Σαρώνει όλη τη χώρα η μετάλλαξη Δέλτα – Εφιαλτική πρόβλεψη για 18.000 κρούσματα τη μέρα

Εφιαλτικά έχουν γίνει τα σενάρια των λοιμωξιολόγων για την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας. Ο καθηγητής Σαρηγιάννης έτρεξε μοντέλο σύμφωνα με το οποίο εάν δεν ανακοπεί το κύμα θα φτάσουμε σε 18 χιλιάδες ημερήσια κρούσματα στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ ήδη από τον Αύγουστο προβλέπει 6 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα. Να θυμίσουμε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων ήταν 4.340! Μετά την Κρήτη και η Θεσσαλονίκη μπαίνει στη ζώνη κινδύνου καθώς η μετάλλαξη δέλτα εντοπίζεται πλέον σε υψηλό ποσοστό στα λύματα.
Όλο και πιο δυσοίωνες γίνονται οι προβλέψεις των ειδικών για το 4ο πανδημικό κύμα. Η μεταδοτικότητα της παραλλαγής ΔΕΛΤΑ ξεπερνά κάθε προηγούμενο, καθώς μέσα σε δευτερόλεπτα ένας φορέας μπορεί να μολύνει δεκάδες.

Όπως αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής», τα μαθηματικά μοντέλα των επιστημόνων δείχνουν έως και 18.000 κρούσματα στις αρχές Οκτωβρίου αν η πορεία της ινδικής μετάλλαξης δεν ανακοπεί. Μάλιστα ο Δημοσθένης Σατηγιάννης δεν αποκλείει το σενάριο ένος σύντομου λοκντάουν.

«Δεν πρέπει να ξορκίζουμε το λοκντάουν. Θα πρέπει να υπάρχει στο μυαλό των ιθυνόντων ως ύστατη λύση που όμως, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, θα μπορούσε να εφαρμοστεί για σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα λοκντάουν 15 ημερών – με πλήρες όμως κλείσιμο δραστηριοτήτων- θα μπορούσε αν χρειαστεί να “μαζέψει” σημαντικά την κατάσταση.»

Τα στοιχεία των ειδικών σοκάρουν, καθώς δείχνουν εώς και 6000 κρούσματα τον Αύγουστο και άνοδο των σκληρών δεικτών, με τις διασωληνώσεις να αυξάνονται και τους θανάτους να φτάνουν έως και τους 40 ημερησίως.

Μετά την Κρήτη και η Θεσσαλονίκη μπαίνει στη ζώνη κινδύνου καθώς η μετάλλαξη εντοπίζεται πλέον σε υψηλό ποσοστό στα λύματα. Στο νοσοκομείο Παπανικολάου νοσηλεύεται δια σωληνωμένος ένας 49χρονος, που φέρει το μεταλλαγμένο στέλεχος. Πρόκειται για ένα μοναχό από το Άγιος Όρος, ο οποίος δεν έχει εμβολιαστεί και η επιδείνωση της υγείας του, ήταν ραγδαία.

Το 4ο κύμα απειλεί το καλοκαίρι με τους πολίτες πλέον να φοβούνται για νέους περιορισμούς.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αν δεν εμβολιαστεί η πλειοψηφία των πολιτών το τέταρτο κύμα θα είναι σφοδρότερο, καθώς η νέα παραλλαγή θα χτυπήσει νέους αλλά και ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών, με άγνωστες μέχρι στιγμής συνέπειες.

πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ