Πώς φτάσαμε σε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού μέσα σε δύο εβδομάδες

Είναι δυνατόν φέτος το καλοκαίρι, που έχουμε το όπλο του εμβολιασμού στα χέρια μας, να βλέπουμε ακόμα περισσότερα κρούσματα σε σχέση με πέρσι;, είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας και έδωσε τις απαντήσεις που όλοι γνωρίζουμε αλλά δεν θέλουμε μάλλον να παραδεχθούμε.

Ο κορονοϊός είναι πανέξυπνος
Ο ιός για άλλη μια φορά μας δείχνει ότι είναι πανέξυπνος. Κάνει ό,τι μπορεί για να συνεχίσει να διασπείρεται ανάμεσα μας και να ξεφεύγει από τις προσπάθειες που γίνονται, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να απαλλαγούμε από αυτή την πανδημία, είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε:

Η μετάλλαξη Δέλτα
Η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού που έχει επιφέρει η ινδική μετάλλαξη, η μετάλλαξη «Δέλτα», έχει σαν αποτέλεσμα μέσα στο καλοκαίρι – και ενώ το 59% του ενήλικου πληθυσμού να έχει ήδη εμβολιαστεί με μια τουλάχιστον δόση εμβολίου, 45% και με τις δύο δόσεις – να βλέπουμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Η χαλάρωση των μέτρων
Σίγουρα δεν φταίει μόνο αυτός ο «έξυπνος ιός». Φταίει και η χαλάρωση της τήρησης των μέτρων και γενικά η αλλαγή της συμπεριφοράς μας. Είναι βέβαιο ότι εφόσον ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας ξανά, θα βρει το δρόμο του να μεταδοθεί σε άτομα ανεμβολίαστα που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά.

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου έδωσε τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:
Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι σταθερά στα 26 χρόνια, ενώ το 80% των νέων κρουσμάτων το τελευταίο δεκαπενθήμερο, αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 39 ετών.
Μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες σχεδόν πενταπλασιάστηκε ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων των 7 ημερών. Από 442 κρούσματα κορονοιού την 1η Ιουλίου, φτάσαμε σε 1.081 την προηγούμενη εβδομάδα και χθες έφτασε σχεδόν τα 2.300 νέα κρούσματα ως μέσος κυλιόμενος των 7 ημερών.
Αρχικά το νέο αυτό πανδημικό κύμα αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά σε νέους. Σήμερα, δύο εβδομάδες αργότερα, βλέπουμε σημάδια σημαντικής διασποράς της λοίμωξης σε όλη την κοινωνία.
Αυξητική τάση εμφανίζει το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας μας. Η ιχνηλάτηση δείχνει ότι πολλοί, νέοι κυρίως, όταν επιστρέφουν μετά από εσωτερικό τουρισμό- μετά από διακοπές- στις μεγαλουπόλεις, μεταφέρουν τη λοίμωξη στο οικογενειακό, κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον τους.
Ο αριθμός των κρουσμάτων, που διαγιγνώσκονται καθημερινά, υποεκτιμά τον αληθινό αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα.
Αυξάνονται τα «ορφανά» κρούσματα. Την εβδομάδα που μας πέρασε, αυξήθηκε ο αριθμός των συμπολιτών μας που βρέθηκε να νοσούν και δεν μπορούν να εντοπίσουν ποιος τους κόλλησε.
Την τελευταία εβδομάδα είδαμε μια σαφή αύξηση των κρουσμάτων σε ενήλικες 55 έως 64 ετών, μια ηλικιακή ομάδα με σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη κάτω από το 70%
Μέσα στις τελευταίες δυο εβδομάδες, έχουμε 5300 νέα κρούσματα σε συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 40 ετών.
Μόλις πριν 3 εβδομάδες, στο τέλος Ιουνίου, ο δείκτης θετικότητας ήταν μόλις 1,3%, αλλά σήμερα ανέρχεται στο 3,5%.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων «εκτινάχτηκε» σε μόλις δυο εβδομάδες ενώ τον προηγούμενο χειμώνα, με τον χειμωνιάτικο καιρό απέναντι μας χρειάστηκαν τέσσερις με πέντε εβδομάδες για να δούμε τέτοια αύξηση.
Προς το παρόν, παρατηρείται μια μικρή μόνο αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια. Έχουμε συνολικά 670 νοσηλευόμενους, ενώ τις τελευταίες εφτά μέρες είχαμε συνολικά 537 νέες εισαγωγές.
Ο μέσος όρος της ηλικίας των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο έχει μειωθεί, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα την μη σημαντική επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προς το παρόν, καθώς οι νέοι σε ηλικία ασθενείς, εμφανίζουν γενικά ηπιότερη νόσο και χρειάζονται λιγότερες μέρες νοσηλείας.
Σήμερα, ένας στους δυο νοσηλευόμενους ασθενείς είναι νέοι συνάνθρωποι μας, ηλικίας κάτω των 54 ετών. Αντίθετα, στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, 7 στους 10 νοσηλευόμενους ήταν άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών.
Ο αριθμός των ασθενών που χρήζουν διασωλήνωσης καθώς και ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν την ζωή τους από κορονοϊό μειώνεται καθημερινά.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών παρακολουθούνται στο σπίτι.

HealthStories

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ