Φονικές πλημμύρες: 59 νεκροί στη Γερμανία. 6 στο Βέλγιο. Τουλάχιστον 1.300 αγνοούμενοι

Τουλάχιστον 67 είναι τα θύματα των φονικών πλημμυρών που έπληξαν την περιοχή Μπαντ Νόιεναρ-Αρβάιλερ της Ρηνανίας – Παλατινάτου στη Γερμανία ενώ οι περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκπρόσωπο των τοπικών Αρχών, το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, κάτι που πιθανότατα συνεπάγεται πως πολλοί αγνοούμενοι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν. «Ελπίζουμε να συμβαίνει αυτό», δήλωσε η εκπρόσωπος της τοπικής διοίκησης.
 
Αναμένεται αύξηση των νεκρών

Η ίδια μάλιστα σημείωσε πως οι νεκροί αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ώρες, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο αριθμό. «Υπάρχουν άνθρωποι νεκροί, άνθρωποι αγνοούμενοι, άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο. Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια καταστροφή. Είναι πραγματικά τρομακτικό», δήλωσε η Πρωθυπουργός της Ρηνανίας – Παλατινάτου Μαλού Ντράιερ (SPD).  

Από την πλευρά του ο ‘Αρμιν, Λάσετ, Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, η οποία βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της καταστροφής, συνέδεσε τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών – καύσωνα και κατόπιν σφοδρές βροχοπτώσεις – με την κλιματική αλλαγή. Ο κ. Λάσετ έχει δεχθεί κατ’ επανάληψη κριτική για τη στήριξη που προσφέρει στα ανθρακωρυχεία της περιοχής του και για την ταυτόχρονη παρακώλυση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών.    

Τι σημειώνουν οι επιστήμονες
Ο καθηγητής Ωκεανοφυσικής στο Ινστιτούτο του Πότσνταμ για την Έρευνα της Κλιματικής Επίδρασης Στέφαν Ράμστορφ δήλωσε ωστόσο ότι είναι ακόμη ασαφές εάν οι βροχοπτώσεις της δυτικής Γερμανίας αποτελούν άμεσο αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Μπορούμε όμως να πούμε ότι τέτοια γεγονότα γίνονται όλο και πιο συχνά, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου”, διευκρίνισε.

Ο ‘Αρμιν Λάσετ, ο οποίος παρενέβη χθες το βράδυ σε ζωντανή εκπομπή του ZDF από το Στόλμπεργκ στο ‘Ααχεν, μια από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πλημμύρες, τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθούν όσο γίνεται πιο σύντομα κατεστραμμένοι δρόμοι, γέφυρες και άλλες εγκαταστάσεις. Τις προσπάθειες των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές συνδράμουν αμερικανοί εθελοντές από την γειτονική αεροπορική βάση του Σπανγκντάλεμ, με τη διανομή εκατοντάδων σάκων με άμμο στους κατοίκους της περιοχής.

Οι πολιτικές αντιδράσεις

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είχε ήδη αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, όταν έγιναν γνωστές οι συνέπειες της κακοκαιρίας στη Γερμανία. Σε μήνυμά της από την Ουάσιγκτον επισημαίνει ότι έχει «συγκλονιστεί» από το μέγεθος της καταστροφής και υπόσχεται άμεση βοήθεια στους πληγέντες. 
Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ακύρωσε τις διακοπές του και επισκέφθηκε το κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο, που επίσης επλήγη από την κακοκαιρία. Αλλά και η υποψήφια των Πρασίνων στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, Αναλένα Μπέρμποκ, επέστρεψε στο Βερολίνο εσπευσμένα από τις διακοπές της, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις.

Ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών και πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ διάκοψε την προεκλογική του καμπάνια και επισκέφθηκε το Χάγκεν, μία από τις πόλεις που επλήγησαν έντονα από την κακοκαιρία. Το βράδυ της Πέμπτης, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση (WDR), επισήμανε την ανάγκη να καταστεί προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ