Εικόνες χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ταλιμπάν πυροβολούν γυναικόπεδα

Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, διαδραματίζονται σκηνές πανικού με τον κόσμο να συνωστίζεται και να ποδοπατιέται στην προσπάθειά του  να απομακρυνθεί.
Γυναίκες με τα παιδιά τους έχουν ζώσει το αεροδρόμιο και εκλιπαρούν για μια θέση σε αεροπλάνο αφού ξέρουν ότι η μοίρα που τις περιμένει από τους Ταλιμπάν είναι η χειρότερη.

Πιο συγκεκριμένα, χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται στις πύλες του αεροδρομίου.

Κάποια στιγμή ακούγονται πυροβολισμοί. Προκαλείται πανικός, γυναίκες και παιδιά βρίσκονται στο έδαφος και ποδοπατούνται τη στιγμή που οι Ταλιμπάν ανοίγουν πυρ για να απωθήσουν τον κόσμο.

Ο αριθμός των τραυματιών είναι άγνωστος όμως οι σκηνές είναι ενδεικτικές του χάους που επικρατεί στο αεροδρόμιο Χαμίτ Καρζάι. Τα μεγάλα θύματα αυτής της χαοτικής κατάστασης είναι οι γυναίκες και τα παιδιά. Δεκάδες μωρά έφτασαν χέρι- χέρι μέχρι τους στρατιώτες επάνω στο τείχος, τις περισσότερες φορές ήταν ασυνόδευτα, άλλες πάλι οι μητέρες έπαιρναν άδεια της τελευταίας στιγμής για να συνοδεύσουν τα βρέφη τους.

Ανάμεσα στο πλήθος βρίσκονται και Ταλιμπάν που με τα ξύλα χτυπούν τους πιο άτακτους. Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες εργάζονται πλέον μαζί για να ξεχωρίσουν τις εθνικότητες αλλά και όσους έχουν νόμιμα έγγραφα για να περάσουν την πύλη.

Κάποιοι κρατούν πανό με το όνομα του συνδέσμου τους… όμως ο Σπένσερ ακόμη να φανεί.

Μέσα στον πανζουρλισμό οι στρατιώτες εντοπίζουν ένα μωρό που χρειάζεται ιατρική βοήθεια και αναλαμβάνουν δράση. Η οικογένεια του βρέφους ακολουθεί μέχρι το ιατρείο ίσως και παραπέρα. Οι εντάσεις είναι συνεχείς.

Παιδάκια παγιδεύονται ανάμεσα σε σώματα ενηλίκων που τσακώνονται και βάζουν τα κλάματα. Ένας πρώην διερμηνέας του βρετανικού στρατού έχει φτάσει στο αεροδρόμιο με τη γυναίκα και το μωρό τους που γεννήθηκε πριν από δύο εβδομάδες. Η κατάστασή τους είναι τραγική.

Την ίδια στιγμή,  ο Τζο Μπάιντεν υπόσχεται ότι όλοι οι Αμερικανοί θα επιστρέψουν, όμως δεν μπορεί να το εγγυηθεί.

Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν περιμένουν υπομονετικά να ολοκληρωθούν οι πτήσεις εκκένωσης στο τέλος του μήνα. Οι δεκάδες χιλιάδες που θα μείνουν πίσω θα είναι έρμαια των διαθέσεών τους.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ