Τοποθέτησαν μαγνήτες στο στομάχι 2χρονου αγοριού, για να μπορεί να τρώει

Παγκόσμια πρώτη: Τοποθέτησαν μαγνήτες στο στομάχι 2χρονου αγοριού, για να μπορεί να τρώει.

Ο Henrik Denen γεννήθηκε έχοντας τη λεγόμενη οισοφαγική ατρησία, μια κατάσταση στην οποία λείπει μέρος του σωλήνα, που συνδέει το στόμα με το στομάχι (οισοφάγος).

Αντί για έναν ενιαίο σωλήνα κατάποσης, το αγοράκι έχει έναν οισοφάγο “κομμένο” στα δύο, από τον οποίο λείπει ένα μεγάλο κομμάτι. Αυτό εμποδίζει τις τροφές να κατευθυνθούν από το στόμα στο στομάχι του.

Ο Henrik γεννήθηκε 33 εβδομάδων και πέρασε τις πρώτες 182 μέρες της ζωής του στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών στο Νοσοκομείο Παίδων του Μόντρεαλ.

Σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το κενό στον οισοφάγο του μικρού ασθενούς και να διορθωθεί η γενετική ανωμαλία, οι χειρουργοί έφεραν μέρος του στομάχου του προς το στήθος του παιδιού και χρησιμοποίησαν μαγνήτες για να ανεβάσουν το στομάχι προς τον οισοφάγο.

Μια δύσκολη επέμβαση
 
«Η ιδέα είναι ότι, εάν υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κενό, βάζουμε έναν μαγνήτη σε κάθε άκρο και τους αφήνουμε να τεντώσουν τους ιστούς, να τους προσελκύσουν και να ενωθούν», εξήγησε ο Dr. Sherif Emile, διευθυντής παιδοχειρουργικής στο Νοσοκομείο Παίδων του Μόντρεαλ, μιλώντας στο CTV National News.

Η χειρουργική επέμβαση διήρκεσε 12 ώρες και έγινε σε συνεργασία με ομάδα γιατρών στην Ιταλία, που σχεδίασε ένα stent, για να βοηθήσει τον Henrik να ανακάμψει. Χρειάστηκε η καθοδήγηση των Ιταλών γιατρών, για να αναδημιουργήσουν οι χειρουργοί στο Μόντρεαλ το stent, καθώς δεν έχει εγκριθεί για χρήση στον Καναδά.

Δύο εβδομάδες αργότερα την αγωνία διαδέχτηκε η ανακούφιση, καθώς οι γιατροί διαπίστωσαν ότι όλα πήγαν καλά.

Παγκόσμια πρωτιά κι όλα πήγαν καλά
Η μαμά του μικρού ασθενούς Joy Dennin είπε στο CTV: «Είναι απλά η πιο όμορφη συναισθηματική μέρα, μια μέρα που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Είναι ένα θαύμα για μένα… Ήταν απίστευτο ότι μπορούσε να φάει από το στόμα, και το γεγονός ότι ήταν δύο ετών και κατάφερε να φάει λίγη τούρτα γενεθλίων, ήταν εκπληκτικό».

Ο Henrik χρειάστηκε δυο μήνες για να αναρρώσει και πια είναι χαρούμενος στην αγκαλιά των γονιών του, στο σπίτι του.

ΠΗΓΗ newsweek

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ