Καύσωνας: Ακραίες θερμοκρασίες στη χώρα – Πανευρωπαϊκό ρεκόρ με 46,3 βαθμούς!

Στο κόκκινο βρίσκεται όλη η χώρα, καθώς η κορύφωση του καύσωνα έχει εκτοξεύσει το θερμόμετρο στις περισσότερες περιοχές.

Συνθήκες καύσωνα επικράτησαν και τη Δευτέρα 02/08 σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr ο υδράργυρος έφτασε ή ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου σε 143 σταθμούς, τους 43 βαθμούς Κελσίου σε 22 σταθμούς,  ενώ η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία ήταν 46.3 βαθμοί Κελσίου στη Μακρακώμη, Φθιώτιδας.

Η καταγραφή αυτή αποτελεί και την μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει καταγράψει ιστορικά το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Οι περιοχές όπου καταγράφηκαν οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί.

Καλλιάνος: Πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας σήμερα στην Ελλάδα με 46,3 βαθμούς Κελσίου

 Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, η Ελλάδα σήμερα κατέγραψε πανευρωπαϊκό ρεκόρ (!) με θερμοκρασία 46,3 βαθμών Κελσίου που σημειώθηκε στην Μακρακώμη Φθιώτιδας!

Ο ίδιος, δε, δημοσιεύει την κατάταξη που δείχνει πως στις πέντε πρώτες θέσεις βρίσκονται μέρη της χώρα μας.

 Καύσωνας: Αναλυτικά αναφέρει ο Γιάννης Καλλιάνος
«ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΡΕΚΟΡ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ρεκόρ Ευρώπης σήμερα για τη Μακρακώμη Φθιώτιδας με 46,3°C (!!)

 Ακολουθούν:

 2η στην Ευρώπη η ευρύτερη περιοχή της Λάρισας με 44,9°C,

3η στην Ευρώπη η Σπάρτη με 44,7°C

4ο στην Ευρώπη το Λευκοχώρι Φθιώτιδας με 44,4°C,

5η στην Ευρώπη η ευρύτερη περιοχή της Θήβας με 44°C.

6η στην Ευρώπη (σύμφωνα με τους πίνακες σταθμών που την κατατάσσουν στην Ευρώπη) η περιοχή Νταλαμάν της Τουρκίας με 44°C

Η μέγιστη στην Αθήνα έφτασε στους 42°C στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Δείτε την ανάρτηση

Δείτε ζωντανά την πορεία του καύσωνα μέσω δορυφόρου:

 

 Καύσωνας – 44 με 46 βαθμούς θα δείξει το θερμόμετρο σήμερα

 Ο καύσωνας που μας ταλαιπωρεί τις τελευταίες ημέρες συνεχίζει, ενώ σύμφωνα με το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι μέγιστες θερμοκρασίες σήμερα θα είναι 44 – 46 βαθμούς.

Αναλυτικότερα, το meteo.gr σημειώνει ότι μέγιστες θερμοκρασίες της τάξης των 44 – 46 βαθμών Κελσίου αναμένονται τη Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021, ενώ πολύ υψηλός διατηρείται και ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών τουλάχιστον το επόμενο διήμερο Δευτέρα-Τρίτη (02/08-03/08). Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται οι μέγιστες θερμοκρασίες για τη Δευτέρα 02/08 με την πιο λευκή απόχρωση να αντιστοιχεί σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 42 βαθμών Κελσίου.

 

Μεγάλη η ανησυχία για πυρκαγιές
Επίσης, ιδιαίτερα δυσμενείς πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στη χώρα μας καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Έτσι η κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται να συνοδευτεί από κορύφωση της επικινδυνότητας για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών. Με βάση τον Καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει επιχειρησιακά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, πολύ υψηλή επικινδυνότητα αναμένεται σήμερα, Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021, σε Αττική, Βοιωτία, Νότια Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Δυτική Μακεδονία, Δυτική Θεσσαλία, και κατά τόπους σε Κεντρική Μακεδονία και Έβρο.

 

Η αυριανή ημέρα, Τρίτη 3 Αυγούστου 2021, αναμένεται ακόμη περισσότερο επικίνδυνη, καθώς πολύ υψηλή επικινδυνότητα περιμένουμε στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας, και ειδικότερα σε: Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Μυτιλήνη, Λήμνο, Σαμοθράκη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Μακεδονία, Θεσσαλία, και κατά τόπους στον Έβρο.

 

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη – Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα η Πυροσβεστική

Επισημαίνεται ότι οι παρατεταμένες συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στη χώρα μας έχουν αυξήσει την ευφλεκτότητα της νεκρής καύσιμης ύλης σε ακραία υψηλά επίπεδα στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας, καθιστώντας εξαιρετικά επικίνδυνη οποιαδήποτε χρήση φωτιάς. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr απευθύνει έκκληση για αποφυγή οποιασδήποτε χρήσης φωτιάς σήμερα και τις επόμενες λίγες ημέρες, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο έναρξης πυρκαγιάς.

Δείτε εδώ αναλυτικά τις μετρήσεις στην Αττική.

Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και σε περιοχές των βορείων προαστίων, όπως η Κηφισιά και η Εκάλη ο υδράργυρος έχει σκαρφαλώσει στους 40 βαθμούς, ενώ οι υψηλότερες τιμές (41 βαθμοί) καταγράφονται σε Σαλαμίνα και Αίγινα.

Καμίνι θυμίζει η Θεσσαλία, καθώς λίγο πριν τις 4 το απόγευμα οι υψηλότερες θερμοκρασίες στο σύνολο της χώρας καταγράφονταν στη Λάρισα (44,5) και στα Δένδρα Τυρνάβου (44,1).

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κινείται ο υδράργυρος και στα βορειότερα τμήματα της χώρας, όπως στην Ορεστιάδα, όπου το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 39 βαθμούς. 

Τι προβλέπει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης
Ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης με ανάρτησή του στο Facebook, σημειώνει ότι «Κορυφώνεται ο καύσωνας το επόμενο τριήμερο με 46 βαθμούς». Αναλυτικά η ανάρτηση του μετεωρολόγου:

«Ο ισχυρός καύσωνας που ταλαιπωρεί τη χώρα μας και όχι μόνο τις τελευταίες ημέρες, αναμένεται να κορυφώσει τη δράση του από σήμερα Δευτέρα και μέχρι και την Τετάρτη με τον υδράργυρο να προσεγγίζει και τους 46° τοπικά σε εσωτερικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Με την ατμόσφαιρα εξαιτίας της πολύ θερμής αέριας μάζας να έχει καταστεί ιδιαίτερα ξηρή, αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος πυρκαγιάς ακόμη και σε περιοχές με χαμηλές εως ήπιες εντάσεις ανέμου. Προσθέστε σε αυτό και την παρατεταμένη ανομβρία που κάνει δυσκολότερη την κατάσταση.

Στον πρώτο μας χάρτη επισημαίνουμε γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας όπου αναμένουμε να σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες.

Υποχωρεί ο καύσωνας πρόσκαιρα από την Παρασκευή – Επικίνδυνες καταιγίδες στα βόρεια
Από την Πέμπτη και κυρίως την Παρασκευή αναμένεται σταδιακή αλλά πρόσκαιρη υποχώρηση του ισχυρού και παρατεταμένου καύσωνα. Αιτία γι αυτή την εξέλιξη το ψυχρό μέτωπο που σημειώνουμε στον δεύτερο χάρτη μας (μπλε καμπύλη) το οποίο καθώς θα αρχίσει να μετατοπίζεται προς τα ανατολικά θα μεταφέρει ψυχρότερες αέριες μάζες προς τη χώρα μας ενώ το κατώτερο τμήμα αυτού του ψυχρού μετώπου θα προκαλέσει έντονη αστάθεια από το ύψος της Θεσσαλίας και βορειότερα αυξάνοντας κατά πολύ τις πιθανότητες να ξεσπάσουν βίαιες καταιγίδες στα εκεί γεωγραφικά διαμερίσματα, που σημαίνει είναι δυνατόν να σημειωθούν χαλάζι, έντονοι κεραυνοί ή ακόμη και πλημμυρικά φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο.
Νοτιότερα θα επικρατήσουν πολύ ισχυροί βοριάδες που σε συνδυασμό με την πολύ ξηρή ατμόσφαιρα θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο πυρκαγιάς τόσο την Παρασκευή αλλά και το Σάββατο.

Στον τρίτο μας χάρτη αποτυπώνονται αυτά που μόλις αναλύσαμε στην τελευταία μας παράγραφο.

Νέο ισχυρό θερμό κύμα την άλλη Δευτέρα
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις νέα ισχυρή θερμή εισβολή θα απασχολήσει τη χώρα μας στις αρχές της άλλης εβδομάδας το οποίο όμως δεν θα έχει την ένταση και την διάρκεια αυτού που βιώνουμε ήδη. Έτσι θα φτάσουμε κοντά στον 15Αυγουστο οπότε και στη συνέχεια είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε έντονες αστάθειες που θα φέρουν ενδεχομένως επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με την θερμοκρασία να υποχωρεί σημαντικά. Καλή εβδομάδα φίλες και φίλοι μου!».

Η ανάρτηση στο Facebook

ΕΜΥ: Από τους ισχυρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών 

Για ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια καύσωνα των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών, κάνει λόγο σε ανάρτηση στο twitter η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ενώ σημειώνει ότι είχε προβλέψει έγκαιρα το φαινόμενο και το είχε χαρακτηρίσει επικίνδυνο.

Ολόκληρη η ανάρτηση της ΕΜΥ έχει ως εξής: «Δεδομένου ότι το κύμα ζέστης έχει ξεκινήσει από την Τρίτη και θα κρατήσει μέχρι Παρασκευή με διάρκεια 11 ημερών, θα αποτελέσει ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια καύσωνα των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών. Η ΕΜΥ προέβλεψε έγκαιρα το φαινόμενο και το χαρακτήρισε άμεσα ως Επικίνδυνο».

Ο θερμότερος Ιούλιος της 10ετίας στα νησιά
Παράλληλα, σύμφωνα με το meteo, o φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος της δεκαετίας για τα νησιά του Αιγαίου, ενώ για τα ηπειρωτικά της χώρας ήταν ο δεύτερος πιο θερμός στο ίδιο διάστημα.

Σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψαν φέτος τιμές θερμοκρασίας πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019 για τον μήνα Ιούλιο.

Τα διαστήματα με θερμοκρασία ελαφρώς κάτω από τις κανονικές για την εποχή τιμές ήσαν σύντομα, μεταξύ 3-5 και 18-25 Ιουλίου, ενώ δύο κύματα καύσωνα χαρακτήρισαν το υπόλοιπο του μήνα (κυρίως τις δύο πρώτες και τις πέντε τελευταίες ημέρες).

Ρεκόρ 10ετίας στη ζήτηση για ρεύμα
Ο καύσωνας, την ίδια ώρα, έχει εκτοξεύσει σε επίπεδα – ρεκόρ δεκαετίας τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η αιχμή της κατανάλωσης αναμένεται να κυμανθεί απόψε στα 9.500 μεγαβάτ, όπως τονίστηκε νωρίτερα σε σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον πρωθυπουργό να απευθύνει έκκληση στους καταναλωτές για περιορισμό της κατανάλωσης στο μέτρο του δυνατού. 



πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ