Παρασκευής: Οι μεταλλάξεις θα συνεχιστούν, αποτελεσματικός ο εμβολιασμός

Πράγματι υπάρχει μια έξαρση, η οποία εντοπίζεται κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, αλλά και σε κάποιες της ηπειρωτικής Ελλάδας, που σχετίζεται με το στέλεχος «Δέλτα» αλλά και τη θερινή περίοδο που η χαλάρωση είναι μεγαλύτερη» 

Για την πορεία της πανδημίας και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων περιορισμού μίλησε στο LIVE NEWS ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Δημήτρης Παρασκεής.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως πολύ θετικό το μέτρο για τις μετακινήσεις στα νησιά, το οποίο θα περιορίσει τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό να συνωστίζονται σε περιοχές που ξέρουμε ότι η τήρηση των μέτρων δεν είναι εύκολη.

Για το ενδεχόμενο να γίνει ξανά υποχρεωτική η χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ο κ. Παρασκευής υπογράμμισε ότι η μάσκα θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό της διασποράς, ωστόσο τόνισε πως το καλοκαίρι υπάρχουν «ειδικές συνθήκες» και πως είναι πιο δύσκολη η τήρηση των μέτρων και απαιτείται συνδυασμός τους.

«Είμαστε βέβαιοι ότι το στέλεχος “Δέλτα” είναι πιο μολυσματικό και γι’ αυτό κυριαρχεί σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, όμως δεν έχει τεκμηριωθεί αν συνδέεται και με αυξημένη πιθανότητα νόσησης» σημείωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, ενώ για τη μετάλλαξη από την Κολομβία τόνισε πως ακόμα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη γνώση για τα χαρακτηριστικά της.

«Επειδή μεταλλάξεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν, το αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης είναι ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων για τους μη εμβολιασμένους» κατέληξε ο κ. Παρασκευής.

megatv

πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ