Καύσωνας: Λιώνουν δρόμοι και καλώδια στις ΗΠΑ. Δεκάδες νεκροί στον Καναδά

Φονικό κύμα καύσωνα χτυπά αλύπητα τον Καναδά και τις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες κυμαίνονται πάνω από τους 49 βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον τρεις ημέρες έχοντας προκαλέσει το θάνατο σε περισσότερους από 400 ανθρώπους.

Από το Πόρτλαντ έως το Βανκούβερ, οι υψηλές θερμοκρασίες σπάνε τις τελευταίες ημέρες το ένα ιστορικά ρεκόρ μετά το άλλο. Οι δρόμοι άνοιξαν και τα καλώδια έλιωσαν από τη πρωτοφανή εδώ και δεκαετίες ζέστη.

Συνηθισμένα στα ήπια στις περιοχές τους καλοκαίρια -που καθιστούσαν σχεδόν περιττή τη χρήση κλιματιστικών- χιλιάδες νοικοκυριά στις βορειοδυτικές ακτές των ΗΠΑ και στα δυτικά του Καναδά πιάστηκαν εξαπίνης από τον ασυνήθιστο καύσωνα.

Αρκετές δεκάδες θάνατοι ήδη αποδίδονται στις ακραίες καιρικές συνθήκες. Στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, ο υδράργυρος έφτασε στους 46,6 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας κατά πέντε βαθμούς το προηγούμενο ρεκόρ, πριν από μισό αιώνα, και κάθε προηγούμενο στην περιοχή από το 1940.

Στο Σιάτλ, την μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, όπου το θερμόμετρο έδειξε πάνω από 42 βαθμούς Κελσίου, έχουν καταγραφεί αντίστοιχα υψηλές θερμοκρασίες μόνον δύο φορές στο παρελθόν: μία το 1994 και μία το 2009.

Το πλέον όμως πρωτοφανές ήταν στο χωριό Λίτον της Βρετανικής Κολούμπια, στα δυτικά του Καναδά, όπου για τρεις συνεχείς ημέρες το ένα ιστορικό ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών διαδεχόταν το άλλο, μέχρι που την Τρίτη το θερμόμετρο χτύπησε «κόκκινο», δείχνοντας 49,6 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για ρεκόρ 84ετίας σε όλο τον Καναδά.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ