Έρχονται οι νταντάδες της γειτονιάς και παιδικοί σταθμοί σε επιχειρήσεις

Δύο δράσεις που ενισχύουν τον θεσμό της οικογένειας και δίνουν πολύτιμες «ανάσες» στους γονείς που καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στην καριέρα και την οικογένεια σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας.

Η πρώτη δράση αναμένεται να υλοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr έως το Φθινόπωρο και αφορά στις «νταντάδες της γειτονιάς”.

Μέσω της δράσης γονείς, μονογονεϊκές οικογένειες ή και ανάδοχοι γονείς που εργάζονται θα πληρώνονται από το κράτος ώστε να προσλαμβάνουν εξειδικευμένο προσωπικό για τη φύλαξη των παιδιών τους, ηλικίας από έξι μηνών έως δυόμισι ετών, είτε εντός της οικείας τους είτε στο σπίτι κάποιου εκ των πιστοποιημένων παιδαγωγών-φροντιστών.
Έτσι οι γονείς και ειδικά οι μητέρες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, θα μπορούν να μεγαλώνουν το παιδί χωρίς να διακόπτουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Στο πρώτο στάδιο το πρόγραμμα θα λειτουργήσει πιλοτικά, ενώ στόχος της Κυβέρνησης είναι με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ να αποκτήσει καθολικό χαρακτήρα και να ωφελήσει ακόμη περισσότερους γονείς. Σε πρώτη φάση φυσικά θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια έτσι ώστε τα χρήματα να κατευθυνθούν στις οικογένειες που έχουν πραγματικά ανάγκη.
Εφόσον οι αιτούντες πληρούν τις προϋποθέσεις, θα λαμβάνουν ένα voucher έως 200 ευρώ, με το οποίο θα πληρώνουν τους εξειδικευμένους παιδαγωγούς που θα αναλαμβάνουν τη φύλαξη των παιδιών τους. Το εκπαιδευτικό προσωπικό που θα καλείται να… φυλάει τα παιδιά θα πρέπει να έχει καταρτιστεί επαρκώς μέσω ειδικών σεμιναρίων, ώστε να λάβει την σχετική πιστοποίηση, η οποία θα εκδίδεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ο δεύτερος άξονας της διπλής αυτής δράσης για τη στήριξη των οικογενειών προβλέπει τη δημιουργία ειδικών χώρων για την φύλαξη βρεφών σε μεγάλες επιχειρήσεις με 100% κρατική συμμετοχή. Το σχέδιο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από χρήματα του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες θα προβλέπει την επιδότηση των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να κατασκευάσουν χώρους φύλαξης παιδιών ηλικίας 2,5 έως 3 ετών. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις θα έχουν την υποχρέωση να προσλάβουν εκπαιδευτικό προσωπικό που θα έχει την ευθύνη για τη φύλαξη και την απασχόληση των παιδιών των εργαζομένων. Η συνολική χρηματοδότηση ανέρχεται σε 80 εκατομμύρια ευρώ, θα έχει διάρκεια τριών ετών, ενώ οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα είναι υποχρεωμένες να διατηρήσουν τους χώρους για επιπλέον τρία χρόνια.

enikonomia

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ