Αφγανιστάν:Οι Ταλιμπάν δεσμεύονται ότι θα λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους – Χάος στο αεροδρόμιο

Οι Ταλιμπάν δεσμεύονται ότι θα λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους και θα ερευνήσουν τις πληροφορίες για αντίποινα από μέλη τους 

Οι Ταλιμπάν θα λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους και θα ερευνήσουν τις πληροφορίες για αντίποινα και ωμότητες που κατηγορούνται ότι διαπράττουν μέλη τους, δήλωσε σήμερα στο Reuters αξιωματούχος του ισλαμιστικού κινήματος, σημειώνοντας ότι προγραμματίζουν εντός των επόμενων εβδομάδων να έχουν ετοιμάσει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης του Αφγανιστάν.

Μόλις και μετά βίας έχει περάσει μια εβδομάδα από τότε που οι Ταλιμπάν έφεραν εις πέρας τον στόχο τους για την ανάληψη του ελέγχου της χώρας, καταλαμβάνοντας στο τέλος την περασμένη Κυριακή την Καμπούλ χωρίς να πέσει ούτε μία τουφεκιά.

Έκτοτε, Αφγανοί και διεθνείς οργανώσεις αρωγής και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αναφέρει σκληρά αντίποινα κατά αυτών που διαμαρτύρονται και μαζικές συλλήψεις προσώπων που κατείχαν προηγουμένως κυβερνητικές θέσεις, επέκριναν τους Ταλιμπάν ή συνεργάζονταν με τους Αμερικανούς.

“Έχουμε ακούσει για κάποιες περιπτώσεις ωμοτήτων και εγκλημάτων κατά πολιτών”, δήλωσε ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν στο Ρόιτερς. “Αν μέλη των Ταλιμπάν προκαλούν αυτά τα προβλήματα νόμου και τάξης, θα γίνουν έρευνες σε βάρος τους”, τόνισε.

 “Μπορούμε να καταλάβουμε τον πανικό, το στρες και την αγωνία. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι εμείς δεν θα λογοδοτήσουμε, αλλά αυτό δεν θα συμβεί”, σημείωσε.

Οι Ταλιμπάν επεδίωξαν να παρουσιάσουν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο μετά την ταχεία ανάληψη του ελέγχου της Καμπούλ την Κυριακή. Ωστόσο κυβερνούσαν με σιδηρά πυγμή το Αφγανιστάν από το 1996 ως το 2001 προτού ανατραπούν από τις συμμαχικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επειδή παρείχαν καταφύγιο στους μαχητές της Αλ Κάιντα που κρύβονταν πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρώην αξιωματούχοι διηγήθηκαν φρικτές ιστορίες ανθρώπων που κρύβονται από τους Ταλιμπάν τις τελευταίες μέρες καθώς ένοπλοι άνδρες πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα. Τα μέλη μιας 16μελούς οικογένειας περιέγραψαν πως βρήκαν καταφύγιο στο μπάνιο, με σβηστά τα φώτα και κάλυπταν το στόμα των παιδιών, φοβούμενα για τη ζωή τους.

#VIDEO: A small Afghan child was pulled over a wall to US soldiers at #Kabul airport as thousands attempted to flee following the Taliban’s takeover of #Afghanistan. (Warning: distressing) pic.twitter.com/tugO3flzOx

— Saudi Gazette (@Saudi_Gazette) August 20, 2021

Οι Ταλιμπάν θα ανακοινώσουν νέο κυβερνητικό πλαίσιο 

Οι Ταλιμπάν θ ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο διακυβέρνησης για το Αφγανιστάν εντός των επόμενων εβδομάδων, δήλωσε εκπρόσωπός τους σήμερα, μετά την γρήγορη ανάληψη της εξουσίας στη χώρα από τους μαχητές τους.

“Νομικοί, θρησκευτικοί και ειδικοί στην εξωτερική πολιτική μεταξύ των Ταλιμπάν στοχεύουν να παρουσιάσουν το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων”, δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος αυτός.

Οι Ταλιμπάν επεδίωξαν να παρουσιάσουν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο μετά την ταχεία ανάληψη του ελέγχου της Καμπούλ την Κυριακή. Ωστόσο κυβερνούσαν με σιδηρά πυγμή το Αφγανιστάν από το 1996 ως το 2001 προτού ανατραπούν από τις συμμαχικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επειδή παρείχαν καταφύγιο στους μαχητές της Αλ Κάιντα που βρίσκονταν πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.

Ποδοπατήθηκαν γυναικόπεδα έξω από το αεροδρόμιο

Συνεχόζονται οι εικόνες χάους στο αεροδρόμιο στην προσπάθειά τους να φύγουν από τη χώρα.

Γυναικόπαιδα ποδοπατήθηκαν, φωνάζοντας απεγνωσμένα για βοήθεια.

Ειδικότερα στη βόρεια πύλη του αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι φαίνονται οικογένειες να  έχουν πέσει στο έδαφος την ώρα που οι συγκεντρωμένοι απομακρύνονταν από τις πύλες εισόδου. Για να γίνει αυτό οι στρατιώτες έριξαν καπνογόνα  και πυροβόλησαν στο αέρα.

#VIDEO: A small Afghan child was pulled over a wall to US soldiers at #Kabul airport as thousands attempted to flee following the Taliban’s takeover of #Afghanistan. (Warning: distressing) pic.twitter.com/tugO3flzOx

— Saudi Gazette (@Saudi_Gazette) August 20, 2021



πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ