Προβληματισμός μετά τις ανακοινώσεις για AstraZeneca. Τι γίνεται με τη δεύτερη δόση
Κύμα αναστάτωσης σε πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες που έχουν κάνει μία ή δυο δόσεις του ΑstraZeneca, καθώς η σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών να αποφεύγεται για τους πολίτες κάτω των 60 ετών, προκαλεί νέα δεδομένα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, κυρίως για όλους όσοι έχουν μπροστά τους τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Αν και χαμηλό, το ποσοστό των ακυρώσεων με AstraZeneca (1,89%) είναι σχεδόν τετραπλάσιο από τα αντίστοιχα ποσοστά για τα εμβόλια των Pfizer και Moderna (0,5% και 0,45%).
Ερωτήσεις και απαντήσεις για το AstraZeneca
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση με θρομβοπενία από το εμβόλιο της ΑΖ παραμένει αμετάβλητη, στις ηλικίες 60 και κάτω. Τι άλλαξε, λοιπόν, και οι επιστήμονες τροποποίησαν την εισήγησή τους;
«Επειδή η επιδημία έχει μειωθεί πάρα πολύ στην Ελλάδα, ο κίνδυνος ένας νέος άνθρωπος να νοσήσει είναι πολύ μικρή, δεν έχει επομένως λόγο να πάρει ακόμα και μικρό ρίσκο να κάνει επιπλοκή» υποστήριξε σήμερα στο MEGA ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
1.300 πολίτες κάτω των 60 ετών, έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για τη δεύτερη δόση με AstraZeneca. Όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση, είναι ασφαλές είναι να κάνουν και τη δεύτερη.
Επτά εκατομμύρια εμβολιασμοί
Από σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό έχει ανοίξει και για τους νέους ηλικίας 18 έως 24 ετών.
Χθες, η χώρα έσπασε το φράγμα των 7 εκατομμυρίων εμβολιασμών. Ήδη, πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έναντι του κορoνοϊού.
Εμβόλιο AstraZeneca: 10 απαντήσεις σε ερωτήματα που μας απασχολούν