Μέδουσες χτύπησαν σε διάσημες παραλίες στη Χαλκιδική. Τι πρέπει να κάνουμε αν μας τσιμπήσει;

Στο «πρώτο πόδι» της Χαλκιδικής έκαναν… επιδρομή μέδουσες όπως έχουν καταγγείλει λουόμενοι σε τοπικά μέσα.

Σύμφωνα με το typosthes, εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες και οι επισκέπτες διαμαρτύρονται.

Μάλιστα, αρκετοί χρήστες στα social media έχουν καταγράψει τις παραλίες όπου έχουν δει μέδουσες και κάνουν αναφορές συνολικά επτά παραλίες στο Ποσείδι, τη Νέα Σκιώνη, ανάμεσα από Πευκοχώρι και Παλιούρι, λίγο πριν την παραλία της Σάνη, λίγο μετά το Ν. Μαρμαρά και την Τορώνη.

Σύμφωνα με το biodiversitygr.org όλο τον χειμώνα μέχρι και σήμερα οι μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca) εντοπίζονταν από Αττική, Πήλιο, Χαλκιδική μέχρι και Καβάλα, όπως και σε ελάχιστα νησιά κοντά σε αυτές τις περιοχές.

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει μέδουσα
Απομακρύνετε από το σώμα σας τα τυχόν κολλημένα πλοκάμια. Προσοχή, ποτέ με γυμνά χέρια. Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό.

Γεμίστε τη χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας. Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε γλυκό νερό.

Πλύνετε την περιοχή με ξύδι για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε ξύδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα από μαγειρική σόδα.

Χρησιμοποιείστε πάγο ή κάποιο καλά παγωμένο μπουκάλι ή κρύες κομπρέσες για να περιορίσετε τη φλεγμονή.

Μία κορτιζονούχα αλοιφή ή αντισταμινικό χάπι ενδεχομένως να κριθούν απαραίτητα, αλλά σε αυτή την περίπτωση τα χρησιμοποιείτε μόνο με συνταγή γιατρού.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ