1η Εθελοντική Αιμοδοσία Ο.Α.Κ. 4Χ4 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ το Σάββατο 17 Ιουλίου

Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας! Η ανάγκη για εθελοντική προσφορά αίματος δεν σταματά ποτέ. Δεν αφήνουμε καμία ζωή να κινδυνέψει. Δίνουμε αίμα, Χαρίζουμε Ζωή!
Στα πλαίσια του Εθελοντισμού και της Αλληλεγγύης η Εθελοντική μας Ομάδα, Ο.Α.Κ.4Χ4 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, διοργανώνει την 1η Εθελοντική Αιμοδοσία, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας και τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Στόχος της Αιμοδοσίας είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε το δώρο της ζωής στους συνανθρώπους μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη! Σημαντικό είναι να αυξηθούν οι φιάλες αίματος, οι φιάλες προσφοράς για την ΖΩΗ!
Ο κάθε εθελοντής αιμοδότης μπορεί να δώσει αίμα για ασθενή και οποιαδήποτε άλλη ομάδα εθελοντών.
Η Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί το Σαββάτου 17 Ιουλίου και κατά τις ώρες 09:00 -13:30 και 17: 30 – 20:00 στην βάση της Ομάδας στην Νέα Είσοδο Καλαμάτας (Parking καταστήματος COSMOS Outlet )
Στην Αιμοδοσία θα παραστεί το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, του τμήματος Αιμοδοσίας. Καθώς και Νοσηλεύτριες του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Για την συμμετοχή σας στην Αιμοδοσία θα πρέπει να γνωρίζετε τα ακόλουθα:
-Ολοι οι εμπλεκόμενοι στην αιμοδοσία θα πρέπει να τηρήσουν τα μέτρα πρόληψης για την μή εξάπλωση του Covid19. (αποστάσεις ασφαλείας, χρήση μάσκας και αντισηπτικού χεριών )
– Κάθε άνθρωπος, άνδρας ή γυναίκα, 18-65 ετών, μπορεί να λάβει μέρος σε αιμοδοσία με απαραίτητη προϋπόθεση να είναι υγιής.
– Συμπληρώνοντας το έντυπο αιμοδοσίας, υπεύθυνος Ιατρός ελέγχει τον υποψήφιο αιμοδότη για το αν πληροί τις προϋποθέσεις.
– Πριν από την αιμοληψία ο αιμοδότης δεν πρέπει να έχει καταναλώσει τουλάχιστον από το προηγούμενο βράδυ αλκοόλ, να είναι ξεκούραστος και να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα.
– Η αιμοδοσία διαρκεί 5–10 λεπτά.
– Ο υποψήφιος αιμοδότης αποφεύγει το κάπνισμα και την οδήγηση για μια περίπου ώρα και τη βαριά σωματική άσκηση για το υπόλοιπο της ημέρας.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΑΚ 4Χ4 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Μια παρέα φίλων από την Μεσσηνία με αγάπη για τα τετρακίνητα οχήματα ,ευαισθησία στην πρόληψη και προστασία του φυσικού πλούτου του νομού Μεσσηνίας, παρείχε βοήθεια μέσο των οχημάτων της όπου της είχε ζητηθεί . Έτσι αυτή η παρέα το 2009 έκανε τις απαραίτητες ενέργειες με τι οποίες συστήθηκε η Εθελοντική ομάδα με την επωνυμία Ο.Α.Κ.(Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών ) 4Χ4 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ. Στις αρχές του 2010 πιστοποιήθηκε και εγγράφηκε στα μητρώα Εθελοντικών ομάδων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Σκοπός της Ο.Α.Κ. 4Χ4 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση των συνεπειών που οφείλονται σε φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, H προστασίας της ζωής, της υγείας, της περιουσίας των πολιτών, καθώς και του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς από απειλούμενες ή εν εξελίξει φυσικές, τεχνολογικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές και απειλές, που προκαλούν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. όπως τα πλημμυρικά φαινόμενα, οι πυρκαγιές, οι χιονοπτώσεις, οι σεισμοί,θυελλώδεις άνεμοι κλπ.
Η πρόληψη επιτυγχάνεται μέσω της ενημέρωσης των πολιτών από τα διαδικτυακά μέσα της ομάδας όπως το site και τα επίσημα social pages , Fecebook και Instagram , από την ετοιμότητα της ομάδας, κυρίως κατά τις ημέρες για τις οποίες έχει γνωστοποιηθεί πρόβλεψη για έντονα καιρικά φαινόμενα και στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, παρακολουθώντας καθημερινά την έκδοση του χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Η αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών επιτυγχάνεται με επεμβάσεις της ομάδας, εφόσον προηγηθεί κλήση, την οποία θα δεχθεί η ομάδα τόσο από επίσημους φορείς όσο και από απλούς πολίτες, των οποίων η ζωή και η περιουσία βρίσκεται σε κίνδυνο.
Η Ο.Α.Κ. 4Χ4 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ στηρίζει την δράση της στη χρήση των ειδικών ιδιόκτητων τετρακίνητων οχημάτων των μελών της ομάδας, τα οποία χειρίζονται ή θέτουν στη διάθεσή της τα μέλη της, και τα οποία της δίνουν την δυνατότητα να προσεγγίζει σε δύσβατα και δυσπροσπέλαστα σημεία. Τα μέλη της Ο.Α.Κ. για την αποδοτικότερη και με ασφάλεια επέμβαση τους σε συμβάντα, έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια Οδήγησης Τετρακίνητων οχημάτων σε δύσβατες περιοχές, εκπαίδευση στις τεχνικές Πυρόσβεσης από στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, σεμινάρια τηλεπικοινωνιών για ορθή χρήση ασυρμάτου , καθώς επίσης συμμετέχουν σε ασκήσεις όπως ορίζεται και από τον νέο νόμο 4462/2020, στα Πλαίσια εκπαίδευσης των εγγεγραμμένων Εθελοντών , στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Το εθελοντικό έργο της Ο.Α.Κ. 4Χ4 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ έχει αναγνωριστεί από την τοπική κοινωνία του νομού, τους πολιτειακούς φορείς και έχει προβληθεί από τα ελληνικά Μ.Μ.Ε.
Τα μηχανοκίνητα οχήματα ειδικής χρήσης 4×4, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης και προσέγγισης σε σημεία δύσβατα και δυσπροσπέλαστα από κοινά μέσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την μεταφορά ειδικών ομάδων όπως γιατροί, διασώστες, πυροσβέστες και άλλοι, στα σημεία που θα επιχειρήσουν.
Να τονιστεί ότι ο χαρακτήρας της ομάδας είναι καθαρά επικουρικός αυτού άλλων υπηρεσιών και φορέων. Δηλαδή, η ΟΑΚ βοηθά προκειμένου να αντιμετωπίζονται δυσκολίες και να υπερνικούνται τα εμπόδια που δημιουργεί η κίνηση στο φυσικό περιβάλλον, ιδιαίτερα σε καταστάσεις καταστροφών και έκτακτης ανάγκης.
Τα οχήματα που διαθέτει η ΟΑΚ είναι τα οχήματα που διαθέτουν προσωπικά τα μέλη της και είναι εφοδιασμένα με τον απαραίτητο μηχανολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ώστε να καθίσταται η επέμβαση αποτελεσματική και η επικοινωνία να πραγματοποιείται μεταξύ των μελών της και άλλων επίσημων φορέων επέμβασης & διάσωσης, με αμεσότητα και χωρίς προβλήματα.
Στον εξοπλισμό της Ο.Α.Κ. 4Χ4 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ περιέχονται τα παρακάτω :
-9 οχήματα 4χ4 διαφόρων κατηγοριών και δυνατοτήτων.
-1 Πυροσβεστικό Συγκρότημα.
Το συγκρότημα είναι κατασκευασμένο σε διαξονικό τρέιλερ το οποίο διαθέτει : δεξαμενή νερού 1 τόνου , πιεστικό για πυρόσβεση , σωλήνες διάφορων διαμέτρων , αυλούς, δίκρουνο , αλυσοπρίονο , σκαπανικά εργαλεία , αντλία νερού ισχύος 10 hp μεγάλης αναρρόφησης με εισαγωγή -εξαγωγή 4’’ , γεννήτρια ρεύματος απόδοσης 8 kwa, καθώς και Light Tower εφοδιασμένο με 2 προβολείς γηπέδου 400watt ο κάθε ένας ,οι οποίοι μπορούν να ανυψωθούν έως και τα 7 μέτρα.
– 3 Πλωτά μέσα, 1 φουσκωτό 8μ , 1 φουσκωτό 6μ και 1 πολυεστερικό 5 μ , τα οποία δίνουν την δυνατότητα για επέμβαση σε περιπτώσεις έρευνας αγνοουμένων , μεταφοράς ιατρών – διασωστών , απομάκρυνσης πολιτών απο πληττόμενες περιοχές όπως σεισμοί , πλημμύρες , πυρκαγιές κτλ.
Η Ο.Α.Κ. 4Χ4 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ έχει λάβει μέρος σε δεκάδες περιστατικά αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών όπως απεγκλωβισμούς οχημάτων σε χιονοπτώσεις ,έρευνες αγνοουμένων, άντληση υδάτων από οικίες και καταστήματα , συμμετοχή σε μεγάλες και μικρές πυρκαγιές που έχουν πλήξει τον Νομό Μεσσηνίας , συμμετοχή σε περιστατικά παράτυπων μεταναστών, αλλά και σε δράσεις πρόληψης όπως συμμετοχή σε ημερίδες για τον εθελοντισμό , καθαριότητα θαλάσσιου βυθού , αναδάσωση καμμένων περιοχών στον Ταύγετο , προληπτική διανομή άλατος πριν από χιονοπτώσεις , συμμετοχή σε εκπαιδευτικές ασκήσεις κ.α.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η ΟΑΚ δεν αναλαμβάνει δράση από μόνη της, αλλά κατά κύριο λόγο ύστερα από κλήση των αρμόδιων αρχών όπως Πυροσβεστική Υπηρεσία , Αστυνομία , Λιμεναρχείο , Δήμος και Περιφέρεια. Φυσικά η συνεργασία με άλλες διασωστικές ομάδες και μεμονωμένους εθελοντές κάνει το εθελοντικό έργο ακόμα ποιο ισχυρό.

Την Ο.Α.Κ 4Χ4 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ μπορεί να καλεί για παροχή βοήθειας και κάθε πολίτης που βρίσκεται σε κίνδυνο μέσο του τηλεφωνικού κέντρου το οποίο λειτουργεί επι εικοσιτετραώρου βάσεως στο 6988600900.

Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα της στο facebook 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ