Εξαδάκτυλος: Πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 50

Προβληματισμό προκαλεί η ανοδική πορεία των διασωληνωμένων στο ΕΣΥ, ενώ ανησυχεί και η μεγάλη διασπορά του ιού στην επικράτεια.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στην ΕΡΤ, ο ιός βρίσκεται παντού και εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων που θα οδηγήσει σε αύξηση των διασωληνωμένων και των θυμάτων.

«Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι τι θα συμβεί όταν θα πάψουν να νοσούν νεαροί πληθυσμοί και δίνουν μικρή επιβάρυνση και σε νοσηλείες και σε εντατικές και σε απώλειες και θα συναντηθεί ο ιός με τους άνω των 50 που είναι ανεμβολίαστοι».

Ο κ. Εξαδάκτυλος επεσήμανε ότι από Σεπτέμβρη, που όλοι θα επιστρέψουν από τις διακοπές τους και θα γυρίσουν στο εργασιακό τους περιβάλλον, θα μπουν σε μέσα μεταφοράς, θα πάνε σε μέρη διασκέδασης, τότε όταν ο ιός συναντήσει τους άνω των 50 θα έχουμε μεγαλύτερη επίπτωση και απώλειες.

Επίσης ανέφερε ότι «ο αριθμός των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ αυτή τη στιγμή “είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού και περισσεύουν» το ίδιο ισχύει και για τις νοσηλείες και γι’ αυτό μας ακούτε να είμαστε κουραστικοί, επαναλαμβάνοντας το ίδιο πράγμα. Με δύο τρόπους μπορούμε να προφυλαχθούμε από τη διασπορά είτε με αυστηρά περιοριστικά μέσα σε όλη την κοινωνία τα οποία δεν θα αποδώσουν άμεσα είτε με τον εμβολιασμό που είναι πιο απλός, πιο ανώδυνος και πιο οικονομικός. Επιδιωκώμενο είναι να εμβολιαστεί το 100% των ατόμων άνω των 50 διότι είναι αυτοί που δίνουν τις βαριές νοσηλείες, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το αν κάποιος αποφασίσει να μην εμβολιαστεί και να κάνει 3-4 τεστ την εβδομάδα, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι «κανένα τεστ δεν είναι ισοδύναμο με το εμβόλιο, δεν προστατεύει, στην καλύτερη περίπτωση διαγιγνώσκει έγκαιρα. Τα τεστ είναι ένα πολύ χαμηλότερο υποκατάστατο αναγκαίο για να μπορεί να λειτουργήσει η κοινωνία», είπε και κάλεσε τους ανεμβολίαστους που δεν εμβολιάζονται για λόγους πεποίθησης να ρωτήσουν αυτούς που τους συστήνουν να το αφήσουν για αργότερα ή να μην το κάνουν, αν θα πάρουν την ευθύνη της υγείας τους, αν θα αναλάβουν την ευθύνη της συμβουλής που δίνουν αν χρειαστεί να νοσηλευτούν στην εντατική. Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη όσων λέμε, είπε.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε ότι προσεχώς θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις για την τρίτη αναμνηστική δόση.

πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ