνουν οι επιστήμονες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, η κατεύθυνση στην οποία φαίνεται να εστιάζουν οι ειδικοί αυτή την ώρα είναι να μην κλείνουν σχολεία και τμήματα την νέα σχολική χρονιά, αλλά να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να μπουν τα παιδιά στις τάξεις ομαλά.
Πηγές αναφέρουν πως η διαχείριση των κρουσμάτων θα γίνεται με τη διεξαγωγή πολλών τεστ – τόσο self όσο και rapid, τα οποία θα πραγματοποιούνται στους συμμαθητές ενός παιδιού που θα διαγνωστεί με κορονοϊό.
Η συζήτηση, μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ξεκίνησε με την πρόταση να γίνεται τεστ ακόμα και κάθε μέρα εφόσον εντοπιστεί σε κάποιο τμήμα θετικό κρούσμα.
Οι ειδικοί ωστόσο δεν έχουν ακόμα καταλήξει για το πόσα τεστ πρέπει να διεξάγονται, ενώ λουκέτο πρόκειται να μπει σε τάξη μόνο στην περίπτωση που υπάρξει συρροή κρουσμάτων. Ο αριθμός όμως των κρουσμάτων που θα οδηγεί σε μια τέτοια απόφαση θα διευκρινιστεί το επόμενο διάστημα, ενώ σχετική συζήτηση θα υπάρξει στην Ολομέλεια.
Γιαμαρέλλου: Σκέψεις τα self-test των μαθητών να γίνονται εντός των σχολείων
Τα παιδιά κάτω των 12 ετών υποχρεούνται σε 2 self-tests την εβδομάδα για να πάνε στο σχολείο, με την κ. Γιαμαρέλλου να αποκαλύπτει πως υπάρχουν σκέψεις τα τεστ αυτά να γίνονται εντός των σχολικών μονάδων.
«Δεν πρέπει να υπάρχει δισταγμός για να εμβολιστούν τα παιδιά. Δεν έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες στα παιδιά τα εμβόλια. Είναι ασφαλέστατα».
Έντονη είναι η ανησυχία ειδικών και κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων και τον τρόπο λειτουργίας του, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η περίπτωση μόλυνσης μαθητών και εκπαιδευτικών με Covid.
Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, η Ελένη Γιαμαρέλλου, λοιμωξιολόγος, σημείωσε ότι τα παιδιά 12 – 17 θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, καθώς οι μελέτες δείχνουν πως δεν υπάρχουν παρενέργειες σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.
«Το πρώτο που πρέπει να σκεφτούμε, το 12 – 17 πρέπει να εμβολιαστεί».
Τα παιδιά κάτω των 12 ετών υποχρεούνται σε 2 self-tests την εβδομάδα για να πάνε στο σχολείο, με την κ. Γιαμαρέλλου να αποκαλύπτει πως υπάρχουν σκέψεις τα τεστ αυτά να γίνονται εντός των σχολικών μονάδων.
«Δεν πρέπει να υπάρχει δισταγμός για να εμβολιστούν τα παιδιά. Δεν έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες στα παιδιά τα εμβόλια. Είναι ασφαλέστατα».
Η λοιμωξιολόγος σημείωσε πως θα αυστηροποιηθούν και τα μέτρα ατομικής προστασίας όπως η χρήση μάσκας.
«Θα ξαναθυμηθούμε τα μέτρα της μη φαρμακευτικής περίθαλψης, θα γινούμε πιο αυστηροί. Δε θέλουμε τα παιδιά να αρπάξουν Covid».
Η κ. Γιαμαρέλλου τόνισε τη σημασία επιστροφής των μαθητών στα θρανία, καθώς «5 στα 20 παθαίνουν κατάθλιψη και άγχος από την έλλειψη του σχολείου. Πρέπει να ξαναγυρίσουν στο σχολείο που αγαπάνε και είναι στο χέρι όλων μας», κατέληξε.
Εκπνέει η προθεσμία για εμβολιασμό υγειονομικών – Ανοίγει η πλατφόρμα για να καλυφθούν τα κενά