Τζανάκης για μετάλλαξη Δέλτα: Μεταδίδεται ακαριαία

Ακαριαία φαίνεται ότι μεταδίδεται η μετάλλαξη Δέλτα, με τον φόβο να ενισχύεται κυρίως για τους ανεμβολίαστους.

«Η μετάλλαξη είναι 60% πιο μεταδοτική. Έχουμε ένα στέλεχος που μεταδίδεται ακαριαία, θα έχουμε πολλά κρούσματα και θα αφορά στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστους που θα αναπτύξουν σοβαρή νόσο. Οι εμβολιασμένοι θα μολυνθούν σε πολύ μικρότερο ποσοστό και σε σχεδόν μηδενικά ποσοστά θα αναπτύξουν βαριά νόσο ή θα χρειαστεί να μπουν στο νοσοκομείο» είπε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Τα εμβόλια προστατεύουν όντως πάρα πολύ καλά. Το μόνο αρνητικό είναι το παράθυρο που έχουμε, που δεν εμβολιάζουμε τους νέους κάτω από 18 χρονών, που θα είναι ένας επίνοσος πληθυσμός, κοντεύουν να είναι 2 εκατομμύρια. Πριν στείλουμε τα παιδιά για εμβόλιο θα πρέπει εμείς αν εμβολιαστούμε» είπε.

Για την κάρτα ελευθερίας για τους νέους και τα 150 ευρώ για τον εμβολιασμό, ο κ. Τζανάκης είπε ότι θα πρέπει να δούμε πως θα λειτουργήσει, γιατί είναι πιθανό κάποιοι να καθυστερήσουν να εμβολιαστούν περιμένοντας ανάλογη πριμοδότηση και για αυτούς. «Το μέτρο μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά σε ομάδες που μπορεί να αναστείλουν τον εμβολιασμό τους περιμένοντας μια παροχή» ανέφερε.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ